FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about For Scorpion Hobbyists
Quiz about For Scorpion Hobbyists

For Scorpion Hobbyists Trivia Quiz


Test your knowledge on a variety of scorpion related topics.

A multiple-choice quiz by rwfoss. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Arachnids

Author
rwfoss
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
211,665
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
775
Last 3 plays: Guest 24 (0/10), Guest 173 (5/10), Guest 213 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. The part of a scorpion that contains the venom gland and stinger is called by which of these names? Hint


Question 2 of 10
2. While scorpions do not have good eyesight, they do have other amazing ways of interpreting their surroundings. One of these ways is to use hair-like projections located on various parts of the scorpion's body. What are these called? Hint


Question 3 of 10
3. Giant hairy scorpions (Hadrurus) have the distinction of being the _________ scorpion native to North America. Hint


Question 4 of 10
4. Almost all scorpions that possess medically significant venom belong to which family of scorpion? Hint


Question 5 of 10
5. Species of Hadogenes scorpions, which are often among the longest in the world, make their homes in which of these? Hint


Question 6 of 10
6. What is the mating ritual for scorpions said to resemble? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the only continent on which scorpions are not found? Hint


Question 8 of 10
8. If you were to be stung by a scorpion, you would hope it was which one of the following? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is the red-clawed cousin of the popular emperor scorpion? Hint


Question 10 of 10
10. The southwestern United States has many different species of scorpions. Which state claims the most species? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : Guest 24: 0/10
Mar 28 2024 : Guest 173: 5/10
Mar 25 2024 : Guest 213: 3/10
Mar 19 2024 : Lrgindypants1: 6/10
Mar 12 2024 : Lrgindypants: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The part of a scorpion that contains the venom gland and stinger is called by which of these names?

Answer: telson

The telson consists of the venom gland (vesicle) and the stinger (aculeus). The chelicerae are the mouthparts used to tear and grind food. The tarsus is the scorpion's "foot". The metasoma is a continuation of the abdomen, but is commonly referred to as a tail.
2. While scorpions do not have good eyesight, they do have other amazing ways of interpreting their surroundings. One of these ways is to use hair-like projections located on various parts of the scorpion's body. What are these called?

Answer: setae

The setae are the hairlike projections that the scorpion will use to sense objects, temperature, chemicals, etc. Pectines are appendages on the underside of a scorpion used to sense vibrations on the ground. The coxa is the part that connects each of the scorpion's legs to its body. The manus is the tibia portion of the claw (chela).
3. Giant hairy scorpions (Hadrurus) have the distinction of being the _________ scorpion native to North America.

Answer: largest

While the Hadrurus sp. of scorpion is the largest found in North America (3.5 to 4 inches), they don't come close to the size of species found in other parts of the world!
4. Almost all scorpions that possess medically significant venom belong to which family of scorpion?

Answer: Buthidae

While all scorpions are venomous, the Buthidae family contains some of the most dangerous scorpions in the world!
5. Species of Hadogenes scorpions, which are often among the longest in the world, make their homes in which of these?

Answer: in rock crevices

Hadogenes scorpions are most commonly known as flat rock scorpions, making their homes in the cracks of rocks, or in rock piles. These scorpions can flatten their bodies to fit into amazingly tight spaces.
6. What is the mating ritual for scorpions said to resemble?

Answer: a dance

Standing face to face, the male scorpion grabs the female's claws with his as they move about. This gives the appearance that the two are dancing. What's more, mating is often concluded when the two move close together and move their mouth parts (chelicerae) together in a "kiss".
7. Which is the only continent on which scorpions are not found?

Answer: Antarctica

Scorpions can be located in many different climates and on all continents except for Antarctica.
8. If you were to be stung by a scorpion, you would hope it was which one of the following?

Answer: Smeringurus mesaensis

Smeringurus mesaensis, or the dune scorpion, has a sting that compares to that of a bee or wasp. Androctonus australis (Tunisian fat-tailed) and Leiurus quinquestriatus (death stalker) are among the most deadly scorpions in the world. Centruroides exilicauda (Arizona bark) is one of the most venomous in North America, posing a potential danger to those with weak immune systems, such as the very young or very old.
9. Which of these is the red-clawed cousin of the popular emperor scorpion?

Answer: Pandinus cavimanus

Pandinus cavimanus, or the Tanzanian red-clawed scorpion, is very close in appearance to the Emperor scorpion. As the name implies, the Pandinus cavimanus has a reddish hue on its large claws (chela).
10. The southwestern United States has many different species of scorpions. Which state claims the most species?

Answer: California

California is home to approximately 58 species of scorpions, followed by Arizona with 38, Texas with 18, and Nevada with 14.
Source: Author rwfoss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us