FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Arachnids for Dummies
Quiz about Arachnids for Dummies

Arachnids for Dummies! Trivia Quiz


All spiders are not created equal. From their appearances to their bites, there are many differences in spiders. Let's find out how much you know about these little creatures!

A multiple-choice quiz by talleybell. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Arachnids

Author
talleybell
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
399
Last 3 plays: Guest 207 (2/10), Guest 174 (9/10), Guest 173 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many eyes do spiders have? Hint


Question 2 of 10
2. How many legs do spiders have? Hint


Question 3 of 10
3. Do spiders have teeth?


Question 4 of 10
4. What is the unique characteristic of a black widow spider? Hint


Question 5 of 10
5. How many body segments does a spider have? Hint


Question 6 of 10
6. Do spiders molt?


Question 7 of 10
7. Is the bite of a tarantula dangerous?


Question 8 of 10
8. How many eggs can a spider lay? Hint


Question 9 of 10
9. What is the fear of spiders called? Hint


Question 10 of 10
10. What is the largest spider in the world by leg span? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : Guest 207: 2/10
Mar 30 2024 : Guest 174: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 173: 6/10
Mar 22 2024 : Guest 71: 9/10
Mar 19 2024 : Lrgindypants1: 9/10
Mar 12 2024 : Lrgindypants: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many eyes do spiders have?

Answer: it varies

Some spiders have no eyes and some as many as 12 eyes.
2. How many legs do spiders have?

Answer: 8

It's true, spiders have eight legs! Spiders can still survive when one or more legs are missing. This comes in very helpful when another creature grabs onto one of the legs.
3. Do spiders have teeth?

Answer: No

Spiders cannot chew or swallow, so they must digest their food outside their bodies and then drink the liquid.
4. What is the unique characteristic of a black widow spider?

Answer: Red hourglass on the abdomen

These venomous spiders are identified by the pattern of red coloration on the underside of their abdomen, that is similar to an hourglass shape. Creatures, like birds, that prey on spiders will usually heed the warning that this is a toxic spider.
5. How many body segments does a spider have?

Answer: 2

Spiders have two body segments, the cephalothorax and the abdomen.
6. Do spiders molt?

Answer: Yes

Spiders molt until they reach adulthood.
7. Is the bite of a tarantula dangerous?

Answer: No

Tarantulas have small poison glands and their bite will be about as painful as a bee sting.
8. How many eggs can a spider lay?

Answer: 2-1,000

Spiders will lay between 2 and 1000 eggs, depending on the species.
9. What is the fear of spiders called?

Answer: Arachnophobia

A fear of spiders is called arachnophobia. It is one of the most common fears among people. Someone is arachnophobic when their fear of spiders reaches a level that it is irrational.
10. What is the largest spider in the world by leg span?

Answer: Giant huntsman

A Goliath bird eater was found had a leg span of 11 inches (28 cm). The smallest spider is the Patu Marplesi. The Goliath bird-eating spider is the largest spider by weight. It is only slightly smaller than the giant huntsman but its body is significantly larger and more robust.
Source: Author talleybell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Tarantulas Average
2. Ten Dangerous Spiders Tough
3. Spiders Average
4. Freaky Spider Facts Average
5. Trouble with Ticks Average
6. A Mixed Web of Spiders Tough
7. Spider Anatomy Average
8. The Inimitable Camel Spider Average
9. Terrific Tarantulas Average
10. Eight Legs to Hold You Average
11. Spiders Tough
12. The Huntsman Spider Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us