FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Freaky Spider Facts
Quiz about Freaky Spider Facts

Freaky Spider Facts Trivia Quiz


Did you know there are 35,000 species of spiders in the world? Here are just ten facts about some of those spiders that live in the United States.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Arachnids

Author
pennie1478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,358
Updated
Dec 21 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3934
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (7/10), TurkishLizzy (8/10), mcdubb (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Do water spiders have gills so they can breathe?


Question 2 of 10
2. The creatures known as Daddy long leg spiders in the United States are actually female spiders.


Question 3 of 10
3. What does it mean when a spider is oviparous? Hint


Question 4 of 10
4. From where does the word 'Arachnid' come? Hint


Question 5 of 10
5. Does a banana spider eat only bananas?


Question 6 of 10
6. What is the term for the feelers that help a spider taste its food? Hint


Question 7 of 10
7. What kind of spider chases its victim instead of catching it in a web? Hint


Question 8 of 10
8. A spider's web is liquid before it hardens.


Question 9 of 10
9. What is the most venomous spider in the United States? Hint


Question 10 of 10
10. The fangs of a spider are located in what part of the spider? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : Guest 173: 7/10
Apr 02 2024 : TurkishLizzy: 8/10
Mar 31 2024 : mcdubb: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 174: 7/10
Mar 22 2024 : Guest 71: 8/10
Mar 19 2024 : Lrgindypants1: 10/10
Mar 11 2024 : Lrgindypants: 8/10
Mar 04 2024 : matthewpokemon: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 90: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Do water spiders have gills so they can breathe?

Answer: No

A water spider has a home underwater and uses air bubbles from the surface to survive. When the air bubble runs out, the spider grabs another bubble from the surface and returns to the water to continue living.
2. The creatures known as Daddy long leg spiders in the United States are actually female spiders.

Answer: False

Daddy long legs are not spiders, but a group of arachnids known as harvestmen. Because a daddy long legs is so small the two sections (head and thorax) of the body are combined to make one, unlike a spider which has two body sections or an insect, which has three body sections. They can use their legs as distractions to get away from predators by breaking off one of the sections of the long leg, shocking the predator long enough for the daddy long legs to escape. Their body size is no more than seven millimeters long, making their legs the biggest part of them.

Harvestman are different from spiders in that they have no way to spin a web and they have no venom. These spiders are also known as cellar spiders.
3. What does it mean when a spider is oviparous?

Answer: The spider can lay eggs

Oviparous animals are animals that can lay eggs. Most spiders and insects are oviparous.
4. From where does the word 'Arachnid' come?

Answer: Greek mythology

Arachne was a weaver that gloated of how much better a weaver she was than Athena, the goddess of crafts. Arachne beat Athena at a weaving contest and Athena turned Arachne into a spider as punishment.
5. Does a banana spider eat only bananas?

Answer: No

A banana spider eats the cockroaches that live on bananas. To eat his food, a spider stuns the prey with his fangs, shoots it with juice that turns the prey into pulp, and sucks the insides out.
6. What is the term for the feelers that help a spider taste its food?

Answer: Pedipalps

The pedipalps on a spider are located under the eyes. They look like two short versions of spider's legs, but really they help the spider taste the food that it is eating. If you want to know how to tell if a spider is male or female, the pedipalps can tell you. Male spiders have two large palpal organs at the end of the pedipalps for impregnating female spiders.
7. What kind of spider chases its victim instead of catching it in a web?

Answer: Wolf spider

A wolf spider has excellent eyesight. Instead of spinning a web, the wolf spider burrows into a hole and waits for prey to pass. If the prey is really fast, the wolf spider will chase after its prey until it catches up and kills it. The wolf spider has an egg sac attached to its spinnerets so it can carry the babies around while it walks.

After the babies are born, they will attach themselves to the mother's stomach and go around with her until they reach adulthood.
8. A spider's web is liquid before it hardens.

Answer: True

After a spider spins a web, the web hardens and is difficult to break. When a spider is finished in one place, it eats its old web and begins spinning a new web in a new location. A spider will spin its web in the early morning or late at night to get ready for the bugs on their early morning flights.
9. What is the most venomous spider in the United States?

Answer: Black widow

The black widow spider is the most venomous spider in the United States. The venom it injects into the prey is fifteen times more powerful than the venom in a rattlesnake. An animal is far more likely to die from the venomous bite of a black widow than a human, although human deaths caused by the black widow spider range below one hundred.
10. The fangs of a spider are located in what part of the spider?

Answer: Chelicerae

A spider's fangs are located on the jaws of the spider. A spider's jaws are underneath its eyes. Another name for the jaws of a spider is the chelicerae.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us