FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Seriously Im Not Kitten
Quiz about Seriously Im Not Kitten

Seriously, I'm Not Kitten Trivia Quiz


Try your hand at the amazing place of felines in ancient history and culture. Generous photo hints.

A photo quiz by Godwit. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia
  8. »
  9. Specific Topic Animal Trivia

Author
Godwit
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
381,686
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1392
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: nmerr (9/10), Guest 108 (10/10), Jaydel (8/10).
-
Question 1 of 10
1. Monasteries in the 18th century stored corn, protected from vermin by cats. Who kept cats as pets on these premises? Hint


Question 2 of 10
2. The ancient Pawnee Native Americans envisioned which big cat beside the "One Above", as a guard for the Evening Star? Hint


Question 3 of 10
3. Both cats and snakes were cursed, according to ancient Buddhists, because they failed to do what when Buddha died? Hint


Question 4 of 10
4. Which ancient warring group carried cats, valued strictly as working animals, with them from Gaul to Britain? Hint


Question 5 of 10
5. Pope Innocent VIII of 15th century England had many cats burned, along with what? Hint


Question 6 of 10
6. Cats in medieval Japan guarded the silk farms. But they abandoned the farms for warm and cozy homes. Who ordered them back out? Hint


Question 7 of 10
7. Cats gained a favorable place in the new world due to their contribution to which important journey, in 1620? Hint


Question 8 of 10
8. Cats pre-date humans, and are all derived from the ancient Dinictis. The Ice Age favored these small, fast cats over which giant? Hint


Question 9 of 10
9. In ancient Egypt cats gained mystical status. Royal households honored their cats in death by what? Hint


Question 10 of 10
10. When the 1707 black plague spread from Germany to England, cats were heartily welcomed among humans, especially where? Hint



Most Recent Scores
Mar 03 2024 : nmerr: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 108: 10/10
Feb 16 2024 : Jaydel: 8/10
Feb 16 2024 : Guest 98: 9/10
Feb 15 2024 : violinsoldier: 10/10
Feb 12 2024 : maricontrari: 10/10
Feb 05 2024 : japh: 9/10
Feb 03 2024 : Guest 73: 10/10
Feb 01 2024 : ankitankurddit: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Monasteries in the 18th century stored corn, protected from vermin by cats. Who kept cats as pets on these premises?

Answer: Monks

Both monks and nuns in early monasteries broke tradition and kept cat companions indoors, though, interestingly, cats lack a noteworthy mention in the Bible. Sadly, later monasteries took to skinning cats to line clerical habits.
2. The ancient Pawnee Native Americans envisioned which big cat beside the "One Above", as a guard for the Evening Star?

Answer: Puma (mountain lion)

The puma of the Americas, also called mountain lion and panther, was much admired by the ancient Pawnee. It is closely related to the domestic cat, not a "big cat" but relatively silent, agile and an ambush hunter. Black bear and wolf likewise had a place with the "One Above". The Puma's range and numbers are greatly reduced in the USA in the twenty-first century.
3. Both cats and snakes were cursed, according to ancient Buddhists, because they failed to do what when Buddha died?

Answer: Cry

Buddhists believed cats did no crying or mourning when Buddha passed away and therefore they were cursed. Cats became linked with poverty in the minds of the ancient Chinese, the likely precursor to the "bad luck" still associated with them today in many cultures.
4. Which ancient warring group carried cats, valued strictly as working animals, with them from Gaul to Britain?

Answer: Roman army

The Roman army viewed cats strictly as utilitarian workers who culled vermin for the soldiers. There was no Fluffy warmed on a soldier's lap, and no sense cats were in any way mysterious or mystical. When the army retreated in the 4th century AD, they left their cats behind in Britain.
5. Pope Innocent VIII of 15th century England had many cats burned, along with what?

Answer: Their witch owners

The Pope and early Christian church in general may have abhorred cats due to their former Greek, Norse and German place among the gods. Widows living alone were suspected to be witches. As often they kept pet cats, the felines were likewise blamed for sorcery. During Lent cats were hung or burned, up into the thousands.
6. Cats in medieval Japan guarded the silk farms. But they abandoned the farms for warm and cozy homes. Who ordered them back out?

Answer: Emperor

Cats had done a great job shoring up the silk industry for some time, but then found that human homes were preferable. When the silk industry faltered in 1602 due to vermin, the Emperor ordered all pampered house cats released back to the fields. He declared no one could sell, buy, feed or house a cat.
7. Cats gained a favorable place in the new world due to their contribution to which important journey, in 1620?

Answer: Crossing of the Mayflower

Cats working on the Mayflower as it made its way to the new world checked the spread of rodents and thereby also protected the limited food stocks. The Mayflower II likewise appreciated their cat, Felix. The original Mayflower is thought to have carried a number of dogs to America, also.
8. Cats pre-date humans, and are all derived from the ancient Dinictis. The Ice Age favored these small, fast cats over which giant?

Answer: Sabre-toothed tiger

The Ice Age, about 3 million years ago, killed off grazing herds important to massive cats like the sabre-toothed tiger. The Dinictis, much smaller with deft skills, speed and intelligence, prospered in the harsh environment.
9. In ancient Egypt cats gained mystical status. Royal households honored their cats in death by what?

Answer: Mummification

Beloved and revered cats were mummified. Egyptians would grieve and shave their eyebrows when their pet cat died. Many cartoons of these ancient cats do exist, as cats were believed to have quite the sense of humor.
10. When the 1707 black plague spread from Germany to England, cats were heartily welcomed among humans, especially where?

Answer: Aboard ship

Black rats (Rattus rattus), often called ship or roof rats, were rampant on ships. They carried rat fleas who carried the bacterium Yersinia pestis, spreading the terrifying black death long distances. Cats became treasured shipmates, as rat killers. They were also welcomed to docks and in shipyards.
Source: Author Godwit

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Quick Mix List to Claim:

A mixed Quiz List for the Brave and the Few pressing toward those Quiz List claim badges

  1. Friends For Hire Easier
  2. OMG It's Smoke and Fire! Very Easy
  3. My Name Is Earl Easier
  4. You Bake My Day Easier
  5. Seriously, I'm Not Kitten Very Easy

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us