FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cryptic Currencies
Quiz about Cryptic Currencies

Cryptic Currencies Trivia Quiz


There are cryptic clues to currencies from around the world. Can you pick the correct answer for each one?

A matching quiz by Lottie1001. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. Cryptics

Author
Lottie1001
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,289
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Easy
Avg Score
14 / 15
Plays
976
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: ozzz2002 (15/15), bopeep (15/15), daveguth (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. European Union rules on starting a communal currency.   
  Ringgit
2. Brands hold South African money.   
  Dinar
3. Spend headless trouble in Russia.  
  Dollar
4. Move northern dog to buy items in Vietnam.   
  Baht
5. Desire Japanese currency.   
  Yen
6. Use a moving rail in Turkish shops  
  Peso
7. Ecru peepul conceals Indian currency.   
  Rupee
8. Drain changes spending money in Iraq or Kuwait.   
  Shilling
9. Spend polonium around einsteinium, symbolically, in Mexico  
  Rand
10. Swiss currency sounds open and honest.   
  Lira
11. All rod changes Australian currency.   
  Franc
12. Font holds Rhode Island spending money in Hungary.   
  Euro
13. Move gin hills to shop in Tanzania.   
  Forint
14. Find Malaysian currency in blaring gitterns.   
  Dong
15. Finally grab a fifth bit to spend in Thailand  
  Rouble





Select each answer

1. European Union rules on starting a communal currency.
2. Brands hold South African money.
3. Spend headless trouble in Russia.
4. Move northern dog to buy items in Vietnam.
5. Desire Japanese currency.
6. Use a moving rail in Turkish shops
7. Ecru peepul conceals Indian currency.
8. Drain changes spending money in Iraq or Kuwait.
9. Spend polonium around einsteinium, symbolically, in Mexico
10. Swiss currency sounds open and honest.
11. All rod changes Australian currency.
12. Font holds Rhode Island spending money in Hungary.
13. Move gin hills to shop in Tanzania.
14. Find Malaysian currency in blaring gitterns.
15. Finally grab a fifth bit to spend in Thailand

Most Recent Scores
Jul 13 2024 : ozzz2002: 15/15
Jul 05 2024 : bopeep: 15/15
Jun 17 2024 : daveguth: 15/15
Jun 16 2024 : turtle52: 15/15
Jun 14 2024 : Kat1982: 15/15
Jun 11 2024 : Guest 81: 13/15
Jun 01 2024 : Guest 141: 15/15
May 26 2024 : Guest 163: 15/15
May 20 2024 : bradez: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. European Union rules on starting a communal currency.

Answer: Euro

The word 'starting' indicates that the initial letters of 'European Union rules on' are needed for the answer - a communal currency. In this case the communal currency is the euro, whose notes and coins went into circulation on 1 January 2002 in those members of the European Union who had adopted the communal currency. A euro is divided into 100 cents.
2. Brands hold South African money.

Answer: Rand

The word 'rand' is hidden (held) inside the longer word, 'brands'. The South African currency unit takes its name from 'Witwatersrand' meaning 'White Water's Ridge', which is where most of the gold reserves were found near Johannesburg. The rand is divided into 100 cents.
3. Spend headless trouble in Russia.

Answer: Rouble

Removing the head - 't' from 'trouble' leaves the Russian currency of the rouble. The word comes from the Russian verb 'rubit', meaning to chop or cut, since the rouble was considered as a cutout piece of silver. It is composed of 100 kopeks.
4. Move northern dog to buy items in Vietnam.

Answer: Dong

'Northern' is represented by the letter 'n'. Moving indicates an anagram of 'n' and 'dog', leading to the Vietnamese currency of the dong. The dong is divided into 1000 xu, and takes its name from a Vietnamese word for 'coin'.
5. Desire Japanese currency.

Answer: Yen

Another word for a desire is a yen, which is also the name of the Japanese currency. It is divided into 100 sen. The word comes from the Japanese word 'en' meaning 'round'.
6. Use a moving rail in Turkish shops

Answer: Lira

Lira is an anagram of 'rail'. The Turkish lira is divided into 100 kurus. The name comes from the Latin 'libra' meaning 'pound'. It was also the name of the currencies of Italy and Malta before the introduction of the euro.
7. Ecru peepul conceals Indian currency.

Answer: Rupee

Rupee is contained in the words 'ecRU PEEpul'. A peepul is another word for the bo tree - a fig tree which is native to India. The word 'rupee' comes from the Sanskrit for wrought silver - 'rupya'. The Indian rupee is divided into 100 paise. The rupee is also the name of the currency units of Pakistan, Nepal, Sri Lanka and Mauritius.
8. Drain changes spending money in Iraq or Kuwait.

Answer: Dinar

'Drain' can be rearranged to make 'dinar'. In Iraq and Kuwait the dinar is composed of 1000 fils. The name 'dinar' comes from the Latin 'denarius', which was a silver coin used by the Romans. Dinar is also the name of the currency units of Algeria, Jordan, Libya and Tunisia.
9. Spend polonium around einsteinium, symbolically, in Mexico

Answer: Peso

The symbols for the chemical elements polonium and einsteinium are Po and Es. Placing the symbol for polonium around that for einsteinium gives P-Es-o. The Mexican currency unit, peso, is divided into 100 centavos. The word comes from the Spanish word for 'weight'; originally there were pesos oro and pesos plata - gold weights and silver weights.
10. Swiss currency sounds open and honest.

Answer: Franc

Another word for open or honest is 'frank' which sounds like the Swiss currency, 'franc'. The franc is divided into 100 centimes. Before the introduction of the euro, both Belgium and France used francs as their monetary units. The name is taken from the Latin 'Francorum Rex' meaning 'king of the Franks', presumably because a likeness of the king was displayed on the coins.
11. All rod changes Australian currency.

Answer: Dollar

Changes indicates another anagram. 'All rod' can be re-arranged to make 'dollar'. The Australians replaced the pound with the dollar in 1966; it is divided into 100 cents. Other countries which use the dollar include New Zealand and Canada, as well as the United States - probably the most widely used dollar in the world.

The word comes from the German 'Taler', which is an abbreviation of Joachimstaler referring to the Bohemian valley where silver was mined to make coins.
12. Font holds Rhode Island spending money in Hungary.

Answer: Forint

RI is the abbreviation for Rhode Island. The letters 'ri' are inserted into the middle of the word 'font' to make 'fo-ri-nt'. It was originally divided into 100 filler, although there were no filler coins minted after the end of the twentieth century. The forint takes its name from fiorino d'oro, which were gold coins minted in Florence in the thirteenth century.
13. Move gin hills to shop in Tanzania.

Answer: Shilling

'Gin hills' is an anagram of 'shilling'. The shilling is the main currency unit in Kenya and Uganda as well as Tanzania. The shilling was a twentieth part of the pound sterling before decimalisation in 1971. It takes its name from 'scilling' - an Anglo-Saxon accounting word.
14. Find Malaysian currency in blaring gitterns.

Answer: Ringgit

The Malaysian currency, ringgit, is hidden in the words 'blaRING GITterns'. A gittern was a medieval stringed instrument similar to a lute. The ringgit takes its name from an old Malay word meaning 'jagged' referring to the serrated edges of the coins circulating in the sixteenth and seventeenth centuries.
15. Finally grab a fifth bit to spend in Thailand

Answer: Baht

The word 'finally' indicates that the last letters of the following words should be used to solve the clue. The final letters of 'grab a fifth bit' spell 'baht' - the unit of currency in Thailand. The baht is divided into 100 satang.
Source: Author Lottie1001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Cryptics with answers:

The quizzes all have cryptic clues with the answers given. You just need to find the right ones.

  1. Cryptic Currencies Very Easy
  2. Cryptic Detectives Easier
  3. In Your Eyes Easier
  4. It's Drab, It's Dour, It's Dark! Average
  5. Keep It Stupid, Simple! Easier
  6. Nothing Very Easy

Also part of quiz list
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us