Quiz about A Chalet School Cookery Lesson
Quiz about A Chalet School Cookery Lesson

A "Chalet School" Cookery Lesson Quiz


All girls at the Chalet School are taught to be accomplished cooks. This quiz will test your knowledge of this almost always eventful lesson. Based on the books by Elinor Brent-Dyer.

A multiple-choice quiz by Bethannieh. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. Elinor Brent-Dyer

Author
Bethannieh
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,527
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
249
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Chalet School had new buildings provided for teaching Domestic Science. Who provided these buildings? Hint

Doctor and Mrs Russell
Old girls of the Chalet School
The parents of the Chalet girls
The Girl Guide Association

2. The Chalet School get a new member of staff to teach Domestic Science. Who is she? Hint

Miss Denny
Frau Mieders
Miss Anersley
Mademoiselle Lepattre

3. The Chalet Girls often cook meals for the rest of the school. What was the first meal to be cooked by the girls? Hint

Rechauffe (Stew)
Fried Fish
Apfelstrudel
Meat Pies

4. After her class makes Rechauffe (stew) who mistakenly puts garlic cloves into her apple pie? Hint

Joyce Linton
Prudence Dawburn
Carola Johnstone
Corney (Cornelia) Flower

5. In the short story 'A New Flavouring For Pies', Flora puts cod-liver oil into the meat pie of which older girl? Hint

Betty Wynne-Davis
Gillian Linton
Mary Burnett
Floppy Bill (Florence Williams)

6. In 'Carola Storms The Chalet School', what does Carola mistakenly cook in castor oil? Hint

Doughnuts
Apple Fritters
Fish
Veal Cutlet

7. After deciding to make Cornish Saffron Cakes, what does Joyce Linton add instead of saffron? Hint

Mustard powder
Curry powder
Sulphur
Garlic

8. In 'Ruey Richardson Chaletian' what happens to Margot Maynard when the girls are making Apfelstrudel? Hint

The lid of her flour-shaker is loose and flies off
She takes of her bandage when mixing her pastry
She mixes her thick apple-peelings with Tina Harm's thin peelings
She is careless with her egg which almost rolls off the table

9. Joey, Marie, Frieda and Simone put their cookery knowledge to good use when they write a cookery book. They do this when they are in quarantine for which illness? Hint

Mumps
German Measles
Measles
Smallpox

10. And finally, after eating all the delicious food cooked in these lessons, there are always stains on the tablecloths. Which member of staff introduces Spot Supper as a way to pay for the cleaning? Hint

Frau Mieders
Nancy Wilmott
Kathie Ferrars
Joey Maynard


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Chalet School had new buildings provided for teaching Domestic Science. Who provided these buildings?

Answer: Doctor and Mrs Russell

The girls are told in 'The Chalet School and the Lintons' that the new buildings are courtesy of Dr Jem and Madame. The buildings include a kitchen for cookery as well as laundry and general cleaning.
2. The Chalet School get a new member of staff to teach Domestic Science. Who is she?

Answer: Frau Mieders

These are all members of the Chalet School staff, but it is Frau Mieders who joins in 'The Chalet School and The Lintons' as the new Domestic Science Mistress.
3. The Chalet Girls often cook meals for the rest of the school. What was the first meal to be cooked by the girls?

Answer: Fried Fish

All of these are made at some point during Cookery lessons. But the first meal was made by the sixth form and was fried fish. Predictably, Joey's was the worst!
4. After her class makes Rechauffe (stew) who mistakenly puts garlic cloves into her apple pie?

Answer: Corney (Cornelia) Flower

This is in 'The Chalet School and The Lintons'. I don't know which is funnier...that Cornelia doesn't realise the difference between 'cloves' and 'garlic cloves' (which look totally different!)...or that despite the pungent smell no-one realises what has happened until the pies are served.
5. In the short story 'A New Flavouring For Pies', Flora puts cod-liver oil into the meat pie of which older girl?

Answer: Floppy Bill (Florence Williams)

This story is from the 'Third Chalet Book for Girls'. After Floppy Bill is rude to the juniors in the library, Flora puts cod-liver oil in her pie. Unfortunately there are guests to dinner that day, and they are served the pie!
6. In 'Carola Storms The Chalet School', what does Carola mistakenly cook in castor oil?

Answer: Doughnuts

The girls cook fish as a first course and then, as they are learning about deep-frying, Frau Mieders lets them make doughnuts. Carola wants to use the same oil as she used for her fish, but is told she has to use fresh oil, and by mistake uses castor oil from Matron. Once again no one notices until the doughnuts are served.
7. After deciding to make Cornish Saffron Cakes, what does Joyce Linton add instead of saffron?

Answer: Sulphur

This is in 'Jo Returns To The Chalet School'. Frau Mieders has run out of saffron and Joyce takes the wrong jar from Matey.
Joey wants to tease Joyce by making yellow sweets and calling them 'Sulphur Delights' but Madge stops her. But Evadne and Cornelia have a similar idea and carry it out.
8. In 'Ruey Richardson Chaletian' what happens to Margot Maynard when the girls are making Apfelstrudel?

Answer: The lid of her flour-shaker is loose and flies off

All of these happen during the cookery lesson! But it is Margot's flour shaker which has a loose lid and flour goes everywhere, including in Margot's red hair. Prudence is the one who mixes the apple peelings. Ruey takes off her bandage. And it's Prudence again who forgets to put her egg safely into the spoon to stop it rolling.
9. Joey, Marie, Frieda and Simone put their cookery knowledge to good use when they write a cookery book. They do this when they are in quarantine for which illness?

Answer: Mumps

They are staying with Frau Annich (or Frau Winkelstein...she changes her name halfway through the book....a typical EBDism!) and her son falls ill with mumps. So the girls write 'A Chalet Girls Cook Book'.
10. And finally, after eating all the delicious food cooked in these lessons, there are always stains on the tablecloths. Which member of staff introduces Spot Supper as a way to pay for the cleaning?

Answer: Kathie Ferrars

It is Kathie Ferrars in 'Excitements For the Chalet School'. She says it was a tradition at the school she attended as a girl. Interestingly, EBD has spot supper in another of her books 'A Thrilling Term at Janeways' so maybe Kathie was a schoolgirl there?
Source: Author Bethannieh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us