FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Glorious Physics for Kids
Quiz about Glorious Physics for Kids

Glorious Physics for Kids! Trivia Quiz


People know more physics than they think! This quiz will attempt to make a somewhat feared subject a little easier. Enjoy!

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids
  8. »
  9. Physics for Kids

Author
jonnowales
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,039
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
7334
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: stredman (9/10), Guest 92 (9/10), mungojerry (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following materials will be attracted to a magnet? Hint


Question 2 of 10
2. Gravity is the force which pulls things down to Earth. What is true about the force of gravity on the moon compared to Earth? Hint


Question 3 of 10
3. Breaking the barrier of the speed of ____ causes the phenomenon known as the sonic boom. Hint


Question 4 of 10
4. Which body in our Solar System was once classified as a planet, but isn't any more? Hint


Question 5 of 10
5. Take this scenario: (The two people will be the same distance from the middle) A small boy is sitting on one end of a seesaw (teeter-totter). If a really fat man jumps on the other side, what would happen to the child? Hint


Question 6 of 10
6. When you go ice-skating, you find that your most-embarrassing-aunt-of-all-time keeps falling over! What quantity has been reduced to cause her to fall? Hint


Question 7 of 10
7. What was the name of the man who shouted 'Eureka' when he got into the bath? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following substances acts as an insulator to (stops) the path of electricity? Hint


Question 9 of 10
9. Now, light is very interesting. White light can be split into seven different colours, pretty much like a rainbow. Which of the following isn't one of those colours? Hint


Question 10 of 10
10. Feeling confident kids? Then, which of the following is a term for a type of energy? Hint





Most Recent Scores
May 22 2024 : stredman: 9/10
May 21 2024 : Guest 92: 9/10
May 21 2024 : mungojerry: 10/10
May 20 2024 : Guest 204: 6/10
May 19 2024 : Guest 174: 8/10
May 18 2024 : Guest 174: 8/10
May 17 2024 : Guest 76: 8/10
May 16 2024 : Guest 103: 6/10
May 16 2024 : Kat1982: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following materials will be attracted to a magnet?

Answer: Iron

Iron is one of just three metallic elements that will be pulled towards a magnet with the other two being cobalt and nickel. Now, here is something for you to ponder. What would happen if you put a whole lot of nickel into a shark? Interesting.
2. Gravity is the force which pulls things down to Earth. What is true about the force of gravity on the moon compared to Earth?

Answer: It is weaker.

The discovery of the force of gravity is often depicted as an apple falling on the head of the famous scientist, Isaac Newton. Gravity is present on the moon, though it is much weaker, which is why you see astronauts floating about!
3. Breaking the barrier of the speed of ____ causes the phenomenon known as the sonic boom.

Answer: Sound

Sound is fast, though nowhere near as fast as light. Light can travel 300,000,000 metres in just one second. It puts those fast athletes to shame doesn't it! If a cheetah was in a race against light, which would win? Answer: light, unless there was some cheating! Well, that was terrible, I know! No more - honest!
4. Which body in our Solar System was once classified as a planet, but isn't any more?

Answer: Pluto

Pluto was discovered in 1930. Those mean astrophysicists and astronomers (space scientists) decided it was no longer worthy! Now, if any of you guys said Pacman, you really need to get off the computer! (After you have finished my quiz of course!)
5. Take this scenario: (The two people will be the same distance from the middle) A small boy is sitting on one end of a seesaw (teeter-totter). If a really fat man jumps on the other side, what would happen to the child?

Answer: He would move upwards.

Basically, this is what everybody learns when they start going to the playground, but the physicists have to complicate everything - as usual! A man named Archimedes studied levers, which is what a seesaw is a type of.
6. When you go ice-skating, you find that your most-embarrassing-aunt-of-all-time keeps falling over! What quantity has been reduced to cause her to fall?

Answer: Friction

Your embarrassing aunt (yes, you love her really) has suffered a blow to the ego due to friction taking a day off. Friction is when the movement of an object is slowed down by another surface. Friction is the force that allows a car to stop, and, if it wasn't present, a car would go on travelling forever!
7. What was the name of the man who shouted 'Eureka' when he got into the bath?

Answer: Archimedes

Yes, Archimedes pops his head up once again! The same guy who worked with levers also discovered that, if you fill a bathtub to the top and get in it, the volume of the water spilled on to the floor is equal to the volume of the body getting into the bath. Don't try it at home - your parents will NOT be pleased, unless you have magical powers like Harry Potter!
8. Which of the following substances acts as an insulator to (stops) the path of electricity?

Answer: Rubber

In all seriousness, electricity is highly dangerous and must never be messed with. Anything from sticking your finger in to a plug socket to climbing a pylon has the possibility of death. Please, if you have a grandmother called Josephine, don't suggest that she goes out in to a thunderstorm to see what happens!
9. Now, light is very interesting. White light can be split into seven different colours, pretty much like a rainbow. Which of the following isn't one of those colours?

Answer: Brown

ROY G BIV is a memory aid commonly taught to students when they are learning about the colours of the rainbow - each letter represents a colour of the rainbow. The study of light is called optics. Somehow, brown just wouldn't look very nice in a pretty rainbow!
10. Feeling confident kids? Then, which of the following is a term for a type of energy?

Answer: Kinetic

Kinetic energy is what is experienced when an object, whether it be a car or a human being, is moving. Now, if you think you are up for an equation (you physics boffins): kinetic energy = 1/2 x mass x (velocity squared). If you don't get it, ask your physics teacher! I am sure he or she will be impressed.

Physics certainly is wonderful, thanks for playing!
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Jonno and His Quantum of Physics:

A selection of some of the physics quizzes I have authored over the years. Enjoy!

  1. Phenomenal Physics! Average
  2. The Maths Behind Astronomy Average
  3. Quirky Quantum and Nuclear Physics Average
  4. Deforming Physics! Tough
  5. Understanding Particle Physics for Kids! Easier
  6. Glorious Physics for Kids! Easier
  7. A Look at the Cosmos Average

5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us