FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about US History for Children
Quiz about US History for Children

U.S. History for Children Trivia Quiz


This quiz is intended for children in grades three through six although younger children might have success.

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. History for Kids
  8. »
  9. US History for Kids

Author
Jack212
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,145
Updated
Aug 28 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
9178
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Nala2 (10/10), Guest 174 (6/10), Guest 108 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Before America was apparently discovered by Columbus who lived there? Hint


Question 2 of 10
2. What was the Boston Tea Party? Hint


Question 3 of 10
3. Abraham Lincoln was the second President of the United States.


Question 4 of 10
4. What is the Constitution of the United States? Hint


Question 5 of 10
5. How did Abraham Lincoln die? Hint


Question 6 of 10
6. What American made cars affordable to most people by a process known as "mass production"? Hint


Question 7 of 10
7. The Civil War was a very bad time in America's history. Who fought against whom? Hint


Question 8 of 10
8. Name one important battle that happened during the Civil War. Hint


Question 9 of 10
9. Who was the first man to walk on the moon? Hint


Question 10 of 10
10. John F. Kennedy was a famous inventor.





Most Recent Scores
Today : Nala2: 10/10
Jul 19 2024 : Guest 174: 6/10
Jul 19 2024 : Guest 108: 10/10
Jul 19 2024 : Guest 66: 10/10
Jul 19 2024 : CLeetz: 9/10
Jul 15 2024 : Guest 107: 7/10
Jul 14 2024 : Guest 104: 10/10
Jul 14 2024 : Guest 166: 10/10
Jul 13 2024 : LadyNym: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before America was apparently discovered by Columbus who lived there?

Answer: Native Americans

Native Americans (also called "Indians") lived in what is now called the United States for tens of thousands of years before Columbus made his voyage.
2. What was the Boston Tea Party?

Answer: When colonists threw boxes of tea into Boston harbor to protest a tax against tea.

During the American Revolution the British imposed several unfair taxes against the colonists. One night several colonists dressed up like Native Americans and went onto a ship and threw many boxes of tea into the water. This was not actually a "party" but a protest against taxes.
3. Abraham Lincoln was the second President of the United States.

Answer: False

Lincoln was the sixteenth President of the United States. He was the President during the Civil War and in 1863 he freed the slaves. Lincoln was a very tall man, especially for someone living during this time. Some say that he was about six feet four inches tall.
4. What is the Constitution of the United States?

Answer: A written document that spells out the laws and the rights of citizens.

The Constitution was written by some of America's most famous leaders of the 1700s. It was written at the Constitutional Convention in Philadelphia and includes some of the basic rights of American citizens. The Constitution, written on a very old piece of paper, is stored at the National Archives in Washington, DC.

At night the Constitution is lowered by elevator into a vault far below the ground.
5. How did Abraham Lincoln die?

Answer: He was shot by John Wilkes Booth in a theater.

Lincoln was shot while he was watching a play at Ford's Theater in Washington, DC in April, 1865. A man entered the private area where he was sitting with his wife and shot him. Lincoln died the next day from the wound.
6. What American made cars affordable to most people by a process known as "mass production"?

Answer: Henry Ford

Henry Ford was the first person to use the assembly line in an automobile factory. As a result his workers could produce many cars every day. The average American worker could then afford to buy a car because the price went down.
7. The Civil War was a very bad time in America's history. Who fought against whom?

Answer: The North against the South

The United States Civil War was fought from 1861 to 1865. The North and the South fought for four years over several issues but most believe that the main issue was slavery.
8. Name one important battle that happened during the Civil War.

Answer: The Battle of Gettysburg

The Battle of Gettysburg was fought at Gettysburg, PA from July 1st to July 3rd, 1863. Thousands of men were either killed or injured. Today the Gettysburg battlefield is a very popular tourist attraction and it has been preserved almost like it looked in 1863.
9. Who was the first man to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

Apollo 11 blasted off from Cape Kennedy, Florida on July 16, 1969 and on July 20 astronauts from the mission landed on the moon. Neil Armstrong climbed down a small ladder and placed his foot on the surface of the moon. Millions of people around the world watched this event on live television.
10. John F. Kennedy was a famous inventor.

Answer: False

John F. Kennedy was president of the United States from 1961-1963. He was killed by an assasin in Dallas, Texas on November 22, 1963.
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us