Quiz about Basic United States History
Quiz about Basic United States History

Basic United States History Trivia Quiz


This is a basic United States History quiz for children in grades three through six, although younger children could possibly do well on it.

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. History for Kids
  8. »
  9. US History for Kids

Author
Jack212
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,122
Updated
Jun 16 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
9518
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (10/10), Guest 174 (10/10), Guest 47 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1620 these people came to the United States from England and later celebrated the first Thanksgiving. Hint

The Hurricanes
The Explorers
The Pilgrims
The Ocean people

2. Who is credited with discovering America? Hint

John McHenry
Christopher Columbus
Rudolph Frances
John F. Kennedy

3. What is the birthday of the United States? Hint

April 1st
December 25th
July 4th
November 23rd

4. Who was the first president of the United States? Hint

Thomas Jefferson
Abraham Lincoln
George Washington
Benjamin Franklin

5. In the War of 1812, what important building was burned by invading troops? Hint

The White House
Jefferson High School
The Washington Monument
King Library

6. America won its independence from this country. Hint

Brazil
Germany
France
Great Britain

7. This president issued an order in 1863 which freed the slaves. Hint

Abraham Lincoln
George Bush
George Washington
Thomas Jefferson

8. During World War II, what is one country that the United States fought against? Hint

Brazil
Mexico
Canada
Germany

9. Who were the first people to fly an airplane? Hint

The Blues Brothers
The Wright Brothers
The Ford Brothers
The Davis Brothers

10. Who invented the electric light bulb? Hint

Thomas Edison
Andrew Jackson
Harry Ford
Shirley Temple




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1620 these people came to the United States from England and later celebrated the first Thanksgiving.

Answer: The Pilgrims

The Pilgrims came from England in 1620 and celebrated the first Thanksgiving in 1621. When they first arrived in Massachusetts the Pilgrims did not know much about farming or hunting. The Native Americans helped them survive the winter and then the Pilgrims and Native Americans joined and celebrated the first Thanksgiving.
2. Who is credited with discovering America?

Answer: Christopher Columbus

Christopher Columbus is credited with discovering America in 1492; however, there are some people who say that other explorers came to America before Columbus. As well, America was already inhabited by native people before he arrived. He had been sent on a voyage to find India and when he landed on an island off of the coast of Florida he first thought that he had found India.
3. What is the birthday of the United States?

Answer: July 4th

The United States declared its independence on July 4, 1776.
4. Who was the first president of the United States?

Answer: George Washington

George Washington was the first president of the United States. Before that he was the leader of the military forces in the war with Great Britain.
5. In the War of 1812, what important building was burned by invading troops?

Answer: The White House

In 1814 the British landed their ships in southern Maryland, marched through the countryside, and then entered the city of Washington. President James Madison and his wife fled the city and the British set fire to the White House.
6. America won its independence from this country.

Answer: Great Britain

The United States colonists revolted against British rule and unfair taxes and started a revolution that eventually won independence for the United States.
7. This president issued an order in 1863 which freed the slaves.

Answer: Abraham Lincoln

Abraham Lincoln issued the Emancipation Proclamation in 1863 which ordered that all slaves be set free from their owners. Before Lincoln signed this order, slaves were owned by wealthy plantation owners and had to work long hours, were often treated cruelly, and sometimes were whipped when they did not work hard.
8. During World War II, what is one country that the United States fought against?

Answer: Germany

Germany started World War II by invading Poland. The United States entered World War II in 1941 after the Japanese attacked Pearl Harbor and later fought against Germany.
9. Who were the first people to fly an airplane?

Answer: The Wright Brothers

Wilber and Orville Wright ran a bicycle shop in Ohio. They thought of an idea that would make a machine fly. They took their airplane to Kitty Hawk, NC where their first flight took place in December, 1903. Their first flight was only 127 feet.
10. Who invented the electric light bulb?

Answer: Thomas Edison

Thomas Edison invented the light bulb around 1880. He started his experiments in earlier years. Before Edison invented the light bulb people's life was much different. They could not read at night or stay up late because it was always dark. The light bulb gave them the opportunity to do more things at night.
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 174: 10/10
Today : Guest 174: 10/10
Today : Guest 47: 9/10
Today : Guest 96: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 207: 9/10
Nov 30 2022 : Djinn003: 10/10
Nov 29 2022 : Guest 107: 10/10
Nov 29 2022 : Guest 107: 9/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us