Quiz about What Type of Program Do I Use
Quiz about What Type of Program Do I Use

What Type of Program Do I Use? Quiz


This quiz will explore your knowledge of the type of computer programs out there.

A multiple-choice quiz by JohnFair. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
JohnFair
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,556
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2222
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (1/10), Iva9Brain (9/10), DeepHistory (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If I want to write that book I've been thinking of for the last couple of decades which class of program do I use? Hint

An image editor
A database
A word processor
A spreadsheet

2. If we have a lot of numeric data we need analysing, what would we use? Hint

Word processor
Image editor
Web browser
Spreadsheet

3. If I have a set of data like a list of my personal library books, which of the following is the best program to use to store it in? Hint

A web browser
A spreadsheet
A database
A word processor

4. If I wanted to make changes to an image, which is the best program to use? Hint

An image editor
A word processor
A spreadsheet program
A video player

5. To view information on the web, which program would I typically use? Hint

A spreadsheet
An FTP client
A word processor
A web browser

6. There are all sorts of threats to the security of your computer. Which of these programs aims to reduce that risk? Hint

A video player
A spreadsheet program
An anti-virus program
A desktop designer

7. To view my DVDs, what would I use? Hint

An image editor
A video playing application
An audio player
A web browser

8. "I have this great idea for a new line of products, let me show you these slides in my _______." Hint

Spreadsheet
Database
Word processor
Presentation application

9. I'm a hobbyist programmer so I have a _______________ to help me write my code. Hint

Word processor
Spreadsheet
Database
Code editor

10. The computer can't run anything without this final vital application. What is it? Hint

Spreadsheet
Operating system
Word processor
Database




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If I want to write that book I've been thinking of for the last couple of decades which class of program do I use?

Answer: A word processor

A word processor lets you check that you have spelt everything correctly and will enable you to undertake formatting of text and adding in images. It is designed to allow the entry of text in a straightforward fashion.
2. If we have a lot of numeric data we need analysing, what would we use?

Answer: Spreadsheet

Spreadsheet programs were originally designed to mimic the paper analysis sheets that were prevalent up to the early 1980s. A spreadsheet program allows you to enter a series of formulae and numbers into a series of cells allowing you to model a set of action.

Depending on the sophistication of your spreadsheet program, you can undertake quite detailed calculations on truly massive data-sets.
3. If I have a set of data like a list of my personal library books, which of the following is the best program to use to store it in?

Answer: A database

A database is specifically designed to store seriously huge amounts of data and retrieve them with the minimum of delay.

Spreadsheets and word processors can be used for storing data but they don't make retrieving it particularly easy. Web browsers often display the results of data retrieved from databases.
4. If I wanted to make changes to an image, which is the best program to use?

Answer: An image editor

With an image editor, you can apply all sorts of special effects to an image and even create your own from scratch.

Some typical uses would be to remove things like 'red-eye' from photographs - where flash photography has made a person's pupils turn red!
5. To view information on the web, which program would I typically use?

Answer: A web browser

Web browsers are designed to display data from locations on the web in a form that is easily understood by humans.

Spreadsheets and word processors can take information from sites on the Internet and process it into some other form if required. Typically, an FTP client will be used to transfer files between computers over a network (FTP = File Transfer Protocol).
6. There are all sorts of threats to the security of your computer. Which of these programs aims to reduce that risk?

Answer: An anti-virus program

Many and varied are the threats to the integrity of the data on a computer these days, especially if you are playing around on the Internet! Use an anti-virus program to make sure you are as safe as possible - just remember to keep it up-to-date!
7. To view my DVDs, what would I use?

Answer: A video playing application

A video playing application mimics a hardware DVD player and does all the hard work of decoding and displaying the image on screen.

With the increasing availability of fast ADSL Internet links, on-line video services can be accessed by your web browser.
8. "I have this great idea for a new line of products, let me show you these slides in my _______."

Answer: Presentation application

All the applications in the answer choices have some basic presentation-like options (depending on the actual application - most databases separate out displaying the data into other applications) but a presentation application is specifically designed to help the eager salesperson sell their product, or an accountant to show how well the organisation is getting along.
9. I'm a hobbyist programmer so I have a _______________ to help me write my code.

Answer: Code editor

Code editors can be as sophisticated as a full up visual design environment, where you can add components to the program and write the code to make them work, or as simple as a basic text editor, where you have to write out everything yourself.
10. The computer can't run anything without this final vital application. What is it?

Answer: Operating system

The operating system deals with all the vital tasks such as tying the various bits of hardware together and translating electrical signals to images and words we can understand. These applications lie at the heart of the computer and can be many hundreds of thousands of lines of code long in their own right.
Source: Author JohnFair

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 29 2022 : Guest 68: 1/10
Dec 29 2022 : Iva9Brain: 9/10
Dec 07 2022 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Fun Science for Kids Very Easy
2. More Fun Science for Kids Very Easy
3. Can You Name The Season? Easier
4. Superhero Science Easier
5. Measuring Very Easy
6. Science Mania Average
7. Glorious Physics for Kids! Easier
8. Rainbows Easier
9. Science Average
10. Young Scientists Average
11. My Box of Rocks Easier
12. 5th Grade Science Tough

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us