Quiz about A Physical With a Nurse
Quiz about A Physical With a Nurse

A Physical With a Nurse Trivia Quiz


This quiz will tell a story of a child going to the doctor's office for their yearly physical. It explains what a nurse does during a physical examination. This quiz is best suited for children aged up to 9 years.

A multiple-choice quiz by volleyball4. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
volleyball4
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
290,806
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
3825
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (10/10), Guest 103 (10/10), Guest 174 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One day mommy said we were going to the doctor's offices for my yearly physical. When it was my turn to be seen, the nurse told me to step on this platform. It had a lot of numbers across bars at the top. What was the nurse measuring? Hint

my weight on a scale
how tall I had grown
my blood pressure
my heartbeat with a stethoscope

2. Next, the nurse led me to another area of the hallway. There was a big long strip of material with a lot of numbers on it. I was told to stand up against this strip, and then the nurse made a mark at where my head reached. What was the nurse measuring? Hint

my height using a tape measure
my heartbeat with a stethoscope
my temperature with a thermometer
how fast I could run

3. Then, the nurse led me into a room and told me to sit on the examining table. She took out a little machine and placed it into my ear. The nurse pressed a button and then read the number that was given. What was the nurse doing? Hint

taking my temperature with a thermometer
testing how long I could hold my breath
measuring my weight on a scale
checking my eyesight

4. After this, the nurse wrapped a band around my arm. She squeezed on a pump which tightened the band around my arm. Then the nurse released the pump and let the pressure decrease. The machine gave the nurse two final numbers written as a fraction. What was the nurse measuring? Hint

how long I could sit still
my blood pressure
how much I weighed
my heart rate

5. Next, the nurse took out strange-looking thing that was around her neck. She placed two of the ends into her ears and placed a circular object on my chest. She told me to breathe deeply and slowly. What was the nurse doing? Hint

smelling my feet
listening to my stomach growl
taking an x-ray
listening to my heartbeat

6. Then the nurse took out an object that looked like a little hammer. I was scared at first, but then I found out that it didn't hurt at all! She gently tapped it on my knee a couple times. I thought it was fun, but what was the nurse doing? Hint

giving me a shot
testing how strong my bones are
testing my reflexes
measuring how long my legs are

7. Finally, the nurse went to consult with the doctor to see what shots I would need. She told me that I would only need one. It was called a tetanus booster. She quickly poked a needle into my skin, and before I knew it, it was all over. It hardly hurt at all. Why do you need to get shots? Hint

to make you grow taller
to make you get sick with a disease
to protect you from getting sick with certain diseases
for no reason at all

8. Now I am done, and I get to go home. The nurse gives me a big sticker and tells me how great I did. But if I wasn't sick, why did I go to the doctor today? Hint

so I would never have to go to the doctor again
to make me sick
just to make sure my body was very healthy
because I was bored today

9. Now that I am back home, my mom asked me a question to make sure I learned something today. The question she asked me was: Is it important to go to the doctor for yearly physicals?

Yes
No

10. This is a bonus question. If you go to the doctor because your throat is sore, what might be used to help look at your throat? Hint

a stethoscope
a toothpick
a thermometer
a tongue depressor




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One day mommy said we were going to the doctor's offices for my yearly physical. When it was my turn to be seen, the nurse told me to step on this platform. It had a lot of numbers across bars at the top. What was the nurse measuring?

Answer: my weight on a scale

In order to determine your weight, the scale has two bars at the top that slide across the numbers. When the scale balances, the two numbers that the bars point to (when added together) is your weight. You may also have a scale at your house. Household scales are usually different from the ones you use at the doctor.
2. Next, the nurse led me to another area of the hallway. There was a big long strip of material with a lot of numbers on it. I was told to stand up against this strip, and then the nurse made a mark at where my head reached. What was the nurse measuring?

Answer: my height using a tape measure

It is always exciting to see how much you have grown from year to year. However, you usually stop growing by the time you graduate high school. If you are ever curious to know your height, you could probably ask your mom or dad to measure you. Most families have some kind of tape measure at their house to use.
3. Then, the nurse led me into a room and told me to sit on the examining table. She took out a little machine and placed it into my ear. The nurse pressed a button and then read the number that was given. What was the nurse doing?

Answer: taking my temperature with a thermometer

Even though a thermometer may look scary, it never hurts to get your temperature taken. It is even kind of fun! The average temperature for a human is 98.6 degrees fahrenheit but everyone's is a little different. Sometimes when you are sick, you temperature will rise.

This is called a fever. A fever is caused by the cells in your body trying to fight off the germ that is making you sick.
4. After this, the nurse wrapped a band around my arm. She squeezed on a pump which tightened the band around my arm. Then the nurse released the pump and let the pressure decrease. The machine gave the nurse two final numbers written as a fraction. What was the nurse measuring?

Answer: my blood pressure

The machine used to take you blood pressure is called a sphygmomanometer. It is a very long name, isn't it! The top number in the fraction is called the systolic, and the bottom number is called the diastolic. These numbers measure the force exerted by the blood on the vessel walls. I know all of this information sounds confusing but you don't need to worry about it for now.

The next time you go to the doctor you could ask him or her to help explain it to you if you wish.
5. Next, the nurse took out strange-looking thing that was around her neck. She placed two of the ends into her ears and placed a circular object on my chest. She told me to breathe deeply and slowly. What was the nurse doing?

Answer: listening to my heartbeat

The instrument used to listen to someone's heartbeat is called a stethoscope. When it is moved around on someone's chest, the person listening can hear the heartbeat through the pieces they have in their ears. A normal heartbeat will have a lub-dub sound. The next time you are at the doctor, ask if you can listen to your heart too!
6. Then the nurse took out an object that looked like a little hammer. I was scared at first, but then I found out that it didn't hurt at all! She gently tapped it on my knee a couple times. I thought it was fun, but what was the nurse doing?

Answer: testing my reflexes

When a nurse tests your reflexes, she sometimes gently taps on a spot right below your knee. When she does this, your leg should should kick out immediately. This means you have great reflexes! This is called the knee jerk reflex.
7. Finally, the nurse went to consult with the doctor to see what shots I would need. She told me that I would only need one. It was called a tetanus booster. She quickly poked a needle into my skin, and before I knew it, it was all over. It hardly hurt at all. Why do you need to get shots?

Answer: to protect you from getting sick with certain diseases

Shots may be scary and sometimes a little painful, but they really aren't that bad. The pain only lasts a few seconds, and then it is done. Shots are very important because they make your body produce antibodies to prevent you from getting sick with that germ.
8. Now I am done, and I get to go home. The nurse gives me a big sticker and tells me how great I did. But if I wasn't sick, why did I go to the doctor today?

Answer: just to make sure my body was very healthy

Even if you aren't sick, it is still important to go to the doctor for yearly physicals. Doctors and nurses always want to make sure that everything in your body is working properly and that there are no problems. Everyone always wants to make sure your body is as good as it can be!
9. Now that I am back home, my mom asked me a question to make sure I learned something today. The question she asked me was: Is it important to go to the doctor for yearly physicals?

Answer: Yes

Yearly physicals are the first step in making sure your body is healthy and strong. Eating nutritious food, washing your hands, and getting enough rest are also very important.
10. This is a bonus question. If you go to the doctor because your throat is sore, what might be used to help look at your throat?

Answer: a tongue depressor

A tongue depressor can help a nurse check down the throat for swelling and inflammation. A long cotton swab may also be used in order to perform a strep throat test. It is always important to tell your mom or dad if you feel sick so you can be seen by a nurse or doctor. I hope you enjoyed this quiz!
Source: Author volleyball4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 67: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 103: 10/10
Dec 30 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 29 2022 : Iva9Brain: 10/10
Dec 28 2022 : Retired2006: 10/10
Dec 23 2022 : ranjanbest: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 13 2022 : federererer: 10/10
Dec 07 2022 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us