Quiz about Fun Science for Kids
Quiz about Fun Science for Kids

Fun Science for Kids Trivia Quiz


Science is all around you. This is a quiz about all sorts of science, most suitable for ages 8-12, but anyone can have a try!

A multiple-choice quiz by NatalieW. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
NatalieW
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
146,861
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
24232
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: David_M (10/10), Guest 69 (10/10), Guest 47 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the chemical formula for water? Hint

H2O2
H2O
HO2
H3O4

2. What does a caterpillar change into? Hint

frog
beetle
spider
butterfly

3. What are clouds made of? Hint

cream cheese
white sand
water
cotton wool

4. How many colours are there in a rainbow? Hint

9
6
7
8

5. If an animal is a carnivore, what does it do? Hint

it digs holes
it eats meat
it flies
it runs fast

6. What does a tadpole turn into? Hint

lizard
frog
snake
fish

7. What is the name of the force that holds everything to the earth? Hint

hold-tight
gravity
stick-well
entropy

8. If an animal is a herbivore, what does it do? Hint

it swims
it walks slowly
it eats plants
it hops

9. Which of the following travels the fastest? Hint

light
airplane
sound
car

10. What do you call a scientist who studies the stars? Hint

chemist
geologist
biologist
astronomer




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the chemical formula for water?

Answer: H2O

H2O is the formula for water. This means that it contains 2 hydrogen (H) atoms joined to one oxygen (O) atom. When atoms are joined together they make a molecule.
2. What does a caterpillar change into?

Answer: butterfly

A caterpillar is one of the stages in the life cycle of a butterfly. The caterpillar eats lots of food then makes a case for itself called a chrysalis and comes out as a beautiful butterfly.
3. What are clouds made of?

Answer: water

Clouds are made of water. When a cloud gets too full of water, it rains. If it's really cold, the rainwater freezes and this is when we get snow.
4. How many colours are there in a rainbow?

Answer: 7

There are seven colours in a rainbow: red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet. It's easy to remember the right order by taking the first letter of each colour and using them to spell ROY G. BIV.
5. If an animal is a carnivore, what does it do?

Answer: it eats meat

Carnivores are animals that eat meat. A tiger is an example of a carnivore.
6. What does a tadpole turn into?

Answer: frog

A tadpole is one of the stages in the life cycle of a frog. Frogs belong to a class of animals called amphibians. This means that they can live in the water or on land.
7. What is the name of the force that holds everything to the earth?

Answer: gravity

Gravity is what holds us to the earth so we don't all float off into space! The moon has a lower gravity than earth. If you were to stand on the moon, you'd be able to jump up much more easily since there would be less force holding you to the ground.
8. If an animal is a herbivore, what does it do?

Answer: it eats plants

Herbivores are animals that only eat plants. A cow is an example of a herbivore.
9. Which of the following travels the fastest?

Answer: light

Light travels at almost 300 million metres (about 950 million feet) every second! Sound is the next fastest, travelling almost 350 metres (around 1130 feet) every second. Whew! There are some planes that travel faster than the speed of sound, but nothing goes faster than light!
10. What do you call a scientist who studies the stars?

Answer: astronomer

A chemist is a scientist who studies molecules and the way they behave. A biologist is a scientist who studies living things. A geologist is a scientist who studies the earth.
Source: Author NatalieW

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : David_M: 10/10
Today : Guest 69: 10/10
Today : Guest 47: 10/10
Feb 01 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 31 2023 : frozennugget: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 172: 9/10
Jan 30 2023 : Eraucci: 10/10
Jan 30 2023 : H53: 10/10
Jan 30 2023 : Guest 168: 9/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us