Quiz about Why Im in Love with Science
Quiz about Why Im in Love with Science

Why I'm in Love with Science Trivia Quiz


I'm in love with science because it covers so many areas of the world in which we live. Can you match the branch of science to the topic it covers?

A matching quiz by rossian. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
rossian
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,894
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1080
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: demurechicky (10/10), Guest 174 (10/10), Guest 24 (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Study of weather and weather forecasting  
Pharmacology
2. Scientific study of plants  
Geology
3. Science involving the study of ancient artifacts  
Hydrology
4. Science of drugs and their uses  
Zoology
5. The branch of biology which deals with animals  
Psychology
6. Study of how the human mind works  
Astronomy
7. Study of water  
Botany
8. Study of environmental issues  
Meteorology
9. Study of rocks and solid materials of the earth  
Archaeology
10. Study of planets and other celestial objects  
Ecology






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Study of weather and weather forecasting

Answer: Meteorology

Meteorologists study weather patterns and how the atmosphere, the air above us, works. This includes forecasting the likely weather, often by computer programmes, and looking at changes in the world's climate. Aristotle created the first written work named 'Meteorology' back in 350 BC.
2. Scientific study of plants

Answer: Botany

Botany is a kind of biology (the science of studying living things) which concentrates on plants, their structure and uses. In the past, it was particularly useful in identifying plants which were safe to eat, and those which were poisonous and could make you ill, or even kill you.
3. Science involving the study of ancient artifacts

Answer: Archaeology

Archaeologists study items used by our ancestors, which can include weapons, such as stone axes, and cooking and eating utensils. All of these can throw light on how people lived and what they ate and give us an insight into how we have evolved.
4. Science of drugs and their uses

Answer: Pharmacology

The name is derived from the Greek word pharmakon, which means drug. Pharmacologists are experts in the actions of all sorts of substances which affect the body, including the ones created by the human body itself, such as adrenaline.
5. The branch of biology which deals with animals

Answer: Zoology

If you've ever been to see the animals in your nearest zoo, you might not have realised that the name is a shortened version of zoological gardens. Like most scientific names, zoology is a combination of two Greek words, this time the one for animals, and knowledge or study, which is logos. Zoologists study all kinds of animals, not just the ones with four legs which most of us think of when we hear the word.
6. Study of how the human mind works

Answer: Psychology

The human mind is a fascinating place, and psychologists study how our brains affect the ways we behave and the decisions we make. One area which might be familiar to younger members is the different ways of learning, and how some people learn better by doing things while others might prefer to read and learn by studying books.
7. Study of water

Answer: Hydrology

Here's that 'logy' ending again, but this time starting with 'hydro', which refers to water. There's a lot of water for scientists in this area to study, as around 70% of the earth is covered by water, mostly in the seas and oceans. One of the areas hydrologists study is flooding and natural disasters caused by water overwhelming places where people live.
8. Study of environmental issues

Answer: Ecology

Ecology examines how we all interact with the environment. For example, we have learned that the removal of large areas of rain forest has had an impact on the climate, since trees absorb carbon dioxide from the air. Ecologists are studying the impact each of us makes on the earth, and the problems humans can cause by interfering with the 'balance of nature'.
9. Study of rocks and solid materials of the earth

Answer: Geology

Many words which start with 'geo', like geography and geode, relate to the earth and geology is no exception. Geologists study the composition of the rocks which form the land on which we live, with practical applications such as predicting landslides and eruptions of volcanoes.
10. Study of planets and other celestial objects

Answer: Astronomy

Astronomers specialise in studying the many objects in the universe, including planets, planetoids, asteroids, stars and meteors, to mention just a few. The people who live on earth have been interested in the other objects in the galaxy from ancient times. The earliest travellers used the position of the stars in the night sky for navigation, particularly while at sea.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : demurechicky: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 174: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 24: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 75: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 99: 10/10
Jan 13 2023 : Guest 65: 10/10
Jan 12 2023 : buncha1956: 10/10
Dec 29 2022 : Iva9Brain: 10/10
Dec 27 2022 : 4wally: 10/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Rossian's Commission Quizzes 41+:

Here's the third quiz list of the quizzes I've written for commissions, where other players give you a title to work with.

  1. Axis: Bold as Love Easier
  2. Why I'm in Love with Science Very Easy
  3. I'm a Man, Not a Boy Average
  4. Love You More Than Chocolate Easier
  5. Long Day's Journey into Knight Average
  6. Fifteen Minutes to Save the World Easier
  7. Help Me Find My Parent Very Easy
  8. Anita and Me Very Easy
  9. Dyed in the Wool Average
  10. Eclectic Pubs of the World Average
  11. Castle in the Air Easier
  12. Her Best Friend Easier

Also part of quiz list
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us