Quiz about Basic Science for Kids
Quiz about Basic Science for Kids

Basic Science for Kids Trivia Quiz


Here are some questions on basic science in several fields.

A multiple-choice quiz by Rehaberpro. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids

Author
Rehaberpro
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,135
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1068
Last 3 plays: sam388 (10/10), Iva9Brain (10/10), Guest 47 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The chemical formula for water is H20. The O is oxygen but what is the H? Hint

Hafnium
Hydrogen
Hassium
Helium

2. If you were studying organic chemistry, what element would you always find in your work? Hint

Chromium
Copper
Cobalt
Carbon

3. In which of these temperature systems would 32 degrees mean that water would turn to ice? Hint

Kelvin
Fahrenheit
Celsius
None of these

4. A bat is not a bird but what kind of animal? Hint

A mammal
An arthropod
An insect
A canine

5. The sun rises and sets in what direction? Hint

North to South
South to North
West to East
East to West

6. A bear may sleep mostly through the winter. What is this called? Hint

Apnea
Hibernation
Narcolepsy
Hypersomnia

7. At one time it was called 'quicksilver' but what is it known as now? Hint

Mercury
Gold
Silver
Iron

8. What is the third planet from the sun in our solar system? Hint

Mercury
Venus
Mars
Earth

9. Who was the Austrian psychologist who gave us the terms id, ego, and superego? Hint

Sigmund Freud
Carl Rogers
Carl Jung
Abraham Maslow

10. What do you call a scientist who studies insects? Hint

Entomologist
Arachnologist
Chiropterologist
Herpetologist




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The chemical formula for water is H20. The O is oxygen but what is the H?

Answer: Hydrogen

Water covers 70% of the earth including oceans, rivers, lakes, ponds, and brooks. Of that only about 1% is potable or drinkable.
2. If you were studying organic chemistry, what element would you always find in your work?

Answer: Carbon

Organic chemistry is the scientific study of the structure, properties, and reactions of organic compounds. These all contain carbon atoms as do both animal and plant life.
3. In which of these temperature systems would 32 degrees mean that water would turn to ice?

Answer: Fahrenheit

The freezing point of water is 32 degrees in the Fahrenheit system but zero in the Celsius system. The Kelvin system is used for precise scientific research and in it, water's freezing point is 273.15 K.
4. A bat is not a bird but what kind of animal?

Answer: A mammal

Bats are mammals (order Chiroptera) with forelimbs that form wings, making them the only mammals naturally capable of sustained flight.
5. The sun rises and sets in what direction?

Answer: East to West

The pattern of east to west follows the rotation of the Earth around the sun.
6. A bear may sleep mostly through the winter. What is this called?

Answer: Hibernation

Although bears are not the only creature that hibernate, it is the most commonly known. Hibernation is a state of inactivity characterized by low body temperature, slow breathing and heart rate, and low metabolic rate.

Apnea, narcolepsy, and hypersomnia are forms of sleep disorders.
7. At one time it was called 'quicksilver' but what is it known as now?

Answer: Mercury

Mercury is a chemical element with symbol Hg and atomic number 80. It is commonly known as quicksilver and was formerly named hydrargyrum, hence Hg. At room temperature it is a liquid.
8. What is the third planet from the sun in our solar system?

Answer: Earth

Count them: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune. Pluto was downgraded from a planet to a dwarf planet in 2005.
9. Who was the Austrian psychologist who gave us the terms id, ego, and superego?

Answer: Sigmund Freud

Sigmund Freud was one of the first to define elements of growth and development of the human mind. He conceived the 'id' as part of the mind in which innate instinctive impulses and primary processes occur; the 'ego' person's sense of self-esteem or self-importance; and the 'superego' that acts as a social self-critical conscience. Other scholars have added or refined these concepts.
10. What do you call a scientist who studies insects?

Answer: Entomologist

An entomologist studies insects; a chiropterologist studies bats; an arachnologist studies spiders; and a herpetologist studies snakes.
Source: Author Rehaberpro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : sam388: 10/10
Dec 29 2022 : Iva9Brain: 10/10
Dec 24 2022 : Guest 47: 2/10

Related Quizzes
This quiz is part of series By the Alphabet:

Going by the alphabet, here are five different quizzes on a variety of topics.

  1. Ain't She Sweet! Average
  2. Basic Science for Kids Very Easy
  3. Candy Is Dandy But Liquor's Quicker Average
  4. Dementia--Facts and Treatment Average
  5. Early Television Westerns Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us