FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Organic Chemistry Quizzes, Trivia and Puzzles
Organic Chemistry Quizzes, Trivia

Organic Chemistry Trivia

Organic Chemistry Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry

Fun Trivia
Six protons, six electrons and (usually) six neutrons - that's all it takes to make carbon, the most versatile element in chemistry and the only one to have a whole branch dedicated to the many millions of compounds it can form.
34 Organic Chemistry quizzes and 340 Organic Chemistry trivia questions.
1.
  The Very Edible Organic Chemistry Quiz editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the edible "chemicals" you might find in your kitchen. Have fun! :)
Very Easy, 10 Qns, NatalieW, Apr 10 11
Recommended for grades: 8,9,10
Very Easy
NatalieW gold member
36366 plays
2.
Naming Molecules
  Naming Molecules   best quiz  
Photo Match
 10 Qns
An introduction to systematic nomenclature
Systematic nomenclature? This means using names for chemicals that describe what is in them. Salt is sodium chloride, for example. Match each diagram of a molecule with the name and molecular formula of the chemical it represents.
Easier, 10 Qns, looney_tunes, Aug 09 23
Easier
looney_tunes editor
Aug 09 23
176 plays
3.
  Organic Chemistry for Beginners   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
New to the fabulous world of organic chemistry? Then this quiz is just what you need; enjoy!
Average, 10 Qns, achernar, Jun 21 19
Recommended for grades: 11,12
Average
achernar
Jun 21 19
9726 plays
4.
Visualising Organic Chemistry
  Visualising Organic Chemistry   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The words 'organic chemistry' may send a chill down the undergraduate spine but you needn't be an expert to have a go at this quiz. Use the photos to discover some of the common functional groups that make up the organic chemist's bread and butter.
Average, 10 Qns, pagea, Jul 07 18
Recommended for grades: 11,12
Average
pagea
Jul 07 18
358 plays
5.
  Organic Chemistry and Functional Groups   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This, my 20th sci/tech quiz, is on the many functional groups found in the world of organic chemistry. I hope you find it enjoyable!
Average, 10 Qns, jonnowales, Aug 26 13
Average
jonnowales gold member
3909 plays
6.
  Alkanes   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz about all the basics of alkanes. Enjoy!
Average, 10 Qns, Milky1989, Apr 21 17
Recommended for grades: 11,12
Average
Milky1989
5437 plays
7.
  Organic Chemistry   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of aspects of organic chemistry, including alkanes and alkenes, aromatic chemistry, functional groups and general synthesis.
Tough, 10 Qns, NatalieW, Apr 14 17
Tough
NatalieW gold member
9672 plays
8.
  A Day in the Life of an Organic Chemist   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz follows an organic chemist through a typical day in the laboratory, asking about common procedures and instruments used along the way.
Tough, 10 Qns, NatalieW, May 04 20
Tough
NatalieW gold member
May 04 20
4331 plays
9.
  Hydrocarbons    
Multiple Choice
 10 Qns
The study of hydrocarbons is the study of the most complex and interesting combinations that carbon and hydrogen form. Enjoy the quiz!
Average, 10 Qns, dim_dude, Dec 05 19
Recommended for grades: 11,12
Average
dim_dude gold member
Dec 05 19
4623 plays
10.
  The Chemistry of Benzene   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Benzene is a fascinating molecule which has caused many a chemist confusion in the past. Play this quiz to find out why and maybe even enjoy it along the way!
Average, 10 Qns, jonnowales, Oct 01 11
Average
jonnowales gold member
3521 plays
trivia question Quick Question
What is the name for a carbon that is double bonded to an oxygen?

From Quiz "Organic Functional Groups and Classifications"




11.
  Common Names of Organic Molecules   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lots of organic compounds have common (or trivial) names as well as formal ones. This quiz covers some of those compounds.
Tough, 10 Qns, NatalieW, Sep 12 09
Tough
NatalieW gold member
6065 plays
12.
  Molecules of Life   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Carbon, hydrogen, oxygen and nitrogen - these elements combine to produce many of the molecules which form the basis of life. This is an introduction to some basic organic chemistry molecules.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Aug 04 15
Recommended for grades: 11,12
Average
looney_tunes editor
1339 plays
13.
  Ethers and Epoxides   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ethers are used widely as organic solvents in many chemical reactions. On the other hand, epoxides are cyclic ethers that are used in the manufacture of glues.
Tough, 10 Qns, Matthew_07, Aug 26 08
Tough
Matthew_07 gold member
2128 plays
14.
  Yours Truly, An Inanimate Carbon Rod   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1985, a new form of carbon was discovered. Its structure was unlike any other molecule, and scientists soon realized the applications of the discovery. How much do you know about these newly-discovered carbon nanotubes, dubbed "fullerenes?"
Tough, 10 Qns, adams627, Mar 20 10
Tough
adams627
1523 plays
15.
  Infrared Spectroscopy    
Multiple Choice
 10 Qns
Infrared (IR) spectroscopy is used to determine the functional groups present in chemical compounds. The vibrations of different chemical bonds will absorb energy at different frequencies.
Average, 10 Qns, Matthew_07, Sep 10 20
Average
Matthew_07 gold member
Sep 10 20
1686 plays
16.
  Polymers - What You Need To Know    
Multiple Choice
 10 Qns
Polymers - what the heck are they!? This quiz, which becomes gradually more difficult as you progress, attempts to fully answer this question. Good luck!
Average, 10 Qns, doublemm, Jan 10 10
Average
doublemm gold member
1213 plays
17.
  Why Organic Chemistry is Dangerous   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Organic chemistry can be deadly - there are numerous highly toxic natural poisons, and mankind has created several artificial poisons. This quiz tests your knowledge about them.
Average, 10 Qns, angikar, Feb 18 18
Average
angikar
Feb 18 18
567 plays
18.
  Alkanes, Cycloalkanes, & Derivatives    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a basic introduction to alkanes in organic chemistry. This may seem a bit dry, but real chemists should enjoy it. How well do you know your hydrocarbons?
Average, 10 Qns, scottycan, Jun 08 04
Average
scottycan
2957 plays
19.
  Mass Spectrometry    
Multiple Choice
 10 Qns
Mass spectrometry is used to determine the structural formula of an unknown chemical compound. Its spectra reveal useful information such as the molecular weight and the elements present in the compound other than the typical C and H atoms.
Average, 10 Qns, Matthew_07, Oct 25 23
Average
Matthew_07 gold member
Oct 25 23
1184 plays
20.
  Tricky Hydrocarbon Names and Numbers    
Multiple Choice
 10 Qns
The tricky and insanely long names of hydrocarbons and their many isomers are very popular in chemistry. If you do not have a basic knowledge of isomers and organic chemistry, it would really help to take the Interactive version of the quiz.
Average, 10 Qns, dim_dude, Aug 04 09
Average
dim_dude gold member
1406 plays
21.
  FUNctional Groups!    
Multiple Choice
 10 Qns
The functional groups are the foundation of organic chemistry knowledge... and can be quite fun!
Average, 10 Qns, goober123, Jan 17 14
Average
goober123
626 plays
22.
  Common Names of Organic Molecules II    
Multiple Choice
 10 Qns
In a similar vein to my first quiz on this topic, this one deals with molecules used as flavours and fragrances.
Tough, 10 Qns, NatalieW, Jan 28 03
Tough
NatalieW gold member
2361 plays
23.
  The Wonderful World of Isomers    
Multiple Choice
 10 Qns
Isomers are sets of molecules which have the same molecular formula but have different chemical structures. This quiz will cover these wonderful isomers.
Average, 10 Qns, workisboring, Aug 28 14
Average
workisboring gold member
306 plays
24.
  Food Science Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the science and chemistry of food. Hope you enjoy!
Tough, 10 Qns, percussionpro, Sep 09 13
Tough
percussionpro
2037 plays
25.
  Organic Chemistry 101    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mix of basic questions related to organic chemistry, usually studied in high-school. Enjoy!
Tough, 10 Qns, Canaris, Jul 30 20
Tough
Canaris
Jul 30 20
1895 plays
26.
  Hydrocarbons are Fun!    
Multiple Choice
 10 Qns
Hydrocarbons are the base of organic chemistry. See if you can answer a few questions about them. Don't forget to have fun.
Average, 10 Qns, Nigol123, Oct 27 16
Average
Nigol123
967 plays
27.
  Organic Chem I Stereochemistry    
Multiple Choice
 10 Qns
Stereochemistry can be the very devil for your grades, but it is fun once you get the hang of it! This quiz will test the underlying principles of several aspects of stereochemistry.
Tough, 10 Qns, KMarieJ, May 11 19
Tough
KMarieJ
May 11 19
279 plays
28.
  Fun with Organic    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer the questions based on a given description of an organic compound, solvent, or common procedure. Good luck!
Tough, 10 Qns, rsantan, Mar 17 18
Tough
rsantan
Mar 17 18
1470 plays
29.
  Food for Thought    
Multiple Choice
 10 Qns
This a very basic introduction to food chemistry.
Average, 10 Qns, percussionpro, Feb 17 22
Average
percussionpro
Feb 17 22
2528 plays
30.
  Alkenes    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the alkenes, their reactions and products. Enjoy :)
Average, 10 Qns, NigK, Jan 20 15
Average
NigK
1717 plays
31.
  Chemistry Lesson(1)    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to my lesson!
Tough, 10 Qns, runeslaye123, Aug 09 14
Tough
runeslaye123
3462 plays
32.
  Organic Functional Groups and Classifications    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about identifying different organic functional groups and compound classifications.
Average, 10 Qns, workisboring, Mar 21 12
Average
workisboring gold member
747 plays
33.
  Basic Organic Chemistry    
Multiple Choice
 10 Qns
This requires a good amount of education in organic chemistry, but any second semester student should be able to answer the following questions. They are fairly simple, not meant to be tricky or difficult in any way. Good luck!
Difficult, 10 Qns, karen_rx, Nov 18 07
Difficult
karen_rx
5821 plays
34.
  Everything Organic    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz lets you explore some concepts of organic chemistry.
Tough, 10 Qns, anshira, Oct 23 18
Tough
anshira
Oct 23 18
184 plays

Organic Chemistry Trivia Questions

1. How many distinct groups must a carbon have to be chiral?

From Quiz
Organic Chem I Stereochemistry

Answer: Four

That one was, I hope, elementary. (See what I did there?) No carbon can have more than four bonds, and an uncharged carbon will never have fewer than two distinct groups (i.e. a triple bond and a single bond). For a carbon to be defined as chiral, it must have four distinct groups (e.g., a methyl, an ethyl, a fluorine and a hydroxyl).

2. What is the name of the process of transforming a molecule into a new molecule which has the same number, but a different arrangement, of atoms?

From Quiz The Wonderful World of Isomers

Answer: isomerization

An isomerization is simply the process of an atom forming an isomer. Many isomerization reactions are considered to be rearrangement reactions.

3. One of the most basic functional groups involves only carbon-carbon double bonds. What is this group called?

From Quiz FUNctional Groups!

Answer: Alkene

A double bond consists of both a pi bond and a sigma bond, which makes it particularly strong. The pi electrons can act as a nucleophile, making alkenes more reactive than alkanes.

4. Organic chemistry is the study of the molecules which, among other things, form the basis of life. Which element is the structural basis of all the molecules which are included in the field of organic chemistry?

From Quiz Molecules of Life

Answer: Carbon

Carbon atoms have a number of unusual properties that give them the chemical flexibility to form the variety of molecules needed to create life. Their valency of four means that they can combine with a large range of other elements; their capacity for joining with other carbon atoms to form larger molecules allows a multiplicity of molecular forms. Life on earth is based on carbon compounds, although it has been speculated that other elements, particularly silicon, could form the basis of life under different conditions. The other elements that form the building blocks of living organisms are hydrogen, nitrogen, oxygen, sulfur and phosphorus (although a type of bacterium which uses arsenic instead of phosphorus was discovered in 2010, making all such assertions subject to challenge).

5. What organic compounds are characterized by the general formula CnH2n+2?

From Quiz Organic Functional Groups and Classifications

Answer: alkanes

Alkanes are saturated hydrocarbons and are the simplest hydrocarbon species. The carbons in alkanes have four single bonds. Methane, propane, butane and hexane are alkanes.

6. What is the IUPAC (and also common) name for cyclohex-1,3,5-triene?

From Quiz Organic Chemistry 101

Answer: benzene

Benzene, also known as benzol, is the most common aromatic hydrocarbon. It can be extracted from crude oil or synthesized from acetylene. It is the base ingredient for hundreds of drugs and synthetic materials.

7. The history of the chemical benzene is rather interesting in that it proved devilishly difficult to ascertain its structure. What was the name of the scientist who came up with the first plausible arrangement of benzene?

From Quiz The Chemistry of Benzene

Answer: Kekulé

The structure was later named after Herr Kekulé, a German organic chemist. Kekulé suggested that benzene consisted of alternating single and double carbon to carbon bonds. As such this suggested that the molecule was a triene (an alkene with three double bonds), but, this was where everything started to go wrong. If it was an alkene, benzene would undergo electrophilic addition, but, it doesn't. The dejected organic chemists would have to go back to the drawing board to try to break the benzene code!

8. As suggested by its name, an infrared spectrometer uses infrared electromagnetic radiation in its machine. This infrared radiation will result in which molecular activity?

From Quiz Infrared Spectroscopy

Answer: Molecular vibration

The infrared radiation in an infrared spectrometer will result in molecular vibration because it is a low-energy radiation (the radiation with the greatest energy is gamma rays while the lowest is radio waves). On the other hand, X-rays will result in molecular ionization. This is the fundamental principle that is used in mass spectrometer machines. Molecular vibration needs the least energy, followed by molecular rotation and movement (transition). Molecular ionization requires the most energy.

9. Who was credited for the invention of the mass spectrometer?

From Quiz Mass Spectrometry

Answer: J.J. Thomson

Joseph John Thomson was a British physicist. He also discovered the electron, which is one of the subatomic particles in an atom. He won the 1906 Nobel Prize in Physics for this discovery. He was the first person to measure the mass-to-charge ratio (m/z) of an electron.

10. What is the molecular formula of propane?

From Quiz Hydrocarbons

Answer: C3H8

Propane is an alkane, or a hydrocarbon that is composed of only single bonds. The prefix prop- refers to three, and a propane molecule therefore has three atoms of carbon. Because the number of hydrogen atoms is equal to the sum of 2 and twice the number of carbon atoms, there are 8 hydrogen atoms in propane. 3(2) + 2 = 8

11. Alkanes are hydrocarbons, as they only contain the elements hydrogen and carbon. What is the name of the simplest alkane?

From Quiz Alkanes

Answer: Methane

Methane is the simplest alkane, consisting of a single carbon atom surrounded by 4 hydrogen atoms, giving it a chemical formula of CH4. It has a molecular mass of 16 and because of this low molecular mass, it exists as a gas at room temperature.

12. What is the general formula for alkanes?

From Quiz Chemistry Lesson(1)

Answer: CnH2n+2

CnH2n is the general formula for alkenes. CnH2n+1OH is the general formula for alcohol.

13. The world of organic chemistry is vast, simply because carbon has the property of easily being able to form bonds with other carbon atoms, creating a wide range of molecules of various levels of complexity. What is this property of carbon called?

From Quiz Organic Chemistry for Beginners

Answer: Catenation

Carbon atoms are tetravalent, which means it has 4 electrons in its outermost shell. Hence, the property of catenation is observed in carbon atoms, leading to a large number of possibilities for bond formation, as a result of which there are so many, many, different types of organic compounds. Other tetravalent elements are silicon and germanium. The word 'catenation' is derived from the Latin word 'catenare', which means 'to connect in a series' or 'to link'.

14. This chemical compound occurs naturally in tea and coffee and is a popular additive to soft drinks.

From Quiz The Very Edible Organic Chemistry Quiz

Answer: caffeine

Caffeine belongs to a class of organic compounds called alkaloids (as does nicotine). Caffeine is a powerful stimulant of the central nervous system. It is usually present in coffee in the amount of 100-150 mg per cup (of course in decaf, there is virtually none!). Like many alkaloids, caffeine acts as a poison in large quantities. The lethal dose of caffeine for adults is estimated at about 10 g, so unless you drink about 70-100 cups of coffee a day, you should be safe!

15. The compound 1-hydroxy-2-methoxy-4-prop-2-enylbenzene has another, more common, name. What is it?

From Quiz Common Names of Organic Molecules II

Answer: eugenol

Eugenol is the major component of clove oil. Clove oil is a mild local anaesthetic and used to be used by dentists to rub onto the teeth of people suffering from toothache. Its most common use now is in the perfume/fragrance industry.

16. What is the general formula for an alkane?

From Quiz Organic Chemistry

Answer: CnH(2n+2)

Alkanes are known as 'saturated' hydrocarbons. The word 'hydrocarbon' is derived from the two elements that make up alkanes - hydrogen and carbon. Alkanes are known as saturated because they contain only carbon-carbon and carbon-hydrogen single bonds and thus contain the maximum number of hydrogens per carbon.

17. What are the terms that are symbolized by E and Z when notating alkene isomerism?

From Quiz Organic Chem I Stereochemistry

Answer: Entgegen, Zusammen

From the German. Entgegen is a trans isomer, zusammen a cis. Remember "Z Zame Zide!" A zwitterion is a neutral molecule with a positively charged region and a negatively charged region that cancel each other out. Zymurgic means being related to the process of fermentation. Elastomeric means having the qualities of an elastomer, which is a polymer that is both viscous and elastic. Zeolitic means related to zeolites, which are microporous, aluminosilicate minerals.

18. What are the names of the two classifications of isomers?

From Quiz The Wonderful World of Isomers

Answer: constitutional isomers and stereoisomers

Constitutional isomers, also known as structural isomers, are unique molecules which have a similar molecular structure but the atoms or functional groups are joined together in different ways. Stereoisomers, also known as spatial isomers, are unique molecules in which the atoms or functional groups have similar bond structure but have different geometrical positioning in three dimensional space.

19. Perhaps most well known for its presence at parties, this functional group consists of OH bonded to an R group ("rest of the molecule").

From Quiz FUNctional Groups!

Answer: Alcohol

Consumable alcoholic drinks contain ethanol, while other alcohols like methanol and isopropyl alcohol are used in many common household products.

20. The simplest organic molecules contain only two elements. The very smallest organic molecule is methane, which consists of molecules that have a single carbon atom and four atoms of what other element?

From Quiz Molecules of Life

Answer: Hydrogen

Methane, CH4, is the smallest member of the organic family called the alkanes. These molecules consist of chains (or branched chains) of carbon atoms joined on to each other, with hydrogen atoms bonding to the unused valence electrons. Their general formula is C(n)H(2n+2). Cycloalkanes have a ring shape, and therefore two less hydrogen atoms than the alkane with the same number of carbon atoms. Systematic names for the members of the alkane family describe the number of carbon atoms in the longest chain of carbon atoms, then have extra information to describe how any branches are attached to this chain.

21. Which organic compounds are characterized as an unsaturated hydrocarbon containing a carbon-carbon double bond?

From Quiz Organic Functional Groups and Classifications

Answer: alkenes

Alkenes have the formula CnH2n. Ethylene and propylene are two common alkenes.

22. Aside from amorphous carbon, carbon has three structural forms, including the recently-discovered carbon nanotubes. Which more common compounds represent the other two major structures of carbon?

From Quiz Yours Truly, An Inanimate Carbon Rod

Answer: Diamond and graphite

Carbon is tetravalent, meaning that it forms four chemical bonds. That's why the field of organic chemistry is so large: carbon's interactions with other elements encompasses a wide variety of compounds. However, when carbon is chemically bonded only to iself, in the form of its allotropes, there are only three major structures that it can take on. Diamond is formed when carbon bonds to form tetrahedra and hexagonal rings. The structure is very sturdy and stable, which is why diamond is so hard. In graphite, each carbon atom uses only three valence electrons, which forms a less sturdy arrangement. The result is a more brittle compound that can conduct electricity, because the loose valence electrons can carry current along the plane of the molecule.

23. What catalyst is used during the hydrogenation of alkynes?

From Quiz Organic Chemistry 101

Answer: Ni

Without a metal catalyst, hydrogenation would require very high temperatures. The best catalysts for this type of reaction are platinum, palladium and rhodium but nickel is a much cheaper alternative (although less efficient).

24. What is the functional group of an alkene?

From Quiz Alkenes

Answer: carbon-carbon double covalent bond

There is a double bond between any two carbon atoms.

25. In a mass spectrometer, molecules are bombarded with high-speed electrons and are ionized before broken into smaller fragments, namely cations and radicals. Which species will be detected by the mass spectrometer?

From Quiz Mass Spectrometry

Answer: Cations

An electron will collide with a molecule, M. The resulting species are two electrons and the molecular/parent ion, M+. This M+ species is formed after one of its electrons is lost to the surrounding. It can be regarded as a cation radical before it is further ionized into a cation and a radical. A radical is a neutral species, as opposed to a positively charged cation.

26. What does the complete combustion of a hydrocarbon always yield?

From Quiz Hydrocarbons

Answer: Water and carbon dioxide.

The complete combustion will always yield water and carbon dioxide. The following equation explains this: CnHx + O2 --> CO2 + H2O If you want to argue that combustion can form carbon monoxide and water, you are correct. However the question was COMPLETE combustion, which will yield carbon dioxide.

27. As alkanes are a homologous series, what is the general formula for a linear alkane?

From Quiz Alkanes

Answer: Cn H2n+2

Wikipedia defines a homologous series as, 'a series of organic compounds with similar chemical properties, members of which differ by a constant relative molecular mass.' For alkanes, the mass of each one differs by 14. This is because of the general formula, Cn H2n+2. For example, in methane, where n=1, the formula CH4 is produced. In ethane, where n=2, the formula C2H6 is found. Cn Hn exists for benzene, C6H6 but not for a homologous series. Cn H2n exists for the homologous series of alkenes. Cn H2n-2 exists for the homologous series of alkynes.

28. What food component contributes 9 calories per gram?

From Quiz Food for Thought

Answer: Lipids

Carbohydrates contribute 4 calories per gram, as do sugars since they are carbohydrates, and water contributes 0 calories per gram.

This is category 6846
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.