Quiz about The Wonderful World of Isomers
Quiz about The Wonderful World of Isomers

The Wonderful World of Isomers Quiz


Isomers are sets of molecules which have the same molecular formula but have different chemical structures. This quiz will cover these wonderful isomers.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
workisboring
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,811
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
289
Last 3 plays: Guest 110 (4/10), ozzz2002 (6/10), Guest 39 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the process of transforming a molecule into a new molecule which has the same number, but a different arrangement, of atoms? Hint

isomerization
elimination reactions
organic redox reactions
addition reactions

2. What are the names of the two classifications of isomers? Hint

constitutional isomers and audioisomers
constitutional isomers and stereoisomers
nuclear isomers and stereoisomers
nuclear isomers and audioisomers

3. Structural isomers are sets of molecules that have the same molecular formula but where the atoms of each molecule are bonded together in a different order. Each structural isomer has a different structural formula. Which of the following is NOT a type of structural isomer? Hint

skeletal isomer
functional group isomer
position isomer
spin isomer

4. What is the name of a pair of constitutional isomers where a hydrogen atom migrates between an oxygen atom and either a carbon or nitrogen atom, and is accompanied by the switching of a single bond to a double bond?
Hint

enolomer
oximer
imidomer
tautomer

5. Stereoisomers are sets of molecules where the molecular formula and atom arrangements are the same but are different in the orientations of the atoms in the three-dimensional space. Several classifications of stereoisomers exist. Which classification of stereoisomer contains a set of isomers which are non-superimposable mirror images of each other? Hint

diastereomer
enantiomer
conformer
atropisomer

6. When two different functional groups are attached to the double bonds of stereoisomeric molecules, what terms are used to describe the relative orientation of the functional groups? Hint

syn and anti
cis and trans
rectus and sinister
dextrorotatory and levorotatory

7. Is E-Z notation used to describe alkene stereoisomers with at least three different functional groups on the double bond?

Yes
No

8. A racemic mixture, or racemate, is a mixture that has an equal amount of left and right handed enantiomers. Which chemical based industry regularly uses racemic mixtures? Hint

industrial gases
petrochemicals
pharmaceuticals
explosives

9. Epirubicin and doxorubicin are drugs used in cancer chemotherapy. Are these drugs isomers of each other?

Yes
No

10. Methods for separation of enantiomeric species or producing only one enantiomeric species have been developed. Which of the following is NOT a method of producing a single isomeric species? Hint

chiral stationary phase chromatography
simple sublimation
formation of diastereomeric salts
enantioselective synthesis


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the process of transforming a molecule into a new molecule which has the same number, but a different arrangement, of atoms?

Answer: isomerization

An isomerization is simply the process of an atom forming an isomer. Many isomerization reactions are considered to be rearrangement reactions.
2. What are the names of the two classifications of isomers?

Answer: constitutional isomers and stereoisomers

Constitutional isomers, also known as structural isomers, are unique molecules which have a similar molecular structure but the atoms or functional groups are joined together in different ways.

Stereoisomers, also known as spatial isomers, are unique molecules in which the atoms or functional groups have similar bond structure but have different geometrical positioning in three dimensional space.
3. Structural isomers are sets of molecules that have the same molecular formula but where the atoms of each molecule are bonded together in a different order. Each structural isomer has a different structural formula. Which of the following is NOT a type of structural isomer?

Answer: spin isomer

A spin isomer is a set of isomers where the nuclear spin of the hydrogen molecules is different.

Position isomers, or regioisomers, are sets of structural isomers where functional groups are found in different positions of the molecule. Functional group isomers are sets of structural isomers which have the same molecular formula but the atoms are arranged differently. Skeletal isomers or chain isomers are sets of structural isomers where parts of the molecule's skeleton are arranged differently.
4. What is the name of a pair of constitutional isomers where a hydrogen atom migrates between an oxygen atom and either a carbon or nitrogen atom, and is accompanied by the switching of a single bond to a double bond?

Answer: tautomer

Examples of tautomeric pair compounds include the ketone and enol pair and the amide and imidic acid pair. Tautomers play an important role in base pairing in DNA and RNA molecules.
5. Stereoisomers are sets of molecules where the molecular formula and atom arrangements are the same but are different in the orientations of the atoms in the three-dimensional space. Several classifications of stereoisomers exist. Which classification of stereoisomer contains a set of isomers which are non-superimposable mirror images of each other?

Answer: enantiomer

Enantiomers, also known as optical isomers, are sets of stereoisomers which are similar to each other by a reflection, meaning that they are non-superimposable mirror images of each other. Each enantiomer contains a stereogenic or chiral central atom where the different functional groups are attached. Enantiomeric pairs are labeled as a "right-hand" enantiomer and a "left-handed" enantiomer.
6. When two different functional groups are attached to the double bonds of stereoisomeric molecules, what terms are used to describe the relative orientation of the functional groups?

Answer: cis and trans

The term cis is used to describe a stereoisomer with the functional groups oriented on the same side of the double bond. The term trans is used to describe a stereoisomer with the functional groups oriented on different sides of the double bond.
7. Is E-Z notation used to describe alkene stereoisomers with at least three different functional groups on the double bond?

Answer: yes

The E-Z notation is only used to describe stereoisomeric alkenes. This notation is used when three or more functional groups are on the double bond. If the two biggest functional groups are opposite of each other on the double bond, then the isomer is labeled E or entgegen. If the two biggest functional groups are on the same side of the double bond, then the isomer is labeled Z or zusammen.
8. A racemic mixture, or racemate, is a mixture that has an equal amount of left and right handed enantiomers. Which chemical based industry regularly uses racemic mixtures?

Answer: pharmaceuticals

Pharmaceutical drugs are commercially available in both the racemic mixture and single enantiomer form. Examples of these drugs include thalidomide, ibuprofen and salbutamol.
9. Epirubicin and doxorubicin are drugs used in cancer chemotherapy. Are these drugs isomers of each other?

Answer: yes

Epirubicin and doxorubicin have the same molecular formula and similar structural formulas. The hydroxyl group at the fourth carbon of the terminal sugar of these drugs has different geometric orientations in three dimensional space thus making these drugs stereoisomers.
10. Methods for separation of enantiomeric species or producing only one enantiomeric species have been developed. Which of the following is NOT a method of producing a single isomeric species?

Answer: simple sublimation

A simple sublimation is a method of separating two solid compounds by having one of the solids changing to a gas. A simple sublimation is not an efficient means of separating enantiomers.

Enantiomers are separated by using chiral stationary phase chromatography and they may also be separated through the formation of diastereomeric salts or enantioselective synthesis.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 110: 4/10
Jan 18 2023 : ozzz2002: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 39: 10/10
Dec 17 2022 : Guest 39: 5/10
Nov 29 2022 : Guest 143: 8/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us