Quiz about FUNctional Groups
Quiz about FUNctional Groups

FUNctional Groups! Trivia Quiz


The functional groups are the foundation of organic chemistry knowledge... and can be quite fun!

A multiple-choice quiz by goober123. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
goober123
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,409
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
464
Last 3 plays: Rami90 (8/10), fffa (7/10), Guest 49 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of the most basic functional groups involves only carbon-carbon double bonds. What is this group called? Hint

Alkyne
Alkene
Alkane
Alkyl Halide

2. Perhaps most well known for its presence at parties, this functional group consists of OH bonded to an R group ("rest of the molecule"). Hint

Halide
Benzene
Aldehyde
Alcohol

3. Simply consisting of a C to O double bond (with two R groups bonded to the carbon), this functional group is present in many sugars. Hint

Ester
Ketone
Ether
Aldehyde

4. The carboxylic acid functional group is called an "acid" because of a carbon to nitrogen triple bond.

True
False

5. Quite simple, this group consists of a nitrogen atom bonded to three R groups. Hint

Nitrate
Amide
Amine
Carboxylate

6. Also a woman's name, this functional group consists of a carbon double bonded to one oxygen and single bonded to another (where both the single-bonded oxygen and carbon are bonded to R groups). Hint

Ether
Ethoxide
Ethyl
Ester

7. An ether is one of the simplest functional groups, with a general formula of R-?-R. Which atom fills in the place between the R groups, and because of its difference in electronegativity from carbon, creates a dipole? Hint

Oxygen
Nitrogen
Hydrogen
Zinc

8. This aromatic, planar ring of six carbons with an R group bonded to one of them is one of the most important groups for its numerous lab and practical uses. Hint

Phenyl
Methyl
Propyl
Ethyl

9. How many nitrogens make up an Azide functional group? Hint

3
2
0
1

10. And to finish off this quiz, which functional group consists of a carbon double bonded to an oxygen and single bonded to a chlorine atom (with an R group too!) Hint

chlorate
acyl chloride
methylchloride
alkoxide


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the most basic functional groups involves only carbon-carbon double bonds. What is this group called?

Answer: Alkene

A double bond consists of both a pi bond and a sigma bond, which makes it particularly strong. The pi electrons can act as a nucleophile, making alkenes more reactive than alkanes.
2. Perhaps most well known for its presence at parties, this functional group consists of OH bonded to an R group ("rest of the molecule").

Answer: Alcohol

Consumable alcoholic drinks contain ethanol, while other alcohols like methanol and isopropyl alcohol are used in many common household products.
3. Simply consisting of a C to O double bond (with two R groups bonded to the carbon), this functional group is present in many sugars.

Answer: Ketone

Ketones are very important classes of molecules for human and animal biology. They play a large role in fat and carbohydrate metabolism. In addition, one of the most widely known ketones, acetone, is used commercially as a nail polish remover and paint thinner.
4. The carboxylic acid functional group is called an "acid" because of a carbon to nitrogen triple bond.

Answer: False

A carbon to nitrogen triple bond is cyanide (or nitrile with an R group). Carboxylic acids are acidic because they are proton donors. They consist of a carbon double bonded to one oxygen and single bonded to another, which is bonded to a hydrogen atom (the acidic hydrogen).
5. Quite simple, this group consists of a nitrogen atom bonded to three R groups.

Answer: Amine

Amines are often used as bases. Amides are groups where carbon is double bonded to oxygen and single bonded to nitrogen. The name similarity can be tricky!
6. Also a woman's name, this functional group consists of a carbon double bonded to one oxygen and single bonded to another (where both the single-bonded oxygen and carbon are bonded to R groups).

Answer: Ester

Ethoxide would be a pretty funny name... Ester compounds often end in -oate, such as ethyl heptanoate, which gives raspberries and other fruits their flavor. They provide the pleasant odors of many other fragrant fruits as well, such as bananas, apples, and cherries.
7. An ether is one of the simplest functional groups, with a general formula of R-?-R. Which atom fills in the place between the R groups, and because of its difference in electronegativity from carbon, creates a dipole?

Answer: Oxygen

Ethers are great lab solvents, but are VERY flammable! Diethyl ether was used in the 1800s as a surgical anesthetic, but because of its flammability and negative side effects, modern anesthetic agents have replaced it.
8. This aromatic, planar ring of six carbons with an R group bonded to one of them is one of the most important groups for its numerous lab and practical uses.

Answer: Phenyl

Phenyl rings are often depicted as a hexagon with an inscribed circle or with alternating double and single bonds, but because of electron delocalization, the bonds all have a bond order of approximately one and a half. Because of its aromaticity, a phenyl ring is quite stable and requires harsh conditions (high heat, concentrated acids, etc.) in order to react.
9. How many nitrogens make up an Azide functional group?

Answer: 3

An Azide consists of three nitrogens double bonded to each other, with an R group on one end. They are highly toxic, but have great practical use. Sodium azide, when heated, quickly gives off nitrogen gas, which is useful in filling car airbags upon automobile collision.
10. And to finish off this quiz, which functional group consists of a carbon double bonded to an oxygen and single bonded to a chlorine atom (with an R group too!)

Answer: acyl chloride

These are very reactive, which is why they are also called "acid chlorides." Acyl chlorides are quite useful laboratory reagents for their superb reactivity in nucleophilic substitutions (resulting in high yields), allowing amides, esters, carboxylic acids, etc. to form.
Source: Author goober123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Rami90: 8/10
Today : fffa: 7/10
Feb 03 2023 : Guest 49: 8/10
Feb 02 2023 : Guest 76: 9/10
Feb 02 2023 : Guest 169: 9/10
Jan 31 2023 : Guest 128: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 50: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 182: 2/10
Jan 19 2023 : Guest 136: 2/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us