Quiz about Hydrocarbons
Quiz about Hydrocarbons

Hydrocarbons Trivia Quiz


The study of hydrocarbons is the study of the most complex and interesting combinations that carbon and hydrogen form. Enjoy the quiz!

A multiple-choice quiz by dim_dude. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
dim_dude
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,768
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4421
Last 3 plays: Guest 182 (6/10), Guest 41 (5/10), Guest 49 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the molecular formula of propane? Hint

C4H5
C3H8
C3H10
C4H8

2. What does the complete combustion of a hydrocarbon always yield? Hint

Hydrogen chloride and carbonic acid.
Carbonic acid and carbon monoxide.
Carbon monoxide and water.
Water and carbon dioxide.

3. Which of the following examples is a possible name for a hydrocarbon with a molecular formula of C5H10? Hint

pentone
pentane
pentene
pentyne

4. In normal, non-laboratory, conditions, how many bonds can a carbon atom form? Hint

1
3
4
2

5. The prefix for an alkene with 10 carbon atoms is Dec-

Yes
No

6. Some hydrocarbons react with water to form alcohols.

Yes
No

7. What is an alkyne? Hint

A hydrocarbon where three hydrogen atoms share three double bonds in between them.
Neither answer is correct.
A hydrocarbon in which two carbon atoms have a triple bond with one another.
Both answers are correct.

8. A cycloalkane will have the same carbon-hydrogen ratios as an alkyne.

True
False

9. Methane has which of the following molecular formulas? Hint

CH2
CH3
CH5
CH4

10. Which of the following is a hydrocarbon that actually exists? Hint

Septone
Methyne
Methene
Ethyne




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the molecular formula of propane?

Answer: C3H8

Propane is an alkane, or a hydrocarbon that is composed of only single bonds. The prefix prop- refers to three, and a propane molecule therefore has three atoms of carbon. Because the number of hydrogen atoms is equal to the sum of 2 and twice the number of carbon atoms, there are 8 hydrogen atoms in propane.
3(2) + 2 = 8
2. What does the complete combustion of a hydrocarbon always yield?

Answer: Water and carbon dioxide.

The complete combustion will always yield water and carbon dioxide. The following equation explains this:
CnHx + O2 --> CO2 + H2O

If you want to argue that combustion can form carbon monoxide and water, you are correct. However the question was COMPLETE combustion, which will yield carbon dioxide.
3. Which of the following examples is a possible name for a hydrocarbon with a molecular formula of C5H10?

Answer: pentene

An alkene is a hydrocarbon with one double bond between two carbon atoms. The number of hydrogen atoms in an alkene is always double the number of carbon atoms. There are many other compounds with a molecular formula of C5H10, such as cyclopentane and methylbutane.
4. In normal, non-laboratory, conditions, how many bonds can a carbon atom form?

Answer: 4

Carbon is an element of group IVA of the periodic table, and therefore it has four valence electrons. This means that it can have up to 4 covalent bonds.
(example CH4 - One carbon atom has combined with 4 hydrogen atoms, which can only form one bond each).
5. The prefix for an alkene with 10 carbon atoms is Dec-

Answer: Yes

Correct!
Dec represents 10 (decathlon - decameter - decagon).
An alkene with 10 carbon atoms is decene. An alkane is decane, and an alkyne is decyne.
6. Some hydrocarbons react with water to form alcohols.

Answer: Yes

The following reaction will take place :
CnHx + H2O ---> CnHx-OH
The OH in this product is the functional group for an alcohol.
7. What is an alkyne?

Answer: A hydrocarbon in which two carbon atoms have a triple bond with one another.

An alkyne has a formula of Cx - H2x-2.
Propyne, for instance has a molecular formula of C3H4.
8. A cycloalkane will have the same carbon-hydrogen ratios as an alkyne.

Answer: False

A cycloalkane is an alkane in which the all carbon atoms each attach themselves to one another, unlike regular alkanes which are open-ended. Each carbon atom will then have two bonds left to accomodate hydrogen atoms. Therefore the ratio of hydrogen to carbon is 2-1, or the same as that of an alkene, not an alkyne.
9. Methane has which of the following molecular formulas?

Answer: CH4

Methane is an alkane, and therefore the number of hydrogen atoms is the sum of 2 and twice the number of carbon atoms.
1(2) + 2 = 4
That is why there are 4 hydrogen atoms.
10. Which of the following is a hydrocarbon that actually exists?

Answer: Ethyne

Septone is an entirely made up word. Methene and methyne cannot possibly exist because there is only one carbon atom when the prefix is a meth-, and therefore it is impossible for any double or triple bonds to occur.

Ethyne is shaped something like this:

-
H -C - C- H
-

Thank you for you playing!
Source: Author dim_dude

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 182: 6/10
Jan 27 2023 : Guest 41: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 49: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 192: 1/10
Jan 24 2023 : Guest 176: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 136: 8/10
Jan 20 2023 : Guest 112: 5/10
Jan 20 2023 : Guest 75: 5/10
Jan 20 2023 : Guest 102: 6/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us