FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Organic Chemistry
Quiz about Basic Organic Chemistry

Basic Organic Chemistry Trivia Quiz


This requires a good amount of education in organic chemistry, but any second semester student should be able to answer the following questions. They are fairly simple, not meant to be tricky or difficult in any way. Good luck!

A multiple-choice quiz by karen_rx. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
karen_rx
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,471
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5826
Last 3 plays: Guest 27 (1/10), Guest 81 (0/10), KaeS (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following types of reactions involves R-X, Li, CuI, and R'-X? Hint


Question 2 of 10
2. In the type of reaction involving R-X, Li, CuI, and R'-X?; R'-X must NOT be which of the following? Hint


Question 3 of 10
3. Grignard reagents react with ketones to form which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is a Huckel number? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following are reagents used in the nitration of benzene? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following is NOT associated with oxidation? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following will reduce an aldehyde but not a carboxylic acid? Hint


Question 8 of 10
8. If branching of the side chain in the product is a problem in Friedel-Crafts alkylation, how can a product with an unbranched side chain be reached? Hint


Question 9 of 10
9. A methyl group on benzene is considered which of the following? Hint


Question 10 of 10
10. When an alcohol is exposed to an acid, what is the first thing that always happens? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 27: 1/10
May 05 2024 : Guest 81: 0/10
Apr 28 2024 : KaeS: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following types of reactions involves R-X, Li, CuI, and R'-X?

Answer: Corey-Posner , Whitesides-House synthesis

If you picked Grignard synthesis, close, but not exactly. Grignard syntheses make {alcohols;} Corey-Posner syntheses make new carbon-carbon bonds.
2. In the type of reaction involving R-X, Li, CuI, and {R'-X?;} R'-X must NOT be which of the following?

Answer: Tertiary

By the way, I was nice and didn't throw in secondary by itself without the cycloalkyl part. :)
3. Grignard reagents react with ketones to form which of the following?

Answer: Tertiary alcohols

A ketone already has two R groups, the Grignard adds a third, and protonation removes the MgX to form a hydroxyl group.
4. Which of the following is a Huckel number?

Answer: 10

The Huckel rule is: 4n + 2. 8-2=6, 12-2=10, and 16-2=14, none of which can be divided by four to produce a whole number. {10-2=8;} 8 divided by 4 is {2;} therefore, 10 is a Huckel number.
5. Which of the following are reagents used in the nitration of benzene?

Answer: Conc. HNO3 and conc. H2SO4

The sulfuric acid aids in production of the electrophile, O=N(+)=O (sorry, hard to show structure here). The acids must be concentrated, or the reaction will not work!
6. Which of the following is NOT associated with oxidation?

Answer: LiAlH4

LiAlH4 (LAH) is a reducing agent, the others all oxidize alcohols to carbonyl compounds.
7. Which of the following will reduce an aldehyde but not a carboxylic acid?

Answer: NaBH4

LAH will reduce the aldehyde AND the carboxylic acid, H2, Pt catalyst will reduce neither functional group, and PCC is an oxidizing agent, not a reducing agent.
8. If branching of the side chain in the product is a problem in Friedel-Crafts alkylation, how can a product with an unbranched side chain be reached?

Answer: Friedel-Crafts acylation followed by Clemmenson reduction

Ok, this one was obvious--none of the incorrect answers make any sense. (While the tertiary carbocation cannot be avoided in Friedel-Crafts alkylation, there is definitely still a way to synthesize the desired product--never give up!)
9. A methyl group on benzene is considered which of the following?

Answer: Ortho-para director, activating

The methyl group directs substituents to either the ortho (1,2) or para (1,4) position, not the meta (1,3), which is generally less stable. The methyl group also causes the compound to be more reactive than benzene itself, so it is an activating group.
10. When an alcohol is exposed to an acid, what is the first thing that always happens?

Answer: Protonation of the hydroxyl group

Protonation is always the first step because OH is a poor leaving group, and (+)OH2 is a good leaving group. The elimination can only occur after protonation, thus forming the double bond.
Source: Author karen_rx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us