Quiz about Organic Chemistry
Quiz about Organic Chemistry

Organic Chemistry Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of aspects of organic chemistry, including alkanes and alkenes, aromatic chemistry, functional groups and general synthesis.

A multiple-choice quiz by NatalieW. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
NatalieW
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
9527
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (0/10), Guest 89 (6/10), Guest 152 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the general formula for an alkane? Hint

CnH2n
CnH(2n-2)
CnHn
CnH(2n+2)

2. What is the general formula for an alkene? Hint

CnH2n
CnHn
CnH(2n+2)
CnH(2n-2)

3. The chemical formula for benzene is: Hint

C5H10
C4H8
C6H12
C6H6

4. The benzene ring is stable due to: Hint

Reactivity
Conjugation
Colour
Size

5. The most common reaction of benzene and its derivatives is: Hint

Nucleophilic addition
Electrophilic substitution
Electrophilic addition
Elimination

6. In the laboratory, which two classes of compound may be reacted together without any other activating reagents to prepare an amide? Hint

Carboxylic acid and amine
Acid chloride and amine
Alkene and amine
Aldehyde and amine

7. What is the general name of a reaction used to make alkenes? Hint

Elimination
Addition
Substitution
Condensation

8. The general formula for an ester is: Hint

RCOR
R-OH
RCONH2
RCOOR

9. The reaction between an aldehyde and a ketone, catalysed by a base, is known as: Hint

Aldol reaction
Mitsunobu reaction
Michael addition
Esterification

10. A molecule containing the unit R-O-R (where R is any carbon chain) is known as: Hint

an aldehyde
an ether
a ketone
an ester


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the general formula for an alkane?

Answer: CnH(2n+2)

Alkanes are known as 'saturated' hydrocarbons. The word 'hydrocarbon' is derived from the two elements that make up alkanes - hydrogen and carbon. Alkanes are known as saturated because they contain only carbon-carbon and carbon-hydrogen single bonds and thus contain the maximum number of hydrogens per carbon.
2. What is the general formula for an alkene?

Answer: CnH2n

Alkenes are known as 'unsaturated' hydrocarbons and contain a carbon-carbon double bond.
3. The chemical formula for benzene is:

Answer: C6H6

Benzene was discovered in 1825 by Michael Faraday. Benzene and its simpler derivatives were first described as 'aromatic' compounds because they all have distinctive odours.
4. The benzene ring is stable due to:

Answer: Conjugation

A conjugated molecule, like benzene, contains alternating single and double (or triple) bonds.
5. The most common reaction of benzene and its derivatives is:

Answer: Electrophilic substitution

Aromatic compounds undergo substitution rather than addition in order to retain the stable conjugated system, which would be broken if addition took place.
6. In the laboratory, which two classes of compound may be reacted together without any other activating reagents to prepare an amide?

Answer: Acid chloride and amine

Amides can't be made from amines and carboxylic acids in the laboratory because they will undergo an acid-base reaction to give a carboxylate anion and an ammonium salt.
7. What is the general name of a reaction used to make alkenes?

Answer: Elimination

Alkenes are commonly made by reacting an alkyl chloride or an alcohol with a base, resulting in the formation of an alkene by the elimination of hydrogen chloride or water respectively.
8. The general formula for an ester is:

Answer: RCOOR

RCOR is the general formula for a {ketone;} RCONH2 is the general formula for an amide and R-OH is the general formula for an alcohol. Esters can be made by reacting an acid chloride with an alcohol. They may also be prepared by heating an excess of an alcohol with a carboxylic acid in the presence of an acid or base catalyst.
9. The reaction between an aldehyde and a ketone, catalysed by a base, is known as:

Answer: Aldol reaction

The aldol reaction is used to make beta-hydroxy carbonyl compounds. These compounds may then be converted to alpha,beta-unsaturated carbonyl compounds, which are very useful intermediates in organic synthesis.
10. A molecule containing the unit R-O-R (where R is any carbon chain) is known as:

Answer: an ether

Ethers have the general formula R-O-R. Diethyl ether (where R = -CH2CH3) was used as an anaesthetic.
Source: Author NatalieW

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : Guest 99: 0/10
Dec 04 2022 : Guest 89: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 152: 7/10
Dec 03 2022 : glenjue: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 64: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 197: 8/10
Nov 27 2022 : Guest 80: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 36: 4/10
Nov 23 2022 : Guest 116: 6/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us