Quiz about Alkanes Cycloalkanes  Derivatives
Quiz about Alkanes Cycloalkanes  Derivatives

Alkanes, Cycloalkanes, & Derivatives Quiz


This is a basic introduction to alkanes in organic chemistry. This may seem a bit dry, but real chemists should enjoy it. How well do you know your hydrocarbons?

A multiple-choice quiz by scottycan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
scottycan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,940
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2891
Last 3 plays: Guest 76 (9/10), ozzz2002 (4/10), Guest 120 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Alkanes contain hydrogen and carbon atoms with which of the following bonds connecting the carbon atoms together? Hint

Double
Either Single or Double
Both Single & Double
Single

2. Hydrocarbons containing triple bonds are called _________. Hint

alkynes
diatomics
alkenes
cyclic compounds

3. (CH3)3CCH2CH3 is named what, according to IUPACs naming system? Hint

t-butylpropane
isopropylbutane
1,1,1-trimethylpropane
2,2-dimethylbutane

4. C5H12 has how many constitutional isomers? Hint

2
3
1
4

5. Using IUPAC naming, what is the name for the molecule having a methyl (CH3) group attached to an 8-carbon alkane ring? Hint

boric acid
cyclooctanol
methylcyclooctane
cyclooctene

6. A primary carbon atom is bonded to only 1 other carbon atom. What is a carbon atom bonded to 4 other carbon atoms called? Hint

Secondary
Quaternary
Tertiary
Polyorganic

7. Alkanes are ________ compounds and they do not dissolve in _____ compounds, such as _____. Alkanes are said to be __________. Hint

non-polar; non-polar; benzene; hydrophobic
polar; non-polar; water; hygroscopic
non-polar; polar; water; hydrophobic
polar; non-polar; benzene; hydrophilic

8. Which of the following would be most likely to react with methane? Hint

C6H6
Cl2
CH3OH
(CH3)2CO

9. The waxy coating of leaves for many plants are alkanes.

True
False

10. Haloalkanes, or alkyl halides, are compounds in which a hydrogen atom is replaced by an halogen atom. Therefore the functional group is a halogen atom bonded to what type of hybridized carbon atom? Hint

sp
sp4
sp2
sp3


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alkanes contain hydrogen and carbon atoms with which of the following bonds connecting the carbon atoms together?

Answer: Single

Alkanes are given the name alkanes due to the fact that they only contain single bonds. Compounds containing double bonds between carbon atoms are known as alkenes.
2. Hydrocarbons containing triple bonds are called _________.

Answer: alkynes

Acetylene torches use the most basic alkyne, ethyne. This is more commonly known as, you guessed it, acetylene. It has the formula C2H2.
3. (CH3)3CCH2CH3 is named what, according to IUPACs naming system?

Answer: 2,2-dimethylbutane

When naming a compound, find the longest carbon chain possible. Here it consists of 4 carbons. Then number the carbons of the chain according to where the branched groups are attached giving the lowest number carbon. Since the longest chain has 4 carbon atoms, the 2 methyl groups are found on the 2nd or 3rd carbon depending on numbering. Since 2 is lower than 3, the name is determined.
4. C5H12 has how many constitutional isomers?

Answer: 3

Isomers that differ in the order in which the atoms are connected are known as constitutional isomers. This particular compound has 3: pentane; 2,2-dimethylpropane; & 2-methylbutane. It helps to sketch them out so you do not count more than one isomer.
5. Using IUPAC naming, what is the name for the molecule having a methyl (CH3) group attached to an 8-carbon alkane ring?

Answer: methylcyclooctane

An alkane ring with 8 carbons has no double bonds and has the name cyclooctane. Since adding a methyl group automatically gives that carbon of the ring connected to it the number 1 position, we get methylcyclooctane. If there were more than one group attached to the ring, the name would change dramatically. Cyclooctanol is an alcohol, cyclooctene is an alkene, and boric acid is good for getting rid of pavement ants!
6. A primary carbon atom is bonded to only 1 other carbon atom. What is a carbon atom bonded to 4 other carbon atoms called?

Answer: Quaternary

A carbon atom bonded to 2 carbon atoms is secondary and 3 carbon atoms tertiary. Carbon does not make more than 4 bonds. Polyorganic is just a cool word I made up.
7. Alkanes are ________ compounds and they do not dissolve in _____ compounds, such as _____. Alkanes are said to be __________.

Answer: non-polar; polar; water; hydrophobic

Non-polar compounds dissolve in like, as do polar compounds. Water is highly polar, benzene is non-polar and alkanes are non-polar. Therefore, alkanes will dissolve in benzene and not water. Hydrophobic literally means to be afraid of water and this describes alkanes very well.
8. Which of the following would be most likely to react with methane?

Answer: Cl2

Alkanes are not highly reactive but do undergo halogenation reactions. Methane, CH4, will react with chlorine gas, Cl2 (with heat or light), to produce chloromethane, CH3Cl, and hydrochloric acid, HCl. Chloromethane can then undergo halogenation, and so forth. Benzene, C6H6, methanol, CH3OH, and acetone, (CH3)2CO do not react with methane.
9. The waxy coating of leaves for many plants are alkanes.

Answer: True

This coating is believed to prevent the plants from losing water. One alkane, hentriacontane, CH3(CH2)29CH3, is 1 component of the leaf wax of tobacco plants and is also found in beeswax.
10. Haloalkanes, or alkyl halides, are compounds in which a hydrogen atom is replaced by an halogen atom. Therefore the functional group is a halogen atom bonded to what type of hybridized carbon atom?

Answer: sp3

When a carbon is bonded to 4 atoms via single bonds, as in an alkane or haloalkane, the s orbital and 3 p orbitals of the carbon hybridize to form new atomic orbitals which overlap with the orbitals of the other atoms. An sp hybridized carbon only has the s orbital and 1 p orbital hybridized and thus has a triple bond. An sp2 hybridized carbon only has the s orbital and 2 p orbitals hybridized and thus has a double bond. An sp4 hybridized carbon does not exist since carbon only makes 4 bonds. I hope you enjoyed this quiz and thanks for playing.
Source: Author scottycan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 76: 9/10
Jan 18 2023 : ozzz2002: 4/10
Jan 15 2023 : Guest 120: 7/10
Jan 06 2023 : Guest 110: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 157: 8/10
Dec 24 2022 : Guest 152: 8/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us