Quiz about Everything Organic
Quiz about Everything Organic

Everything Organic Trivia Quiz


This quiz lets you explore some concepts of organic chemistry.

A multiple-choice quiz by anshira. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Chemistry
  8. »
  9. Organic Chemistry

Author
anshira
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,081
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
168
Last 3 plays: Guest 76 (8/10), ozzz2002 (3/10), Johnson642 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following is able to display geometrical isomerism? Hint

Carboxylic Acids
Alkanes
Alkenes
Alcohols

2. Which of the following is the observation when an alkane is shaken with bromine water?

Hint

Bromine water remains red-brown
Bromine water changes from red-brown to colourless
Bromine water changes from purple to colourless
Bromine ions change from orange to green

3. Which of the following reactions does an alkene undergo to become an alcohol? Hint

Hydration
Oxidation
Dehydration
Substitution

4. Which reagent is used to turn an alkene into an alkane?

Hint

Acidified potassium dichromate
Nickel
Oxygen
Hydrogen

5. In the production of ethanol, glucose and fructose ferment to produce ethanol and which other product? Hint

Methanol
Hydrogen
Methane
Carbon dioxide

6. In the production of PVC (polyvinylchloride), vinyl chloride molecules undergo polymerisation. Which of the following catalyses this reaction?

Hint

Iron
Copper chloride
Copper oxide
Nickel

7. Upon the oxidation of a secondary alcohol, what product is formed?

Hint

An aldehyde
A carboxylic acid
A secondary alcohol does not undergo oxidation
A ketone

8. An alcohol must never be directly heated. Instead, a water bath is used or a small amount is soaked onto a cotton wool which is then heated. Why?

Hint

an unpleasant smell akin to rotten eggs is released
it is highly flammable
the reaction rate begins to slow down exponentially
the alcohol gets denatured

9. These determine the physical and chemical characteristics of an organic compound. They also take part in chemical reactions. What have I just defined?
Hint

Molecular groups
Isomers
Functional groups
Spectator Ions

10. Addition of hydrochloric acid to an alkene molecule is categorised as what type of reaction?
Hint

Halogenation
Hydrohalogenation
Hydration
Substitution


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is able to display geometrical isomerism?

Answer: Alkenes

Alkenes are able to display geometrical isomerism as they contain a carbon-carbon double bond. Alcohols, carboxylic acids and alkanes do not share this trait.

Geometrical isomerism refers to the carbon to carbon double bond having four attachments that can not be rotated around it. If both of a certain kind of attachment are attached on the same side, it is referred to as a "cis" isomer whereas if both of the certain kind of attachments are bonded on opposite sides of a double bond, it is referred to as a "trans" isomer.
2. Which of the following is the observation when an alkane is shaken with bromine water?

Answer: Bromine water remains red-brown

Alkanes do not react with bromine water, so, the bromine water remains red-brown.

However, alkenes and alkanes undergo addition reaction, changing the red-brown bromine water to colourless. Alkynes decolourise bromine water faster than alkenes.
3. Which of the following reactions does an alkene undergo to become an alcohol?

Answer: Hydration

Dehydration removes water molecules from alcohol to produce an alkene.

Alcohols usually undergo oxidation to produce carboxylic acids. Alkenes undergo oxidation to produce aldehydes and ketones.

Hydration is generally known as the addition of water molecules. When water is added to an alkene, it produces an alcohol. Upon oxidation of an alkane, a hydroxyl functional group is formed. This hydroxyl functional group is characteristic of an alcohol.

Alkenes do not undergo substitution reaction.
4. Which reagent is used to turn an alkene into an alkane?

Answer: Hydrogen

This reaction is an addition reaction, known as hydrogenation. Hydrogen is added onto the double bonds of the alkenes and the end product is an alkane.
5. In the production of ethanol, glucose and fructose ferment to produce ethanol and which other product?

Answer: Carbon dioxide

In the production of ethanol, yeast is a necessity as it contains enzymes which play an integral role. In the first step, sucrose (cane sugar) is hydrolysed under the action of the enzyme invertase to produce glucose and fructose.

Then, glucose and fructose ferment under the action of the enzyme zymase to produce carbon dioxide and ethanol.

In the next step, about 96 percent of ethanol is obtained through fractional distillation.
6. In the production of PVC (polyvinylchloride), vinyl chloride molecules undergo polymerisation. Which of the following catalyses this reaction?

Answer: Copper chloride

Ethene molecules undergo hydrogenation to form 1,2-dichloroethane.

These then react under specific conditions to form vinyl chloride and HCl (hydrochloric acid)

Hydrochloric acid is removed by dissolving and draining the solution as it soluble.

The vinyl chloride molecules then undergo polymerisation to form polyvinyl chloride (PVC) under the action of the catalyst copper chloride.
7. Upon the oxidation of a secondary alcohol, what product is formed?

Answer: A ketone

Primary alcohols undergo oxidation creating an aldehyde and readily oxidise further to form a carboxylic acid.

Secondary alcohols oxidise to form a ketone. A ketone does not oxidise any further.

Tertiary alcohols do not undergo the process of oxidation.
8. An alcohol must never be directly heated. Instead, a water bath is used or a small amount is soaked onto a cotton wool which is then heated. Why?

Answer: it is highly flammable

Alcohols are volatile and highly flammable. Heating them directly will result in an explosion.
9. These determine the physical and chemical characteristics of an organic compound. They also take part in chemical reactions. What have I just defined?

Answer: Functional groups

A functional group is something all molecules of that family will have. For example, -OH is the functional group of an alcohol. The functional group is the part of the molecule that is responsible for the chemical properties of the molecule, so it is the part of the molecule that participates in chemical reactions.
10. Addition of hydrochloric acid to an alkene molecule is categorised as what type of reaction?

Answer: Hydrohalogenation

Hydrohalogenation is the addition of a hydrogen halide onto an alkene or an alkyne. A hydrogen halide is a compound that consists of a hydrogen and a halogen (Group 7 elements such as chlorine, bromine or fluorine) bonded together.
Source: Author anshira

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 76: 8/10
Jan 18 2023 : ozzz2002: 3/10
Dec 22 2022 : Johnson642: 6/10

2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us