FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Early Television Westerns
Quiz about Early Television Westerns

Early Television Westerns Trivia Quiz


In the early days of American television, westerns dominated what some critics called a wasteland. It was a stepping stone for many who became cultural icons. What do you remember about this era?

A multiple-choice quiz by Rehaberpro. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Mixture: Classics
  8. »
  9. Westerns

Author
Rehaberpro
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,106
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2350
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (4/10), Guest 24 (4/10), Guest 70 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The typical plot found the hero in San Francisco, often romancing a sexy female. Then he would get a telegram that asked for his aid. In the time it took to run a commercial, he was transported in Arizona, or Nevada, or Montana where he helped the underdog to triumph over evil forces. What was the name of this TV western? Hint


Question 2 of 10
2. Eric Fleming starred as Gil Favor in the long-running television western "Rawhide". The second lead was a character called Rowdy Yates. Who played Yates? Hint


Question 3 of 10
3. In the early episodes of "Gunsmoke", who played the 'comic relief' to James Arness's Matt Dillon? Hint


Question 4 of 10
4. "Trackdown" aired 1957-1959. It featured Hoby Gilman, a gunslinger who righted wrongs based upon actual files of the Texas Rangers, an innovative concept at the time. Who played Gilman? Hint


Question 5 of 10
5. "Wanted Dead or Alive" was a spinoff of "Trackdown". Who starred as Josh Randall? Hint


Question 6 of 10
6. "Wagon Train" aired from 1957-1965. The first four years featured one actor as the Wagon Master and another actor the last four years. What two actors played the Wagon Masters? Hint


Question 7 of 10
7. "Maverick" was one the most popular TV westerns of its era. The pressure of producing an hour long western each week resulted in actors sharing the leading role. James Garner was Bret Maverick and Jack Kelly as Bart Maverick. Later an actor named Robert Colbert played a third brother Brent. There was also a fourth Maverick named Beau who was an English cousin. Who played Beau? Hint


Question 8 of 10
8. One of the most unusual television westerns featured a hero who employed oriental martial arts as a weapon. Name that western. Hint


Question 9 of 10
9. Eschewing the quick-draw cliche of other TV westerns, Chuck Connors created a a new western hero with another weapon. What was the name of this TV western? Hint


Question 10 of 10
10. "Bonanza" ran for 14 years from 1959 to 1973. It chronicled the adventures of the Cartwright family, Ben, played by Lorne Green and his three sons played by Pernell Roberts (Adam), Dan Blocker (Hoss), and Joe (Michael Landon). Who was the only one of the four original cast members not to wear a toupee during filming? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : Guest 76: 4/10
Apr 16 2024 : Guest 24: 4/10
Apr 13 2024 : Guest 70: 9/10
Apr 06 2024 : Guest 115: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 68: 9/10
Mar 27 2024 : Guest 75: 8/10
Mar 27 2024 : Guest 104: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 92: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 172: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The typical plot found the hero in San Francisco, often romancing a sexy female. Then he would get a telegram that asked for his aid. In the time it took to run a commercial, he was transported in Arizona, or Nevada, or Montana where he helped the underdog to triumph over evil forces. What was the name of this TV western?

Answer: "Have Gun-Will Travel"

Generally the opening shot was a close-up of Paladin's holster and gun. He would draw the gun and give a brief blurb about what tonight's story would be about. His calling card was "Have Gun-Will Travel. Wire Paladin, San Francisco". His theme song was sung at the end of an episode.

The show was in the top four of ratings the first four years and Richard Boone had two Emmy nominations for Best Actor.
2. Eric Fleming starred as Gil Favor in the long-running television western "Rawhide". The second lead was a character called Rowdy Yates. Who played Yates?

Answer: Clint Eastwood

Eric Fleming was lost in a boating accident while filming in Peru. Eastwood, of course, went on the acclaim as an actor and director.
3. In the early episodes of "Gunsmoke", who played the 'comic relief' to James Arness's Matt Dillon?

Answer: Dennis Weaver

"Gunsmoke" ruled the airways for twenty years (1955-1975) and four times was the rating leader and was in the top ten in 13 of 20 years. When Dennis Weaver left his role as Chester Goode in 1963 to pursue other acting opportunities, he was replaced by Ken Curtis using the name Festus Haggen. The show also for awhile featured Burt Reynolds as the town blacksmith. Milborn Stone and James Arness are the only two who appeared in all 20 seasons, 635 episodes.

Anecdote: My Uncle Roy had little interest in television, although he bought a set to please my Aunt Lena. On Saturday nights, he would sit and watch "Gunsmoke", then go to bed. His only addiction.
4. "Trackdown" aired 1957-1959. It featured Hoby Gilman, a gunslinger who righted wrongs based upon actual files of the Texas Rangers, an innovative concept at the time. Who played Gilman?

Answer: Robert Culp

Robert Culp had a long career mostly as a television actor. His 'cool' Hoby Gilman set a standard for aloofness and realism that were followed by many actors both in television westerns and action series. Culp went on to co-star with Bill Cosby in "I Spy".
5. "Wanted Dead or Alive" was a spinoff of "Trackdown". Who starred as Josh Randall?

Answer: Steve McQueen

McQueen appeared in an episode of "Trackdown" as a bounty hunter and on the basis of that performance got his own TV western. "Wanted Dead or Alive" lasted three years and was followed by an illustrious film career: "Love with a Proper Stranger" (1963), "The Great Escape" 1963), "Papillon" (1973), and my favorite McQueen film "The Sand Pebbles" (1966).
6. "Wagon Train" aired from 1957-1965. The first four years featured one actor as the Wagon Master and another actor the last four years. What two actors played the Wagon Masters?

Answer: Ward Bond and John McIntyre

Ward Bond died of a heart attack 1960. He had an unusual distinction of having appeared in eleven Academy Award nominated best picture films. He was in a number of John Wayne's movies.

John McIntyre replaced Bond. He was also destined to replace Lee J. Cobb in 1967 on the "Virginian". He frequently worked with is wife Jeanette Nolan.
7. "Maverick" was one the most popular TV westerns of its era. The pressure of producing an hour long western each week resulted in actors sharing the leading role. James Garner was Bret Maverick and Jack Kelly as Bart Maverick. Later an actor named Robert Colbert played a third brother Brent. There was also a fourth Maverick named Beau who was an English cousin. Who played Beau?

Answer: Roger Moore

The 'funny talking' Englishman was never a favorite of Maverick fans. In 1960 he obtained the role of Simon Templar in the TV series "The Saint", making 118 episodes, sort of inheriting the role from George Sanders. When Sean Connery gave up the James Bond franchise, Moore stepped in and did seven Bond movies between 1973 and 1985.
8. One of the most unusual television westerns featured a hero who employed oriental martial arts as a weapon. Name that western.

Answer: "Kung Fu"

There was a debate whether a Caucasian should play an oriental, a debate that hearkened back to the Charlie Chan and Mr. Moto movie series. David Carradine did carry the role well. His brother, Keith Carradine, played Caine as a teenager in flashbacks. The Bruce Lee family has maintained that the concept was stolen from Lee. It was a part that Lee himself intended to play.
9. Eschewing the quick-draw cliche of other TV westerns, Chuck Connors created a a new western hero with another weapon. What was the name of this TV western?

Answer: "The Rifleman"

Connors was first a professional baseball player who turned to acting. The series ran from 1958-1963. Although anti-hero stars were the fashion of prime-time television at the time, "The Rifleman" appeal partly lay in its emphasis on 'old-fashioned' family values. The rifleman nearly always had a life-lesson for his son, regardless of the violence that may have occurred in the episode.
10. "Bonanza" ran for 14 years from 1959 to 1973. It chronicled the adventures of the Cartwright family, Ben, played by Lorne Green and his three sons played by Pernell Roberts (Adam), Dan Blocker (Hoss), and Joe (Michael Landon). Who was the only one of the four original cast members not to wear a toupee during filming?

Answer: Michael Landon

Greene wore his hairpiece most of the time. Roberts used his only when on camera. Dan Blocker began to wear his during the 1968 season. Landon was blessed with a full head of hair.

Greene died of cancer at age 72 as did Landon at 54. Dan Blocker died of a blood clot to his lungs at 42.
Source: Author Rehaberpro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series By the Alphabet:

Going by the alphabet, here are five different quizzes on a variety of topics.

  1. Ain't She Sweet! Average
  2. Basic Science for Kids Very Easy
  3. Candy Is Dandy But Liquor's Quicker Average
  4. Dementia--Facts and Treatment Average
  5. Early Television Westerns Average

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us