Quiz about Australia
Quiz about Australia

Australia Trivia Quiz


How much do you really know about Australians, mate?

A multiple-choice quiz by JoJo2. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Australia

Author
JoJo2
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
8664
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 120 (18/20), Guest 203 (15/20), Guest 69 (10/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In Australia, what is Skippy? Hint

A brand of jam
A small island off the coast of Queensland
A lively game show
A television hero

2. According to the 2001 census, the largest city in Australia had how many people? Hint

4 million
3 million
2 million
5 million

3. When offered a beer by an Australian, which of these is an appropriate response? Hint

Next shout is mine
Go to buggery
Stone the crows
Next bug is mine

4. When drinking beer it is appropriate to ________ ? Hint

extend the little finger away from the glass
tilt the head back and go for it
keep an open stance and bend the knees a little
lie back and think of England

5. What is a 'joe blake'? Hint

A snake
A cake
A rake
A fake

6. 'Strewth' is __________ ? Hint

a small garden plant
a rural town near Alice Springs
a baked dessert
an exclamation

7. What is the capital city of Australia?

Answer: (One Word)
8. Which of the following is Australia's largest source of earnings? Hint

Bauxite
Gold
Tourism
Coal

9. Which of the following bands is NOT mostly Australian? Hint

INXS
U2
Hoodoo Gurus
Crowded House

10. At the end of the 20th century, which of the following US institutions was not lead by an Australian? Hint

Twentieth Century Fox
Heinz
The World Bank
BT Investment Management

11. What was the population of Australia in the 2016 census? Hint

8 million
23 million
31 million
19 million

12. In 1956, the Olympics were held in which city? Hint

Adelaide
Sydney
Melbourne
Canberra

13. 'Cricket' is _________ in Australia? Hint

the state of mind that you get when it's very warm
a doorbell
played wearing protective clothing, including a box, helmet and thigh pads
a winter ice cream sandwich

14. What is a billabong? Hint

An area of water
Slang for a restaurant
An Aboriginal burial ground
A house

15. Which of the following can be referred to as being 'fair dinkum'? Hint

A story
A person
An emotion
All of these

16. What is 'the great Australian salute'? Hint

Waving away flies from the face
Appealing for Leg Before Wicket
Waving hello to friends
Palm out, hand vertical

17. What is the second-oldest university in Australia? Hint

University of Sydney
Southern Cross University
University of Ballarat
University of Melbourne

18. If you found a redback on the toilet seat, what would you do? Hint

Make a quick retreat
Pet it
Read it
Throw it on the barbie

19. Vegemite contains _______ ? Hint

salt and shoe polish
salt, shoe polish and mineral sands
sugar and spice and all things nice
yeast extract, salt, mineral salt, malt extract, natural colour, vegetable extract, thiamine, riboflavin, niacin

20. The Australian Open is: Hint

None of these
A basketball tournament
A cricket tournament
The symbolic open door at Parliament House in Canberra


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Australia, what is Skippy?

Answer: A television hero

Because of the television series "Skippy the Bush Kangaroo", "Skippy" is a slang term that is used in Australia for a person of Anglo-Saxon ethnicity.
2. According to the 2001 census, the largest city in Australia had how many people?

Answer: 4 million

Sydney is the largest city, and its metropolitan population tops four million inhabitants. It hosted the 2000 Olympic games.
3. When offered a beer by an Australian, which of these is an appropriate response?

Answer: Next shout is mine

Translated, it means that you will treat the person to the next beer.
4. When drinking beer it is appropriate to ________ ?

Answer: tilt the head back and go for it

Beer is a national pastime in Australia, and you're not supposed to think of England, they can't play cricket well anyway!
5. What is a 'joe blake'?

Answer: A snake

"Joe Blake" is Cockney rhyming slang for the word 'snake'. It is in use in Australia, and people understand its meaning... most of the time.
6. 'Strewth' is __________ ?

Answer: an exclamation

Its used to express your surprise at something that happened.
7. What is the capital city of Australia?

Answer: Canberra

Sydney is NOT the capital of Australia, people don't get that!
8. Which of the following is Australia's largest source of earnings?

Answer: Tourism

9. Which of the following bands is NOT mostly Australian?

Answer: U2

Other Australian music greats include: Savage Garden, Kylie Minogue, AC/DC, and many more.

Crowded House's lead singer and his brother are Kiwis, but the rest of the group is Australian.
10. At the end of the 20th century, which of the following US institutions was not lead by an Australian?

Answer: Heinz

11. What was the population of Australia in the 2016 census?

Answer: 23 million

The 2016 census counted 23.4 million people in Australia.
12. In 1956, the Olympics were held in which city?

Answer: Melbourne

Melbourne hosted the games in 1956, whereas Sydney hosted the games in 2000.
13. 'Cricket' is _________ in Australia?

Answer: played wearing protective clothing, including a box, helmet and thigh pads

It's a popular sport in Australia, with many successes over the years. It is also an insect with a very distinctive noise in the evening summer months.
14. What is a billabong?

Answer: An area of water

It is also a brand of clothing.
15. Which of the following can be referred to as being 'fair dinkum'?

Answer: All of these

'Fair dinkum' meaning true.
16. What is 'the great Australian salute'?

Answer: Waving away flies from the face

The summertime is infested with the pesky brutes.
17. What is the second-oldest university in Australia?

Answer: University of Melbourne

The University of Sydney is the oldest institution in Australia, but the University of Melbourne was opened in 1853, making it second-oldest.
18. If you found a redback on the toilet seat, what would you do?

Answer: Make a quick retreat

A redback spider is one of the more poisonous spiders in Australia, and one of the most common too.
19. Vegemite contains _______ ?

Answer: yeast extract, salt, mineral salt, malt extract, natural colour, vegetable extract, thiamine, riboflavin, niacin

I highly recommend that you go and get yourself a Vegemite sandwich!
20. The Australian Open is:

Answer: None of these

The Australian Open is the annual Grand Slam tennis tournament.
Source: Author JoJo2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 120: 18/20
Jan 23 2023 : Guest 203: 15/20
Jan 23 2023 : Guest 69: 10/20
Jan 20 2023 : agentofchaos: 20/20
Jan 16 2023 : Guest 1: 11/20
Jan 14 2023 : pixiecat: 17/20
Jan 14 2023 : Guest 77: 12/20
Jan 13 2023 : Guest 115: 14/20
Jan 12 2023 : Guest 1: 17/20

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us