FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about In the Breakaway
Quiz about In the Breakaway

In the Breakaway Trivia Quiz


Breakaway is a multi-purpose term that can mean different things in different contexts. Can you figure which breakaway is a real breakaway?

A multiple-choice quiz by grisham. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
grisham
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,558
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
422
- -
Question 1 of 10
1. In horse racing, how would the term 'breaking away' be used? Hint


Question 2 of 10
2. South America is said to have broken away from which other continent? Hint


Question 3 of 10
3. If a political group breaks away, what does that mean? Hint


Question 4 of 10
4. Parent to child: "Can you break away from that computer game for five minutes?"
What would the phrase 'break away' mean?
Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the 2004 song Kelly Clarkson sang about breaking away and being free? Hint


Question 6 of 10
6. West Virginia did this when it broke away from Virginia in 1861. Hint


Question 7 of 10
7. Which former female ice skater starred in the 1996 movie, "Breakaway"? Hint


Question 8 of 10
8. He allegedly nailed his 95 theses to the door of one or more churches in Wittenberg, Germany. This is noted as the beginning of the Reformation and the breakaway from the Catholic Church. Hint


Question 9 of 10
9. The 1979 movie, 'Breaking Away' was a story about a 19 year old excelling in which sport? Hint


Question 10 of 10
10. "He broke away from his opponent's grip" means: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 16 2024 : Guest 175: 6/10
Jan 04 2024 : Mazee1: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In horse racing, how would the term 'breaking away' be used?

Answer: Breaking away from the pack

When the race is tight, the horse or horses who start running quicker than the rest are said to be breaking away from the pack.
This term can be used for any competition where one or two of the competitors start significantly out-running the opposition.
2. South America is said to have broken away from which other continent?

Answer: Africa

Alfred Wegener first coined the term continental drift in the early 1900s to describe the movement of whole continents which used to be connected in one large continent called Pangaea.

One of the most popular indications of this is to look at a map of the Atlantic and notice how the shapes of Africa and South America seem to fit together. Research has shown that the topographical patterns of the two continents coincide.
3. If a political group breaks away, what does that mean?

Answer: It is no longer part of the original party

In multi-party democracies, this is a common occurrence as in-fighting within a party leads to a splinter group breaking away. Sometimes the new party gets more votes than the original, older one.
4. Parent to child: "Can you break away from that computer game for five minutes?" What would the phrase 'break away' mean?

Answer: Stop focusing on the computer game

To break away one's focus can sometimes be the hardest task to accomplish.
Just try to talk to me during a ballgame.
5. What is the name of the 2004 song Kelly Clarkson sang about breaking away and being free?

Answer: Breakaway

Here are some of the lyrics of the chorus:
"I'll spread my wings, and I'll learn how to fly
I'll do what it takes till I touch the sky
And I'll make a wish
Take a chance
Make a change
And breakaway"
6. West Virginia did this when it broke away from Virginia in 1861.

Answer: Seceded

It was the first state to secede from another since Maine separated from Massachusetts in 1820. They were admitted to the Union in 1863.
And of course, John Denver sang about West Virginia in his song 'Country Roads'.
7. Which former female ice skater starred in the 1996 movie, "Breakaway"?

Answer: Tonya Harding

She left ice skating in the wake of a 1994 scandal involving an attack on fellow skater, Nancy Kerrigan. She studied boxing and turned professional before turning her skill towards acting. She combined both skills for her movie, "The Prize Fighter".
In 2017, a biographical film, "I, Tonya", was released about the life of Ms. Harding.
8. He allegedly nailed his 95 theses to the door of one or more churches in Wittenberg, Germany. This is noted as the beginning of the Reformation and the breakaway from the Catholic Church.

Answer: Martin Luther

In 1517, Luther had been in correspondence with the pope.
His theses were meant to express his disagreement with the church's practices and caused a great stir in Germany where he lived which then spread through Europe.
9. The 1979 movie, 'Breaking Away' was a story about a 19 year old excelling in which sport?

Answer: Bicycling

This movie with Dennis Quaid was of a bicycling fanatic who took a year off after high school with some of his friends. He took on a false identity as well and dealt with this issue for most of the movie.
Great movie also dealing with romance, parent-child relations, career decisions and more.
10. "He broke away from his opponent's grip" means:

Answer: He escaped

This may be the most common usage for the term 'break away' - being able to escape from some form of restraint. In almost all usages of the term, it is understood that it means separation from something or someone else.
Source: Author grisham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #46:

Take a sporting chance! This 46th Commission from the Author's Lounge, launching in March 2017, was sports-themed, so all titles received were...well...pointed. Play ball!

  1. Par For The Course Average
  2. Sticky Wicket Average
  3. Jump the Gun Average
  4. 180 Average
  5. What's My Goal? Tough
  6. Down to the Wire Average
  7. Instigator Penalty Average
  8. Pot Black Average
  9. The Bowler's Holding, the Batsman's Willey Easier
  10. Red Cards and Checkered Flags Average
  11. Out of Left Field Very Easy
  12. 90 Percent of the Game is Half-Mental Tough

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us