Quiz about Whatchamacalits Whosits and Thingamabobs
Quiz about Whatchamacalits Whosits and Thingamabobs

Whatchamacalits, Whosits and Thingamabobs Quiz


I'll describe these everyday things that most people don't know has a name...you name it. Amaze your friends (terms courtesy of Irving Wallace's 'Book Of Lists' series).

A multiple-choice quiz by Oddball. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed 15 Questions
  8. »
  9. Mixed 15 Q. Difficult

Author
Oddball
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
32,625
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
7809
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (8/15), Hayes1953 (5/15), Guest 69 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The plastic casing on the tips of shoestrings: Hint

Topper
Aglet
Hold
Fibber

2. The indentation at the bottom of wine bottles: Hint

Belfrey
Bank or Boot
Kick or Punt
Heel

3. The two vertical lines that run from the bottom of the nose to the upper lip: Hint

Frog
Philtrum
Ditch
Chase

4. The wire support of a lamp that holds the lampshade above the lightbulb: Hint

Harp
Wingtip
Halo
Gown

5. Any faucet with a bent-down nozzle: Hint

Bibcock
Tap
Snozz
Woggle

6. An ornamental belt supported with a strap over the right shoulder (you may see examples among the Royal Canadian Mounted Police or crossing guards): Hint

Harness
Sam Browne belt
Yoke belt
Cage

7. The bottom part of the nose located between the nostrils: Hint

Duo Epiglottus
Columella Nasi
Saanctum Santorum
Bubbula

8. Small, beadlike pieces of candy, usually silver colored, used for decorating cookies, cakes, sundaes, etc: Hint

Blods
Codillions
Flitters
Dragees

9. The metal band holding the eraser to the pencil: Hint

Ferrule
Eraser band
Snype
Clip

10. The revolving star on the back end of a cowboy's spurs: Hint

Star
Rowel
Tack
Stab

11. Which of the following is NOT a word to describe the scribbles used to denote cursing in most comic strips? Hint

Jarns
Babbles
Nittles
Grawlix

12. The loop on a belt that keeps the end in place after it has passed through the buckle: Hint

Locker
Keeper
Opus
Stayfast

13. Which of the following is NOT the name for the oblique stroke between words or used in fractions? Hint

Solidus
Virgule
Separatrix
Gump

14. The proper name for an armband is: Hint

Brassard
Izard
Armcoat
Clayburn

15. The part of a knife, fork, file, or other small instrument, which projects into a handle to hold the utensil in place: Hint

Spear
Tang
Shaft
Point


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The plastic casing on the tips of shoestrings:

Answer: Aglet

So much easier to lace your shoes with them, isn't it?
2. The indentation at the bottom of wine bottles:

Answer: Kick or Punt

3. The two vertical lines that run from the bottom of the nose to the upper lip:

Answer: Philtrum

The philtrum is formed where the nasomedial and maxillary processes meet during embryonic development.
4. The wire support of a lamp that holds the lampshade above the lightbulb:

Answer: Harp

5. Any faucet with a bent-down nozzle:

Answer: Bibcock

6. An ornamental belt supported with a strap over the right shoulder (you may see examples among the Royal Canadian Mounted Police or crossing guards):

Answer: Sam Browne belt

7. The bottom part of the nose located between the nostrils:

Answer: Columella Nasi

8. Small, beadlike pieces of candy, usually silver colored, used for decorating cookies, cakes, sundaes, etc:

Answer: Dragees

(I dearly love making up some of these words)
9. The metal band holding the eraser to the pencil:

Answer: Ferrule

10. The revolving star on the back end of a cowboy's spurs:

Answer: Rowel

11. Which of the following is NOT a word to describe the scribbles used to denote cursing in most comic strips?

Answer: Babbles

Another term used is 'quimps'.
12. The loop on a belt that keeps the end in place after it has passed through the buckle:

Answer: Keeper

13. Which of the following is NOT the name for the oblique stroke between words or used in fractions?

Answer: Gump

Other names include slant, slash and shilling.
14. The proper name for an armband is:

Answer: Brassard

15. The part of a knife, fork, file, or other small instrument, which projects into a handle to hold the utensil in place:

Answer: Tang

Another name is 'tongue'.
Source: Author Oddball

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 24: 8/15
Jan 25 2023 : Hayes1953: 5/15
Jan 06 2023 : Guest 69: 10/15
Dec 31 2022 : Guest 175: 7/15
Dec 20 2022 : Guest 99: 10/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. The Joy of Knowledge 2 Tough
2. The Joy of Knowledge 8 Difficult
3. The Joy of Knowledge Difficult
4. Random Acts of Knowledge 2 Difficult
5. The Joy of Knowledge 9 Difficult
6. Potpourri Trivia Difficult
7. Chessart's Second Millionaire-style Quiz Difficult
8. Odds 'n' Ends Mixture Difficult
9. Who Likes A Challenge2 Difficult
10. Quizzical Leftovers Difficult
11. High School in 15 Questions Difficult
12. Three Streets 6 Difficult

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us