FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Central and Eastern European Capitals
Quiz about Central and Eastern European Capitals

Central and Eastern European Capitals Quiz


London, Paris, Rome... Those are easy ones...Try their Central and Eastern European counterparts on for size!

A multiple-choice quiz by JamesLake. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Europe - Cities

Author
JamesLake
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,087
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
11696
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 79 (7/15), Guest 47 (11/15), psnz (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the capital of the non-Slavic speaking nation bordered by Romania on the east and by Austria on the west? Hint

Tirana
Bucharest
Budapest
Zagreb

2. Moldova is the second smallest of all of the former Soviet Republics.
What is its capital?
Hint

Rybnitsa
Fălesti
Cahul
Chisinău

3. Skopje (called Skupi, by the Romans) is the capital of what former republic of Yugoslavia? Hint

Montenegro
Republic of North Macedonia
Serbia
Slovenia

4. This Eastern European capital has a population of 1.2+ million. It includes 24 administrative and territorial districts and 34 mayor-led councils. The area has been populated since the 7th century BC. What is the city? Hint

Tirana
Sofia
T'bilisi
Ljubljana

5. This city is noted for its architecture. Its castles include Vysehrad, Belvedere, and Troja. It is home to 1.2+ million. What city is it? Hint

Bratislava
Prague
Zagreb
Bucharest

6. At the crossroads of Europe and Asia lies Armenia. What is the name of its capital? Hint

Yejmiadzin
Vanadzor
Yerevan
Baku

7. What is the capital city that is home to the large international air-carrier, LOT? Hint

Kiev
Tallinn
Minsk
Warsaw

8. This city is the capital of the nation which is at the heart of Europe where the Alps and the Mediterranean join the Pannonian plains and the limestone region known as the Karst. What is the city? Hint

Ljubljana
Podgorica
Baku
Bucharest

9. Name the capital of the nation where the official language has two distinct dialects, Gheg and Tosk. Hint

Skopje
Sarajevo
Sofia
Tirana

10. Air Baltic is based in what Eastern European capital? Hint

Riga
Tallinn
Vilnius
Minsk

11. Bratislava is the capital of which country? Hint

Serbia
Croatia
Slovenia
Slovakia

12. Timisoara, Iasi, Craiova and Cluj-Napoca are all major cities in this Eastern European nation. What is the capital and largest city in this nation? Hint

Bucharest
Sarajevo
Sofia
Minsk

13. Which capital does not belong out of the four choices below? Hint

Zagreb
Skopje
Sarajevo
Tirana

14. Which of these capitals is home to Alexander Nevski Cathedral? Hint

Prague
Sofia
Budapest
Minsk

15. What Eastern capital hosted the Winter Olympics during the 1980's? Hint

Budapest
Prague
Sarajevo
Warsaw


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the capital of the non-Slavic speaking nation bordered by Romania on the east and by Austria on the west?

Answer: Budapest

Budapest is the capital of Hungary, where Hungarian, a member of the Finno-Ugric family is spoken. It's related to Finnish and Estonian.
2. Moldova is the second smallest of all of the former Soviet Republics. What is its capital?

Answer: Chisinău

The first historic record of the name Chisinău goes back to 1436. The name derives from a word meaning "spring, pump, or pipe." Moldova is noted for its wine production.
3. Skopje (called Skupi, by the Romans) is the capital of what former republic of Yugoslavia?

Answer: Republic of North Macedonia

Tiny North Macedonia has continued to flounder towards the bottom of Europe's economic ladder since independence in 1991. Unemployment at one-third of the workforce remains a critical problem.
4. This Eastern European capital has a population of 1.2+ million. It includes 24 administrative and territorial districts and 34 mayor-led councils. The area has been populated since the 7th century BC. What is the city?

Answer: Sofia

The Thracian Serdi tribe settled in Sofia 7,000 years ago and first named it Serdica. The Byzantines referred to it as Triaditsa and the Slavs first used the name Sredets. The modern capital of Bulgaria was named in the 1300's after the basilica St. Sofia. In Greek, word "sofia" means wisdom.
5. This city is noted for its architecture. Its castles include Vysehrad, Belvedere, and Troja. It is home to 1.2+ million. What city is it?

Answer: Prague

Prague was founded around 880 when Prague Castle was founded by Prince Bořivoj of the Premyslid dynasty. Shortly thereafter some members of the Premyslid dynasty embrace Christianity brought to the Czech lands by Cyril and Methodius, the "apostles of the Slavs".
6. At the crossroads of Europe and Asia lies Armenia. What is the name of its capital?

Answer: Yerevan

While disputed by historians, many Armenians believe the nation was founded by Haig, or Haik, a descendant of Noah. Modern scholars believe that the Armenians crossed the Euphrates and came into the area around 700 BC. Armenia is believed to be the oldest Christian state in the world.
7. What is the capital city that is home to the large international air-carrier, LOT?

Answer: Warsaw

Polskie Linie Lotnicze (LOT) is the Polish National Airline and had it roots in 1921. That year, the Polish Aviation Association "Aerotarg" was established and in May and June it organized Poland's first regular airline between Poznan and Warszawa. By January 1, 1929, LOT had developed as the single state-operated airline from Aerotarg and began to expand.

In 2001, the network of regular LOT flights included 43 cities worldwide.
8. This city is the capital of the nation which is at the heart of Europe where the Alps and the Mediterranean join the Pannonian plains and the limestone region known as the Karst. What is the city?

Answer: Ljubljana

Ljubljana is the capital of Slovenia. This tiny nation of two million is graced with 2000 hours of sunshine per year.
9. Name the capital of the nation where the official language has two distinct dialects, Gheg and Tosk.

Answer: Tirana

Albanian has the two dialects, Gheg and Tosk, and is one of the oldest Indo-European languages in Europe. It is unrelated to other Central and Eastern European language groups.
10. Air Baltic is based in what Eastern European capital?

Answer: Riga

AirBaltic is the national airline of Latvia, based in Riga, owned jointly by the Latvian state and Scandinavian Airlines/SAS. According to the airlines web site, airBaltic carried over 262,000 passengers and
flew over 5.5 million kilometers on scheduled flights in 2002.
11. Bratislava is the capital of which country?

Answer: Slovakia

Czechoslovakia divided in 1993 with Prague becoming the capital of the Czech Republic, while Bratislava became the seat of government in Slovakia.
12. Timisoara, Iasi, Craiova and Cluj-Napoca are all major cities in this Eastern European nation. What is the capital and largest city in this nation?

Answer: Bucharest

Bucharest is the largest city by far in Romania (almost 2 million as opposed to Iasi with just over 300 thousand). In Romanian, the city is called Bucuresti. Romanian is closely related to Italian, by the way.
13. Which capital does not belong out of the four choices below?

Answer: Tirana

Tirana is the capital of Albania, while the others are all capitals of former republics of Yugoslavia.
14. Which of these capitals is home to Alexander Nevski Cathedral?

Answer: Sofia

Nevski Cathedral was completed in 1912 to honor the 200,000 + Russian casualties of the 1877-78 War of Liberation who freed Bulgaria from the Turkish Yoke.
15. What Eastern capital hosted the Winter Olympics during the 1980's?

Answer: Sarajevo

In 1984, the Winter Games took place in a Socialist country for the first and only time. The people of Sarajevo received high marks for their preparation and hospitality. Only a few years later would the region be affected by a brutal war whose effects are still being felt today.
Source: Author JamesLake

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jun 02 2023 : Guest 79: 7/15
May 30 2023 : Guest 47: 11/15
May 30 2023 : psnz: 14/15
May 20 2023 : Richard27: 14/15
May 19 2023 : Guest 82: 10/15
May 17 2023 : Guest 80: 13/15
May 13 2023 : TurkishLizzy: 10/15
May 08 2023 : Guest 184: 13/15
May 04 2023 : Guest 47: 7/15

Score Distribution

quiz
6/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us