FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Christmas Island
Quiz about Christmas Island

Christmas Island Trivia Quiz


This quiz tests players' knowledge of Christmas Island, a territory of Australia. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. External Territories

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,256
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1161
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 1 (7/10), Guest 175 (3/10), dee1304 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Although Christmas Island is a territory of Australia, it is actually located closer to another country. Which of the following nations is geographically closest to Christmas Island? Hint


Question 2 of 10
2. One of the most interesting names that I've seen for a territorial or national capital is Christmas Island's Flying Fish Cove. Which of the following statements is NOT true regarding Flying Fish Cove? Hint


Question 3 of 10
3. As you may have guessed, Christmas Island's name is derived from the fact that it was discovered by the British on December 25th. On December 25th of what year did Captain William Mynors of the vessel 'Royal Mary' name the island Christmas Island? Hint


Question 4 of 10
4. What comprises approximately two-thirds of the land mass of Christmas Island? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following choices best describes the flag of Christmas Island? Hint


Question 6 of 10
6. What ethnicity represents 70% of the population of Christmas Island? Hint


Question 7 of 10
7. The territory of Christmas Island is actually part of a larger administrative unit within Australia. Along with Christmas Island, what other island group is part of Australia's Indian Ocean Territories? Hint


Question 8 of 10
8. Christmas Island experienced a large influx of refugees from the early 1980s to the early 2000s. The island's infrastructure could not accommodate all of these refugees so the Australian Navy transported them to neighboring countries. This practice on Christmas Island was part of a larger governmental policy developed in 2001. What was the name given to the Australian government's policy of transporting asylum seekers to detention camps on small island nations? Hint


Question 9 of 10
9. Christmas Island's government is made up of a unicameral legislature called the Shire of Christmas Island. Which of the following statements regarding this governmental unit is true? Hint


Question 10 of 10
10. Much of the coast of Christmas Island is comprised of steep cliffs and the interior of the island forms a central plateau. What is the name for Christmas Island's highest point, also the zenith of the central plateau? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Guest 1: 7/10
Apr 24 2024 : Guest 175: 3/10
Apr 16 2024 : dee1304: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Although Christmas Island is a territory of Australia, it is actually located closer to another country. Which of the following nations is geographically closest to Christmas Island?

Answer: Indonesia

Christmas Island is located approximately 300 miles (500 kilometers) south of Jakarta, Indonesia. The closest major Australian city to Christmas Island is Perth, located 1,600 miles (2,600 kilometers) away.
2. One of the most interesting names that I've seen for a territorial or national capital is Christmas Island's Flying Fish Cove. Which of the following statements is NOT true regarding Flying Fish Cove?

Answer: Flying Fish Cove is located on the southwest portion of Christmas Island.

Flying Fish Cove is actually located on the northeast portion of Christmas Island. The island's only airfield is located several kilometers southeast of Flying Fish Cove.
3. As you may have guessed, Christmas Island's name is derived from the fact that it was discovered by the British on December 25th. On December 25th of what year did Captain William Mynors of the vessel 'Royal Mary' name the island Christmas Island?

Answer: 1643

Captain Mynors and his crew were financed by the British East India Company. William Dampier and his crew aboard the ship 'Cygnet' visited Christmas Island in 1688 and found it uninhabited.
4. What comprises approximately two-thirds of the land mass of Christmas Island?

Answer: National Park

The total area of Christmas Island is 135 square kilometers (52 sq mi) with 88 square kilometers (34 sq mi) being devoted to Christmas Island National Park. The most well known natural wonder of Christmas Island is the annual red crab migration in which 100 million crabs migrate to the sea to spawn each November.
5. Which of the following choices best describes the flag of Christmas Island?

Answer: Blue/green diagonal coloring with the southern cross on the blue half, a golden bosun bird on the green half and a gold circle containing the shape of the island in green.

The designer of the flag was Tony Couch, a Sydney native who had worked in phosphate mining for four years on Christmas Island. Couch won the Christmas Island flag design competition in 1986. While the design was created by Couch in 1986, it was not made official until January 26, 2002. Making the flag official on Australia Day (January 26th) was symbolic because it represented Christmas Island's transition to becoming a more independently governed territory while still holding ties to the Australian mainland.

The blue field represents the ocean surrounding the island, the green field represents the island's vegetation and the gold circle represents the importance of phosphate mining on the island.
6. What ethnicity represents 70% of the population of Christmas Island?

Answer: Chinese

Twenty percent of the island's inhabitants are of European descent while 10% are Malay. Buddhism is the most practiced religion on the island while English, Chinese and Malay are commonly spoken languages.
7. The territory of Christmas Island is actually part of a larger administrative unit within Australia. Along with Christmas Island, what other island group is part of Australia's Indian Ocean Territories?

Answer: Cocos Islands

The Cocos Islands are also known as the Keeling Islands and they lie approximately halfway between Australia and Sri Lanka. The Australian Indian Ocean Territories became an official administrative unit in 1995.
8. Christmas Island experienced a large influx of refugees from the early 1980s to the early 2000s. The island's infrastructure could not accommodate all of these refugees so the Australian Navy transported them to neighboring countries. This practice on Christmas Island was part of a larger governmental policy developed in 2001. What was the name given to the Australian government's policy of transporting asylum seekers to detention camps on small island nations?

Answer: Pacific Solution

The Pacific Solution was developed in 2001 by then Australian Immigration Minister Philip Ruddock. Nauru and Manus Island in Papua New Guinea are two common locations for refugees to be transported to.
9. Christmas Island's government is made up of a unicameral legislature called the Shire of Christmas Island. Which of the following statements regarding this governmental unit is true?

Answer: The Shire's first elections were held in May 1993.

There are actually nine councillor seats on the Shire of Christmas Island. Elections are held every two years and half of the members stand for re-election each election.
10. Much of the coast of Christmas Island is comprised of steep cliffs and the interior of the island forms a central plateau. What is the name for Christmas Island's highest point, also the zenith of the central plateau?

Answer: Murray Hill

Murray Hill's maximum height is 1,184 feet (361 meters) above sea level. Dale and Dolly are actually the name of popular beaches on Christmas Island. Abbott is the name of an endangered bird (Abbott's Booby) on the island.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Island Hopping (2):

More islands to travel around to

  1. Baffin Island Average
  2. Key West - The Conch Republic Average
  3. Christmas Island Tough
  4. Fractured Islands of the World Average
  5. Fractured Islands of the World (2) Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us