FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Geography of Long Island
Quiz about Geography of Long Island

Geography of Long Island Trivia Quiz


Here is a simple quiz about some of the geographical aspects of Long Island. Good luck!

A multiple-choice quiz by Jordanar18. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York State

Author
Jordanar18
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,999
Updated
Apr 10 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
470
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: JanIQ (2/10), Guest 147 (7/10), Guest 24 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What river separates Long Island from Manhattan and the mainland? Hint


Question 2 of 10
2. What is the largest lake on Long Island? Hint


Question 3 of 10
3. Long Island is the largest island in the contiguous United States.


Question 4 of 10
4. Which of these Long Island parks is not designated as a New York State Park? Hint


Question 5 of 10
5. The Long Island Expressway is the major east-west highway of Long Island. It is also an interstate highway. What is its interstate number? Hint


Question 6 of 10
6. What is the easternmost town on Long Island? Hint


Question 7 of 10
7. Jones Beach is located in what county? Hint


Question 8 of 10
8. There is only one town on Long Island that begins with the letter V.


Question 9 of 10
9. Which of these is Long Island most vulnerable to? Hint


Question 10 of 10
10. The Long Island Railroad is the only railroad system on Long Island. How many stations are there on the LIRR? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 11 2024 : JanIQ: 2/10
May 07 2024 : Guest 147: 7/10
May 01 2024 : Guest 24: 9/10
Apr 23 2024 : Guest 72: 7/10
Apr 23 2024 : Guest 68: 7/10
Apr 15 2024 : Guest 161: 1/10
Apr 01 2024 : Guest 8: 3/10
Mar 28 2024 : Baboo2024: 5/10
Mar 27 2024 : Guest 201: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What river separates Long Island from Manhattan and the mainland?

Answer: East River

The East River separates both Queens and Brooklyn from Manhattan. It is spanned by 8 bridges, including the Brooklyn Bridge and the Queensboro Bridge, and 13 tunnels, 10 of which are used for subways. The Hudson River separates Manhattan from New Jersey, the Hutchinson River is in the Bronx, and the Connetquot River is on Long Island.
2. What is the largest lake on Long Island?

Answer: Lake Ronkonkoma

Lake Ronkonkoma is the island's largest lake, at 240 acres and a depth of 65 feet at the deepest area. Hempstead Lake is second-largest, at 163 acres.
3. Long Island is the largest island in the contiguous United States.

Answer: True

At 1,401 square miles, Long Island is indeed the largest island in the continental U.S. It is the 11th largest island in the entire United States, and is only slightly smaller than the state of Rhode Island. No other island in the contiguous U.S. cracks the top 30.
4. Which of these Long Island parks is not designated as a New York State Park?

Answer: Eisenhower Park

Eisenhower Park is a Nassau County park. It also has three golf courses and a number of athletic fields. Jones Beach is one of the most famous beaches in the United States. Bethpage State Park, of course, hosted the 2002 and 2009 U.S. Open (golf).
5. The Long Island Expressway is the major east-west highway of Long Island. It is also an interstate highway. What is its interstate number?

Answer: I-495

The LIE is 71 miles long and runs from Riverhead straight into Manhattan via the Midtown Tunnel. On Long Island, I-678 is the Van Wyck Expressway and I-278 is the Brooklyn-Queens Expressway. There is no I-295 on Long Island.
6. What is the easternmost town on Long Island?

Answer: Montauk

In fact, Montauk Point is the easternmost point in the state of New York. Orient Point is the easternmost point on the north shore of the island.
7. Jones Beach is located in what county?

Answer: Nassau

Jones Beach is 10 miles long and opened in 1929.
8. There is only one town on Long Island that begins with the letter V.

Answer: True

Valley Stream is the only town that begins with that letter.
9. Which of these is Long Island most vulnerable to?

Answer: Hurricanes

Two major category 3 hurricanes hit Long Island in the 20th century, in 1938 and 1944. Both were unnamed.
10. The Long Island Railroad is the only railroad system on Long Island. How many stations are there on the LIRR?

Answer: 124

The Long Island Railroad has more than 700 miles of tracks and gives an estimated 300,000 rides per weekday to commuters. Penn Station is its western terminus.
Source: Author Jordanar18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us