FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lets Learn Lusophones
Quiz about Lets Learn Lusophones

Let's Learn Lusophones Trivia Quiz


Olá! Etymologically speaking, the term "Lusophones" refers to countries that recognize Portuguese as their official language. Can you name these ten Portuguese-speaking nations and territories, based on the given descriptions and photos? Enjoy!

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Where on Earth?

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
407,724
Updated
Sep 24 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
693
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), Maybeline5 (10/10), Guest 212 (9/10).
-
Question 1 of 10
1. A trip to this African nation would not be complete without visiting the famous Miradouro da Lua (Viewpoint of the Moon in Portuguese) that is located in the province of Luanda. This unusual landscape offers breathtaking views of karst formation that resembles the Moon's cratered surface. Which Lusophone nation is being described? Hint


Question 2 of 10
2. Salvador is one of the largest cities in this South American nation. The UNESCO World Heritage Site of the Historic Center of Salvador offers picturesque views of Portuguese colonial buildings. Which Lusophone country best fits the description? Hint


Question 3 of 10
3. Cidade Velha ("old city" in Portuguese) is the oldest settlement of this archipelago nation, located in the central Atlantic Ocean. The city is also dubbed "the first European colonial settlement in the tropics". Which Lusophone nation is home to Cidade Velha? Hint


Question 4 of 10
4. Geographically speaking, this Southeast Asian island nation is the only Asian country that is completely located south of the equator. Which Lusophone nation, colonized by the Portuguese in the 16th century, and home to the iconic Christ the King of Dili statue, is being described? Hint


Question 5 of 10
5. Portuguese explorer Fernão do Pó first discovered the island of Bioko in 1472 while making his way to India. The island, the largest of its kind in the Gulf of Guinea, is also home to the nation's capital - Malabo. Which Lusophone nation is being described? Hint


Question 6 of 10
6. Formerly known as Portuguese Guinea, this West African nation is home to the Bissagos Islands, which is an archipelago that encompasses more than 80 islands and islets. Which Lusophone nation is being described? Hint


Question 7 of 10
7. The city center of this special administrative region of China offers views of buildings with Chinese and Portuguese architecture. In which Lusophone region, noted for its gambling tourism, can you find the Ruins of Saint Paul's? Hint


Question 8 of 10
8. Though the nation had never been colonized by the British, this Southeastern African country, bordering the Indian Ocean, joined the Commonwealth of Nations in 1975. Which Lusophone nation, a former Portuguese colony and home to the Lebombo Mountains, is being described? Hint


Question 9 of 10
9. Which country, located in the Iberian Peninsula, was home to some of the world's greatest explorers -- Bartolomeu Dias, Ferdinand Magellan, and Vasco da Gama? Hint


Question 10 of 10
10. One of the smallest African countries, this island nation is home to the islet of Ilhéu das Rolas, which is uniquely located on the equator. Which small Portuguese-speaking nation, located in the Gulf of Guinea, is being described? Hint



Most Recent Scores
Jul 01 2024 : Guest 71: 10/10
Jun 25 2024 : Maybeline5: 10/10
Jun 22 2024 : Guest 212: 9/10
Jun 18 2024 : Guest 172: 10/10
Jun 05 2024 : PurpleComet: 10/10
Jun 01 2024 : Guest 59: 10/10
May 28 2024 : Guest 38: 10/10
May 28 2024 : Guest 175: 10/10
May 27 2024 : Guest 86: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A trip to this African nation would not be complete without visiting the famous Miradouro da Lua (Viewpoint of the Moon in Portuguese) that is located in the province of Luanda. This unusual landscape offers breathtaking views of karst formation that resembles the Moon's cratered surface. Which Lusophone nation is being described?

Answer: Angola

Miradouro da Lua is located approximately 40 kilometers (25 miles) to the south of Angola's capital, Luanda. The spectacular site serves as a filming location for many movies, which include "O Miradouro da Lua" (1993).

Angola gained its independence from Portugal in 1975. Andorra and Albania are both European nations, whereas Armenia is a landlocked country located in Western Asia.
2. Salvador is one of the largest cities in this South American nation. The UNESCO World Heritage Site of the Historic Center of Salvador offers picturesque views of Portuguese colonial buildings. Which Lusophone country best fits the description?

Answer: Brazil

Salvador served as the first capital of Brazil from 1534 until 1763. The city was founded in 1549 by the Portuguese, making it one of the oldest colonial cities in the continent of South America. In 1985, the Historic Center of Salvador was inscribed as a UNESCRO World Heritage Site.

Some popular tourist attractions include the Cathedral of Salvador and the Church and Convent of São Francisco.
3. Cidade Velha ("old city" in Portuguese) is the oldest settlement of this archipelago nation, located in the central Atlantic Ocean. The city is also dubbed "the first European colonial settlement in the tropics". Which Lusophone nation is home to Cidade Velha?

Answer: Cape Verde

Cape Verde was discovered by the Portuguese in the 15th century. The nation gained its independence from Portugal in 1975.

The city of Cidade Velha was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 2009. Additionally, it was named one of the "Seven Wonders of Portuguese Origin in the World" in the same year.
4. Geographically speaking, this Southeast Asian island nation is the only Asian country that is completely located south of the equator. Which Lusophone nation, colonized by the Portuguese in the 16th century, and home to the iconic Christ the King of Dili statue, is being described?

Answer: East Timor

The Christ the King of Dili (Cristo Rei of Dili) statue measures 27 meters (88.6 feet) in height. A gift of the Indonesian government, the statue stood atop a hill overlooking the nations' capital, Dili.
5. Portuguese explorer Fernão do Pó first discovered the island of Bioko in 1472 while making his way to India. The island, the largest of its kind in the Gulf of Guinea, is also home to the nation's capital - Malabo. Which Lusophone nation is being described?

Answer: Equatorial Guinea

When Fernão do Pó first discovered Boiko in 1472, he named the island Formosa (beautiful in Portuguese).

The Republic of Equatorial Guinea is located in Central Africa. Though it is a Lusophone nation, it gained its independence from Spain in 1968. In 2010, the nation adopted Portuguese as one of its official languages.
6. Formerly known as Portuguese Guinea, this West African nation is home to the Bissagos Islands, which is an archipelago that encompasses more than 80 islands and islets. Which Lusophone nation is being described?

Answer: Guinea-Bissau

Guinea-Bissau gained its independence from Portugal in 1973. The name of the nation's capital, Bissau, formed part of the nation's name, to differentiate the nation, Guinea-Bissau, from its neighboring country, Guinea, which was formerly known as French Guinea.

Found in the Atlantic Ocean, the Bissagos Islands are located off the coast of Guinea-Bissau. The archipelago received the "UNESCO Biosphere Reserve" status in 1996.
7. The city center of this special administrative region of China offers views of buildings with Chinese and Portuguese architecture. In which Lusophone region, noted for its gambling tourism, can you find the Ruins of Saint Paul's?

Answer: Macau

A former Portuguese colony, Macau, also spelled Macao, is dubbed the "Las Vegas of the East". The Historic Centre of Macau was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 2005. It is home to the famous tourist attraction, the Ruins of Saint Paul's.
8. Though the nation had never been colonized by the British, this Southeastern African country, bordering the Indian Ocean, joined the Commonwealth of Nations in 1975. Which Lusophone nation, a former Portuguese colony and home to the Lebombo Mountains, is being described?

Answer: Mozambique

The Republic of Mozambique gained its independence from Portugal in 1975.

Located in Southern Africa, the Lebombo Mountains stretch across three nations - Eswatini, Mozambique, and South Africa.
9. Which country, located in the Iberian Peninsula, was home to some of the world's greatest explorers -- Bartolomeu Dias, Ferdinand Magellan, and Vasco da Gama?

Answer: Portugal

The Iberian Peninsula is occupied by two nations - Portugal and Spain. Belém Tower (Torre de Belém in Portuguese), located on the bank of the Tagus river in Lisbon, was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 1993.

Portugal is known for being the birthplace of many great explorers, whose maritime explorations had led to the discovery, and subsequently, the colonization of many Lusophone nations and territories.
10. One of the smallest African countries, this island nation is home to the islet of Ilhéu das Rolas, which is uniquely located on the equator. Which small Portuguese-speaking nation, located in the Gulf of Guinea, is being described?

Answer: São Tomé and Príncipe

São Tomé and Príncipe gained its independence from Portugal in 1975. The islet of Ilhéu das Rolas is located to the south of the island of São Tomé.

The three wrong options - Saint Kitts and Nevis, Saint Vincent and the Grenadines, and Trinidad and Tobago, are all Caribbean island nations. Like São Tomé and Príncipe, all of them consist of two main islands.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Different Format of Quizzes:

At first, there were only regular quizzes. Then, photo quizzes made their debut in 2014. In March 2014, matching quizzes were introduced. In March 2020, photo quizzes were made available for all authors. In Jan 2022, more formats were introduced - classification, label, and order quizzes. In Apr 2023, the photo-match format was introduced, followed by the fun fill-it format in May 2023, and the collection format in Sept 2023. This quiz list offers one quiz of such format. Enjoy!

  1. Looking for Cities in All the Wrong Places Easier
  2. Let's Learn Lusophones Very Easy
  3. Four-Letter Countries Easier
  4. Small But Mighty - A Look at Tiny Nations Easier
  5. North, East, South, or West? Easier
  6. Mapping Southeast Asia Very Easy
  7. The Land of Lands Very Easy
  8. Real or Imagined? Very Easy

Also part of quiz list
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us