FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1000 Years of Hungary
Quiz about 1000 Years of Hungary

1000 Years of Hungary Trivia Quiz


How much do you know about the 1000 years of the Hungarian Kingdom?

A multiple-choice quiz by korban. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Hungary

Author
korban
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
30,864
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1231
Last 3 plays: Guest 83 (3/10), Guest 147 (0/10), Guest 193 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the first King of Hungary (1000-1038)? Hint


Question 2 of 10
2. This king was raised to become Byzantinian Emperor, but ended up being a Hungarian King and making the country one of the strongest in Europe at the turn of the 12th and 13th century: Hint


Question 3 of 10
3. What natural resource was Hungary the primary producer of in Europe during the medieval age? Hint


Question 4 of 10
4. This great general's victories are credited with holding up Ottoman expansion into Europe for almost a century. Who was it? Hint


Question 5 of 10
5. This Hungarian bishop was expected to become Pope, but lost against Leo X. The Crusade he had organized turned into a peasant rebellion: Hint


Question 6 of 10
6. In this year, the Hungarian nobels pledged loyalty to Maria Teresia, saving her from being toppled by Fredrick II. Hint


Question 7 of 10
7. The Hungarian Revolution was one of the many revolutions in 1848, but it held out for the longest time. When was it defeated? Hint


Question 8 of 10
8. In 1867, Austria-Hungary was created. It became one of the great powers of Europe. What is the German expression for the agreement that created this Dual Monarchy? Hint


Question 9 of 10
9. The Hungarian treaty with the Entente ending World War I bears the name of this French palace. The treaty dismembered Hungary dramatically. She lost 70 percent of her territory and 67 percent of her population, leaving more than 3 million ethnic Hungarians outside the new borders. Hint


Question 10 of 10
10. In this year, the Hungarian revolt against the Communists catapulted the country into the center of the Cold War. In the same year, Time magazine voted the 'Hungarian Revolutionary' Man of the Year. Which year was this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 83: 3/10
Jun 07 2024 : Guest 147: 0/10
Jun 04 2024 : Guest 193: 9/10
May 09 2024 : Guest 92: 10/10
May 08 2024 : Guest 12: 5/10
May 02 2024 : Guest 84: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first King of Hungary (1000-1038)?

Answer: Saint Stephen

After his death, he became the only person who had been sainted by both Roman Catholics and Orthodox Christians.
2. This king was raised to become Byzantinian Emperor, but ended up being a Hungarian King and making the country one of the strongest in Europe at the turn of the 12th and 13th century:

Answer: Bela III

He was a Hungarian prince and the adopted son of Manuel II, the great Byzantine Emperor. Bela was the official heir of Manuel. However, Manuel's wife gave birth to a son quite unexpectedly late in their marrige. This son became Emperor, and Bela returned to Hungary.
3. What natural resource was Hungary the primary producer of in Europe during the medieval age?

Answer: Gold

The Carpathian mountains were the primary source of gold for Europe, but they were depleted by the late 14th century.
4. This great general's victories are credited with holding up Ottoman expansion into Europe for almost a century. Who was it?

Answer: Janos Hunyadi

After his victory at Nandorfehervar (today's Belgrade) in 1456, he earned the admiration of both the Ottomans and Catholic Europe. The Pope ordered that all bells be tolled every day at noon to remember those who died fighting the Ottomans at Belgrade.
5. This Hungarian bishop was expected to become Pope, but lost against Leo X. The Crusade he had organized turned into a peasant rebellion:

Answer: Bakocz

6. In this year, the Hungarian nobels pledged loyalty to Maria Teresia, saving her from being toppled by Fredrick II.

Answer: 1740

In the War of Austrian Succession, in seemed almost sure that Maria Teresia would lose to Fredrick the Great. It was the Hungarian army that saved her in the first year of the war.
7. The Hungarian Revolution was one of the many revolutions in 1848, but it held out for the longest time. When was it defeated?

Answer: 1849

It was defeated by the joint attack of Austrian and Russian armies, their last cooperation under the Holy Alliance.
8. In 1867, Austria-Hungary was created. It became one of the great powers of Europe. What is the German expression for the agreement that created this Dual Monarchy?

Answer: Ausgleich

9. The Hungarian treaty with the Entente ending World War I bears the name of this French palace. The treaty dismembered Hungary dramatically. She lost 70 percent of her territory and 67 percent of her population, leaving more than 3 million ethnic Hungarians outside the new borders.

Answer: Trianon

The treaty left Hungary very embittered. There was also a widespread suspicion that the country had been delibrately penalized for the short-lived Communist revolution of 1919.
10. In this year, the Hungarian revolt against the Communists catapulted the country into the center of the Cold War. In the same year, Time magazine voted the 'Hungarian Revolutionary' Man of the Year. Which year was this?

Answer: 1956

The Communists and their local lackeys killed approximately 2,000 people, mostly students and factory workers. More than 200,000 people fled the country after the failure of the uprising.
Source: Author korban

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us