FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about AustriaHungary
Quiz about AustriaHungary

Austria-Hungary Trivia Quiz


I will ask you some questions about the lost empire of Austria-Hungary.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European

Author
author
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,984
Updated
Jun 06 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
982
Last 3 plays: Guest 165 (15/20), Guest 47 (19/20), Guest 47 (14/20).
- -
Question 1 of 20
1. The Austro-Hungarian empire was dissolved after a war. Which? Hint


Question 2 of 20
2. Now I will ask you some questions about the regions of the Austro-Hungarian empire. I will give you the capitals, you give me the regions. I start with Budapest. Hint


Question 3 of 20
3. The capital of this region is Brno. Hint


Question 4 of 20
4. The capital of this region is Prague. Hint


Question 5 of 20
5. The capital of this region is Czernowitz. Hint


Question 6 of 20
6. The capital of this region is Sarajevo. Hint


Question 7 of 20
7. The capital of this region is Zadar, or Zara. Hint


Question 8 of 20
8. The capital of this region is Troppau. Hint


Question 9 of 20
9. The capital of this region is Graz. Hint


Question 10 of 20
10. The capital of this region is Innsbruck. Hint


Question 11 of 20
11. The capital of this region is Klagenfurt. Hint


Question 12 of 20
12. The capital of this region is Laibach, or Ljubljana. Hint


Question 13 of 20
13. The capital of this region is Agram, or Zagreb. Hint


Question 14 of 20
14. The capital of this region is Linz. Hint


Question 15 of 20
15. The capital of this region is Bregenz. Hint


Question 16 of 20
16. The capital of this region is Lwow, or Lvov, or Lemberg. Hint


Question 17 of 20
17. The capital of this region is Trieste. Hint


Question 18 of 20
18. The Banat was a part of the Austro-Hungarian dual monarchy. What is the most important city in the Banat? Hint


Question 19 of 20
19. What was the name of the dynasty that reigned over the Austrian Empire (Austria-Hungary) from 1804 till 1918? The _____ Dynasty?

Answer: (One Word)
Question 20 of 20
20. What was the name of the emperor to govern Austria-Hungary between 1848 and 1916?

Answer: ( Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 165: 15/20
Apr 15 2024 : Guest 47: 19/20
Apr 05 2024 : Guest 47: 14/20
Apr 03 2024 : Guest 72: 8/20
Mar 31 2024 : ramses22: 11/20
Mar 30 2024 : Guest 213: 19/20
Mar 16 2024 : Reamar42: 16/20
Mar 08 2024 : Guest 185: 6/20
Feb 24 2024 : blackandgreen: 16/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Austro-Hungarian empire was dissolved after a war. Which?

Answer: World War I

After the war Austria-Hungary was split up in several states: Austria, Hungary, Czechoslovakia and Yugoslavia, to name a few.
2. Now I will ask you some questions about the regions of the Austro-Hungarian empire. I will give you the capitals, you give me the regions. I start with Budapest.

Answer: Hungary

At this time Hungary was three times bigger than now. Parts of Slovakia, Romania and Yugoslavia belonged to Hungary.
3. The capital of this region is Brno.

Answer: Moravia

Today's Czech Republic consists of Bohemia and Moravia.
4. The capital of this region is Prague.

Answer: Bohemia

Bohemia is the main part of the Czech Republic. During World War II it was part of the protectorate Bohemia-Moravia, German Bohmen-Mahren, controlled by Nazi-Germany.
5. The capital of this region is Czernowitz.

Answer: Bukovina

Bukovina was divided between Romania and Ukraine after World War II.
6. The capital of this region is Sarajevo.

Answer: Bosnia-Herzegovina

This region was formally annexed to Austria-Hungary 1908. The assasination of the Austrian Archduke Franz Ferdinand in Sarajevo June 1914 precipitated World War I.
7. The capital of this region is Zadar, or Zara.

Answer: Dalmatia

Dalmatia is now part of Croatia.
8. The capital of this region is Troppau.

Answer: Silesia

Austrian Silesia was made a separate "crownland" in 1849. The greater part passed to Czechoslovakia in 1919. Smaller parts passed to Poland.
9. The capital of this region is Graz.

Answer: Styria

Is called Steiermark in German.
10. The capital of this region is Innsbruck.

Answer: Tirol

11. The capital of this region is Klagenfurt.

Answer: Carinthia

Is called Kärnten in German.
12. The capital of this region is Laibach, or Ljubljana.

Answer: Carniola

German: Krain. Carniola is now part of Slovenia and Ljubljana is the capital of this country.
13. The capital of this region is Agram, or Zagreb.

Answer: Croatia-Slavonia

The area is now part of Croatia, and Zagreb is the capital of this country.
14. The capital of this region is Linz.

Answer: Upper Austria

15. The capital of this region is Bregenz.

Answer: Vorarlberg

16. The capital of this region is Lwow, or Lvov, or Lemberg.

Answer: Galicia

Galicia came to Poland after World War I, but was divided between Poland and Ukrainian USSR after World War II.
17. The capital of this region is Trieste.

Answer: Istria

In German this region was often called Küstenland (literally 'coastland'). Trieste is now in Italy, while the rest of the area belongs partly to Croatia and partly to Slovenia.
18. The Banat was a part of the Austro-Hungarian dual monarchy. What is the most important city in the Banat?

Answer: Temesvar

The Hungarian name of the city is Temesvar, the Romanian name is Timisoara. The city is now in Romania. The Banat was divided between Yugoslavia and Romania after World War I.
19. What was the name of the dynasty that reigned over the Austrian Empire (Austria-Hungary) from 1804 till 1918? The _____ Dynasty?

Answer: Habsburg

20. What was the name of the emperor to govern Austria-Hungary between 1848 and 1916?

Answer: Franz Joseph

Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us