Quiz about Early American History
Quiz about Early American History

20 Questions: Early American History Multiple Choice Quiz | History


Here's a test for anyone who really thinks that they know their stuff! A great way to get ready for an upcoming test or exam on Early American History! Have fun!

A multiple-choice quiz by snnddrksn. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. Colonial History

Author
snnddrksn
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,036
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
6616
Last 3 plays: Guest 108 (12/20), RoastedToad (17/20), wingrider6 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What King chartered the Virginia Company in 1606? Hint

Charles ll
James ll
James l
Charles l

2. Who was the leader of the Jamestown colony? Hint

John Rolfe
John Smith
William Bradford
John Winthrop

3. Pocahontas was the name given to her by the settlers, what was her real name? Hint

Lady Rebecca
Lanowaka
Squanto
Matowaka

4. What colonial town did Nathaniel Bacon burn to the ground? Hint

Newport
Plymouth
Jamestown
Portsmouth

5. What system allowed English citizens to cross the Atlantic Ocean free of charge, but in return, they had to provide their master with an agreed number of years of service? Hint

Free Passage System
Indentured Labor System
Labor Passage System
Indentured Servant System

6. He was a separatist, the founder of Providence, RI, and he thought it was a sin to take land from the Indians. He also did not support enforced religion. Who is this man who is considered to be the first American Democrat? Hint

Roger Williams
George Yeardly
William Bradford
Sir Edwin Sandys

7. What was the original name of New York City before it was taken by the English in 1664?

Answer: (two words)
8. What did the Toleration Act of 1649 guarantee? Hint

religious freedom
freedom of speech
freedom of government
colonial freedom

9. This lady was exiled out of her own colony because she criticized sermons and because she said that she was in direct contact with God. Hint

Kathrine Wilford
Anna Maria Smith
Anne Hutchinson
Marie Hutchinson

10. Who invented the original Disney figures? Hint

Adam Sandler
Abraham Lincoln
Walt Disney
Christopher Columbus

11. What event took place after people grew discontented with religion? Hint

The Great Awakening
The Awakening
The Religious Awakening
Toleration Acts

12. What was the first agency of colonial supervision called? Hint

Lords of Trade
Board of Trade
House of Burgesses
The Privy Council

13. What laws were designed to ensure a monopoly of trade, the first one being passed in 1651? Hint

The Navigation Acts
The Trade Acts
Enumerated Acts
The Commerce Acts

14. What was one of the most profitable goods from Barbados? Hint

tobacco
indigo
cotton
sugar

15. After the Boston Tea Party, Boston harbor was closed to all commerce until the Bostonians did what? Hint

The citizens involved were imprisoned
Apologized
The Sons of Liberty dissolved
Paid for the tea

16. What was the French-Indian War called in Europe? Hint

The Seven Years' War
The British-French War
The Nine Years' War
The War of 1756

17. In the Treaty of Paris (1763), which country gained Cuba, New Orleans, and the land west of the Mississippi River? Hint

Italy
Britain
Spain
France

18. Who was sent to represent the Ohio Company that warned the French that they were on Ohio territory? Hint

William Pitt
George Washington
John Forbes
George Whitefield

19. The Proclamation Act of 1763 favored which group of people? Hint

French
Indians
Colonialists
Spanish

20. How many men were killed in the Boston Massacre? Hint

5
8
15
43


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What King chartered the Virginia Company in 1606?

Answer: James l

King James 1 chartered the Virginia Company with 2 divisions, the Company of London and the Company of Plymouth. The first permanent settlement was also named after him, Jamestown, Virginia.
2. Who was the leader of the Jamestown colony?

Answer: John Smith

Captain John Smith saw the need for building houses and growing food. 'He that shall not work neither shall he eat.'
3. Pocahontas was the name given to her by the settlers, what was her real name?

Answer: Matowaka

Pocahontas saved John Smith's life at an age of 11. Later she married John Rolfe. She traveled to London, but died of smallpox at the age of 20.
4. What colonial town did Nathaniel Bacon burn to the ground?

Answer: Jamestown

He also murdered peaceful Indians.
5. What system allowed English citizens to cross the Atlantic Ocean free of charge, but in return, they had to provide their master with an agreed number of years of service?

Answer: Indentured Servant System

The servitude usually lasted five years.
6. He was a separatist, the founder of Providence, RI, and he thought it was a sin to take land from the Indians. He also did not support enforced religion. Who is this man who is considered to be the first American Democrat?

Answer: Roger Williams

Williams welcomed all into his colony.
7. What was the original name of New York City before it was taken by the English in 1664?

Answer: New Amsterdam

The Dutch controlled New Amsterdam before the British.
8. What did the Toleration Act of 1649 guarantee?

Answer: religious freedom

It was passed in order to protect Catholics.
9. This lady was exiled out of her own colony because she criticized sermons and because she said that she was in direct contact with God.

Answer: Anne Hutchinson

She was later killed by Indians. There is a parkway named for her in New York.
10. Who invented the original Disney figures?

Answer: Walt Disney

Well, now you're sure you got at least one right!
11. What event took place after people grew discontented with religion?

Answer: The Great Awakening

This was the first religious revival in the colonies.
12. What was the first agency of colonial supervision called?

Answer: The Privy Council

There were usually 30-40 members of the Privy Council.
13. What laws were designed to ensure a monopoly of trade, the first one being passed in 1651?

Answer: The Navigation Acts

In 1651, all foreign ships were banned from entering ports in the colonies.
14. What was one of the most profitable goods from Barbados?

Answer: sugar

Sugar was worth more than the goods sent to England by the colonies on the mainland.
15. After the Boston Tea Party, Boston harbor was closed to all commerce until the Bostonians did what?

Answer: Paid for the tea

This was one of the Intolerable Acts.
16. What was the French-Indian War called in Europe?

Answer: The Seven Years' War

The French and the Indians were on the same side against the British. In Europe, Britain, Prussia and some of the smaller German states fought against an immensely powerful alliance - France, Austria and Russia.
17. In the Treaty of Paris (1763), which country gained Cuba, New Orleans, and the land west of the Mississippi River?

Answer: Spain

France acquired two small islands near Newfoundland. Britain got the Eastern half of the Mississippi River, Florida, and land in Canada.
18. Who was sent to represent the Ohio Company that warned the French that they were on Ohio territory?

Answer: George Washington

In 1754, Washington returned with a 150 men to seize the territory, but he was defeated, surrendering on July 4th.
19. The Proclamation Act of 1763 favored which group of people?

Answer: Indians

The act prohibited colonists from settling beyond the Proclamation Line (that is, west of the Appalachians).
20. How many men were killed in the Boston Massacre?

Answer: 5

Crispus Attucks was an African-American killed in the massacre.
Source: Author snnddrksn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 108: 12/20
Jan 27 2023 : RoastedToad: 17/20
Jan 27 2023 : wingrider6: 12/20
Jan 27 2023 : Guest 173: 7/20
Jan 25 2023 : Guest 24: 13/20
Jan 20 2023 : ncterp: 19/20
Jan 20 2023 : Guest 107: 15/20
Jan 19 2023 : Guest 131: 11/20
Jan 18 2023 : Guest 174: 17/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us