FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Great Fire of London
Quiz about Great Fire of London

Great Fire of London Trivia Quiz


I was born in London and have been raised to love and appreciate its history and beauty. The Great Fire changed the city for ever, and because of this I thought it would be interesting to do a quiz about it!

A multiple-choice quiz by booboo11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. UK History
  8. »
  9. Great Fire of London

Author
booboo11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
248,828
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2787
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 139 (9/10), Guest 151 (5/10), Guest 104 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who kept a famous diary of events in London from 1660 to 1669? Hint


Question 2 of 10
2. Whereabouts in London did the Great Fire of London start? Hint


Question 3 of 10
3. What is believed to have been an important, unintended benefit of the fire? Hint


Question 4 of 10
4. How do we know so much about the fire? Hint


Question 5 of 10
5. How long did the fire take to burn out. Hint


Question 6 of 10
6. Who was Lord Mayor of London at the time of the fire? Hint


Question 7 of 10
7. Why did it take so long for the fire to be put out? Hint


Question 8 of 10
8. How much of the city was destroyed? Hint


Question 9 of 10
9. How many people were involved with the re-designing of the City of London? Hint


Question 10 of 10
10. How many churches did Christopher Wren design for the rebuilt city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 139: 9/10
Apr 10 2024 : Guest 151: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 104: 8/10
Mar 25 2024 : Guest 176: 7/10
Mar 24 2024 : Bourman: 6/10
Mar 21 2024 : Guest 31: 10/10
Mar 21 2024 : Guest 31: 10/10
Mar 21 2024 : jogreen: 6/10
Mar 16 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who kept a famous diary of events in London from 1660 to 1669?

Answer: Samuel Pepys

Samuel Pepys was born in London in in 1633. His father was a tailor and his mother was the sister of a butcher in Whitechapel.
2. Whereabouts in London did the Great Fire of London start?

Answer: Pudding Lane

The fire started on 2nd September 1666 in Thomas Farynor's baker's shop. The Monument is very close to the site.
3. What is believed to have been an important, unintended benefit of the fire?

Answer: It killed off the rats that carried the plague-bearing fleas

It is thought that the fire actually saved lives because of this, as there was only six deaths at most from the Great Fire. (Records differ). However, after the fire the deaths from the plague fell sharply.
4. How do we know so much about the fire?

Answer: Because of Samuel Pepys' diary

Samuel Pepys lived on the other side of the Thames and documented what he saw.
5. How long did the fire take to burn out.

Answer: 4 days

It finally burned out at Temple Church, near the present site of Holborn Bridge.
6. Who was Lord Mayor of London at the time of the fire?

Answer: Thomas Bludworth

Although Bludworth was Lord Mayor at the time, he had little or no hand in dealing with the fire as nearly every decision he made was overruled by King Charles II.
7. Why did it take so long for the fire to be put out?

Answer: Because there was no fire brigade

There had been laws set into place where each district of the city should have buckets and ladders ready for use in case of fire, but due to disuse most of the ladders were rotten and the buckets had been mislaid. Also strong winds made the fire spread far quicker than had been thought possible.
8. How much of the city was destroyed?

Answer: 80%

This included 13,000 houses and 89 churches. The area to the north-east of the modern Bank of England was largely spared.
9. How many people were involved with the re-designing of the City of London?

Answer: 6

There were 6 commissioners appointed. They were: Christopher Wren (he was not knighted till after the city was rebuilt), Robert Hook, Hugh May, Robert Pratt, Edward Jerman and Peter Mills.
10. How many churches did Christopher Wren design for the rebuilt city?

Answer: 51

Christopher Wren designed an amazing 51 churches for the new city including of course the new St Paul's Cathedral (my personal favourite place in London). Unfortunately, after the blitz in World War II only 24 of these were left standing.
Source: Author booboo11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us