FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Times Like These
Quiz about Times Like These

Times Like These Trivia Quiz


How much do you know about famous historical periods? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History

Author
dcpddc478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,512
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2556
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 79 (6/10), molozaur (10/10), Guest 49 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. The late 18th and early 19th centuries are often referred as the Industrial Revolution. In which industry did this era of modernization start on a large and ongoing scale? Hint


Question 2 of 10
2. In AD 476 the last Western emperor, Romulus Augustulus was overthrown by Odoacer, a barbarian. This is considered by some to be the possible start of which European era? Hint


Question 3 of 10
3. Of the Bronze Age, Iron Age, and Copper Age, which ended the most recently?

Answer: (Two Words)
Question 4 of 10
4. The Cold War lasted from 1947 to 1991 between blocs led by which two world superpowers? Hint


Question 5 of 10
5. The Meiji Period was a period of enlightenment and technological growth that occurred from 1868 to 1912 which brought which east Asian country to the status of a world power? Hint


Question 6 of 10
6. Which country's ancient history includes the times of "The Old Kingdom", "The Middle Kingdom" and "The New Kingdom"? Hint


Question 7 of 10
7. Which enlightened period of Chinese history is noted for, among other things, the fabulous vases that were produced and are often on display at museums? Hint


Question 8 of 10
8. What period of time are the 20th and 21st centuries in if we use the geological time scale? Hint


Question 9 of 10
9. What do we call the period between the 14th and 17th centuries in Europe that was considered a rebirth? Hint


Question 10 of 10
10. "The Jacobean Era" refers to a period of time in the early 17th century in which of the following countries? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 79: 6/10
Apr 18 2024 : molozaur: 10/10
Apr 15 2024 : Guest 49: 6/10
Mar 10 2024 : Bluebottle2: 8/10
Mar 06 2024 : Guest 98: 9/10
Feb 28 2024 : workisboring: 0/10
Feb 28 2024 : Barbarini: 9/10
Feb 26 2024 : sally0malley: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The late 18th and early 19th centuries are often referred as the Industrial Revolution. In which industry did this era of modernization start on a large and ongoing scale?

Answer: Textiles

The Industrial Revolution saw the replacement of small-scale domestic production by large-scale factory production. It started in the textile industry in Britain and spread to other industries to much of Europe and North America. While for some it meant a bettering of circumstances, for others such as those skilled craftsmen whose skills became redundant it meant a decline in living standards or the outright disappearance of their means of livelihood, which were replaced by machines.
2. In AD 476 the last Western emperor, Romulus Augustulus was overthrown by Odoacer, a barbarian. This is considered by some to be the possible start of which European era?

Answer: The Dark Ages

The "Dark Ages" is a popular, but outdated term for the period from c. 450 A.D. to 750 A.D. (or even later). The name is sometimes interpreted as referring to the "darkness" which followed the period of "light" i.e. the Roman Empire, and sometimes simply as a period which is obscure, due to the relative lack of written records.

However, the term has no validity beyond Western Europe, and historians prefer to speak of the "Early Middle Ages", which is less open to value-laden interpretations.
3. Of the Bronze Age, Iron Age, and Copper Age, which ended the most recently?

Answer: Iron Age

Chronologically, the Copper Age came first followed by the Bronze Age and then the Iron Age (the correct answer). The Iron Age is the only one that occurred AD. Most tools were being made of iron and there was a giant leap forward in agricultural practices, organised religion, and art. The Iron Age has been most closely studied, of these three, on European Continent.
4. The Cold War lasted from 1947 to 1991 between blocs led by which two world superpowers?

Answer: U.S.S.R. and the U.S.A.

The Cold War was between the Western Bloc nations led by the U.S.A. against the communist and socialist countries of the Eastern Bloc led by the U.S.S.R. It was not a war of gunfire and bombs but rather of political tension, economic turmoil, espionage and the nuclear arms race. It was a time of great uncertainty for the world with threats of a possible World War III.
5. The Meiji Period was a period of enlightenment and technological growth that occurred from 1868 to 1912 which brought which east Asian country to the status of a world power?

Answer: Japan

The Meiji Period occurred in Japan during the 45 year reign of the Meiji Emperor. "Meiji" means means "Enlightened Rule". Many cultural changes were promoted. To some extent the rigid class system loosened and Japan experimented, not very eagerly, with democracy. Christianity became legal, and western ideas and philosophies crept in.
6. Which country's ancient history includes the times of "The Old Kingdom", "The Middle Kingdom" and "The New Kingdom"?

Answer: Egypt

Egypt has an interesting and intriguing history. The Old Kingdom lasted from 3000-2000 B.C. It was during this time that the Sphinx was constructed. The Middle Kingdom lasted from 2000-1300 B.C. During this period great trade routes were opened up and the use of papyrus scrolls came into being.

The New Kingdom lasted from 1550-1070 B.C. The pyramids of Giza were built during this time, and it was considered to be the most affluent time in Egyptian history and the apex of its power.
7. Which enlightened period of Chinese history is noted for, among other things, the fabulous vases that were produced and are often on display at museums?

Answer: The Ming Dynasty

The Ming Dynasty (1368-1644) was one of the longest lasting periods in Chinese history. It was a time of great architectural advances and saw the construction of the Forbidden City in Beijing. Agriculture and medicine both took leaps forward and religion became more organized.
8. What period of time are the 20th and 21st centuries in if we use the geological time scale?

Answer: Holocene

We are in the Holocene time period. It started at the end of the last Ice Age approximately 12,000 years ago. We use the geological time scale for measuring very long periods of time. These are global times as opposed to cultural times.
9. What do we call the period between the 14th and 17th centuries in Europe that was considered a rebirth?

Answer: The Renaissance

The Renaissance was a "cultural movement" that saw a rebirth of interest in Classical Antiquity, in science, exploration and education. Many scholars believe it started in Florence, Italy and gradually spread across the rest of Europe. This "rebirth" did not start on any one day and it did not spread to other countries with the same speed.

The Northern Renaissance began much later. There is some debate as to the exact delineation of the Renaissance and whether the name is an accurate description of the times.
10. "The Jacobean Era" refers to a period of time in the early 17th century in which of the following countries?

Answer: England

The Jacobean Era refers the period of time that James I ruled England (24th March 1603 until his death 27th March 1625). He was also James VI of Scotland (from 24th July 1567). This is an example of how periods in time are named after the person ruling the country.

It is also describes styles of architecture, art, clothing, and literature. Other examples of this type of time naming include "the Elizabethan Era" and "The Victorian Era". The word "Jacobean" comes from "Jacob" which is an alternative form of James.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series It's About Time:

There are 20 quizzes, one from each Fun Trivia category. Each quiz has the word "time" or a word connected to time in its title.

  1. Night Time is the Right Time Easier
  2. Time for T Average
  3. Life and Times of Gwyneth Paltrow Average
  4. Guess the Old-Time Radio Show Average
  5. Telling Time on the Clock Very Easy
  6. No, No, a Thousand Times, No! Average
  7. Around the World in Eight Minutes Very Easy
  8. Times Like These Average
  9. Fifteen Minutes of Fun Easier
  10. It Was the Best of Mythological Times Average
  11. Once Upon A Time, There Was A... Easier
  12. Journey through Time in the Movies Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us