FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Violent  Death in the Old West
Quiz about Violent  Death in the Old West

Violent Death in the Old West Quiz


The "Old West" was certainly colorful, but many of its best-known characters did not enjoy old age or a peaceful passing.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Author
robert362
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
193,143
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7040
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 175 (4/10), Guest 174 (8/10), Guest 58 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these famous women of the Old West was killed in an ambush? Hint


Question 2 of 10
2. What happened to Frank and Jesse James? Hint


Question 3 of 10
3. How did "Kid Curry" die? Hint


Question 4 of 10
4. Wild Bill Hickock was killed while playing poker. The hand that he was holding at the time became known as a "deadman's hand". What was Hickok holding when he was shot? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these combatants from the legendary OK Corral gunfight died violently? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these legendary westerners did NOT die violently (according to traditionally accepted history)? Hint


Question 7 of 10
7. "Billy the Kid" died violently - and young. Who shot him? Hint


Question 8 of 10
8. Bob and Charlie Ford are "credited" - if that is the right word - with killing Jesse James. What happened to the Ford Brothers? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these famous westerners did NOT die violently? Hint


Question 10 of 10
10. What happened to William Quantrill of "Quantrill's Raiders"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 175: 4/10
Apr 19 2024 : Guest 174: 8/10
Apr 17 2024 : Guest 58: 9/10
Apr 15 2024 : Guest 73: 8/10
Apr 13 2024 : Xanadont: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 188: 6/10
Apr 03 2024 : Guest 76: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 67: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 205: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these famous women of the Old West was killed in an ambush?

Answer: Belle Starr

Starr was shot fatally by an ambusher. There was a solid suspect, but it was not definitively established that he was the shooter.
2. What happened to Frank and Jesse James?

Answer: Jesse died violently; Frank did not

Jesse was shot and killed by Bob (and Charlie) Ford. Frank, however, lived quite a while longer and died of natural causes.
3. How did "Kid Curry" die?

Answer: Suicide

Harvey Logan a.k.a. "Kid Curry", once rode with Butch Cassidy and the Sundance Kid. He is said to have committed suicide when his capture by pursuers seemed inevitable.
4. Wild Bill Hickock was killed while playing poker. The hand that he was holding at the time became known as a "deadman's hand". What was Hickok holding when he was shot?

Answer: Two Pairs

Specifically, Wild Bill had a pair of aces and a pair of eights, both black, spades and clubs. (Alternative spellings of Hicock can be found).
5. Which of these combatants from the legendary OK Corral gunfight died violently?

Answer: Morgan Earp

All survived the famous gunfight, but Morgan was killed later (possibly in retaliation for his role in the gunfight). Wyatt, best known of the group, lived to an old age and died of natural causes.
6. Which of these legendary westerners did NOT die violently (according to traditionally accepted history)?

Answer: Doc Holliday

William Travis, commander of the forces at the Alamo, perished there (along with Davy Crockett and Jim Bowie). Lewis, legendary leader of the Lewis and Clark expedition, died under mysterious circumstances. Some have suspected that Lewis was murdered, but the more commonly accepted version is that Lewis - who apparently had major problems with depression - committed suicide. Cassidy (and the Sundance Kid) were reportedly killed in Bolivia (although rumors persist that one or both survived the famous shootout there).
7. "Billy the Kid" died violently - and young. Who shot him?

Answer: Pat Garrett

Garrett, a lawman at the time, took no chances with this dangerous outlaw - although some stories say that Garrett fired when he mistakenly believed that the outlaw was reaching for a gun.
8. Bob and Charlie Ford are "credited" - if that is the right word - with killing Jesse James. What happened to the Ford Brothers?

Answer: Both died violently

Charlie committed suicide. Bob also died violently (but not by his own hand).
9. Which of these famous westerners did NOT die violently?

Answer: Bat Masterson

Bowie died with Davy Crockett and William Travis at the Alamo. Custer died at the Little Big Horn (along with the 7th Cavalry)at the hands of Sitting Bull and Crazy Horse and their Indian warriors. Hardin, a famed gunfighter, was shot and killed. Masterson, a colorful character of the Old West, died at a typewriter. He suffered a heart attack while working as a newspaperman.
10. What happened to William Quantrill of "Quantrill's Raiders"?

Answer: Died of wounds suffered in a confrontation with Union Forces

Quantrill died when he suffered fatal wounds during a battle with Union Army forces. He was not yet 30.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us