FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Legends of the West The Sundance Kid
Quiz about Legends of the West The Sundance Kid

Legends of the West: The Sundance Kid Quiz


Certainly one of the most storied figures of the wild American west was The Sundance Kid. Let's find out together a bit more about this famed old west figure with ten interesting questions on his life...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,736
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4720
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 174 (10/10), Guest 58 (6/10), Guest 216 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Sundance Kid was born in the spring of 1867, the last of five children. Stunningly, Sundance was not his given name, nor was Kid his surname. Rather, he was born...? Hint


Question 2 of 10
2. In 1882 the young Sundance headed west with his cousin George, looking for a new and adventurous life. He soon found himself deeper in adventure than he probably could have calculated. In 1887 he began serving an 18-month prison sentence for having committed which of these crimes? Hint


Question 3 of 10
3. The Sundance Kid acquired his nickname at the age of 22 after having served prison time. How is it that he came to be known by the 'Sundance' nickname? Hint


Question 4 of 10
4. Before long Sundance was to hook up with several other outlaws with whom he would commit a number of famous train and bank robberies. Everyone knows that The Sundance Kid was connected with another very famous outlaw, Butch Cassidy. Which of the following individuals was also associated with Sundance? Hint


Question 5 of 10
5. Butch Cassidy and The Sundance Kid, along with their outlaw associates, became known collectively as 'The Hole-in-the-Wall Gang', and also by which of the following names? Hint


Question 6 of 10
6. Sundance was not only famously associated with Butch Cassidy, but also with a girlfriend whom he met in Texas. What was the name of this gal who Sundance probably met in 1899? Hint


Question 7 of 10
7. With the law hot on their trail, Sundance and Butch Cassidy decided it was time to leave the United States, and they did just that on February 20th, 1901. On board which ship did they depart for Argentina on that date? Hint


Question 8 of 10
8. Butch Cassidy and The Sundance Kid lived peaceably in Argentina for several years, but eventually the law caught up with them and they were forced to return to the outlaw lifestyle. In which year were the two outlaws most likely gunned down after many years of pursuit?
Hint


Question 9 of 10
9. In which South American country did the final stand of Butch Cassidy and The Sundance Kid, known as the San Vicente Shootout, take place? Hint


Question 10 of 10
10. In film, the name 'The Sundance Kid' is associated with Robert Redford, who played the role of the famous gunslinger in the 1969 movie 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. In 1969, Robert Redford also purchased a ski resort that he named 'Sundance', in honor of the film role. In which U.S. state may the Sundance Ski Resort be found? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 19 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 17 2024 : Guest 58: 6/10
Apr 15 2024 : Guest 216: 8/10
Mar 30 2024 : Guest 205: 7/10
Mar 25 2024 : SorKir: 3/10
Mar 21 2024 : Guest 70: 7/10
Mar 18 2024 : NovaLuna: 9/10
Mar 18 2024 : lidna: 5/10
Mar 18 2024 : notsosmart49: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Sundance Kid was born in the spring of 1867, the last of five children. Stunningly, Sundance was not his given name, nor was Kid his surname. Rather, he was born...?

Answer: Harry Longabaugh

The Sundance Kid was born Harry Alonzo Longabaugh in the Spring of 1867 to Josiah and Annie Longabaugh. His birth occurred in the small town of Mont Clare, Pennsylvania, not far from Philadelphia. Like many other famous western outlaws, Harry was an easterner before he became a westerner.
2. In 1882 the young Sundance headed west with his cousin George, looking for a new and adventurous life. He soon found himself deeper in adventure than he probably could have calculated. In 1887 he began serving an 18-month prison sentence for having committed which of these crimes?

Answer: Horse theft

Apparently young Harry did not settle well in the west, or perhaps he settled perfectly given the somewhat anarchic environment. Whatever the case, in August of 1887 Harry was tried and convicted of horse theft, having stolen a horse and gear at the Triple V Ranch in Sundance, Wyoming. He served out nearly the entire sentence, having finally been pardoned in February of 1889.
3. The Sundance Kid acquired his nickname at the age of 22 after having served prison time. How is it that he came to be known by the 'Sundance' nickname?

Answer: From the town Sundance in Wyoming

As was mentioned in the previous question, Harry served his longest period of incarceration in Sundance, Wyoming. He later became known by the moniker 'The Sundance Kid' in honor of this fact. Sundance was the county seat of Crook County, Wyoming.
4. Before long Sundance was to hook up with several other outlaws with whom he would commit a number of famous train and bank robberies. Everyone knows that The Sundance Kid was connected with another very famous outlaw, Butch Cassidy. Which of the following individuals was also associated with Sundance?

Answer: Kid Curry

While Jim French was associated with Billy the Kid, Doc Holliday was connected with the Earps, and Cole Younger with Jesse James, Harvey "Kid Curry" Logan was a member of the gang that also included Butch Cassidy and The Sundance Kid. William Carver and Ben Kilpatrick (The Tall Texan) were also long associated with the two outlaws. All five of these men can be seen in a very famous picture taken of their gang while visiting Fort Worth, Texas.

The photo, taken at the John Swartz Studio, somehow managed to reach the Pinkerton Detective Agency, and a massive manhunt ensued for the members of this outlaw gang.
5. Butch Cassidy and The Sundance Kid, along with their outlaw associates, became known collectively as 'The Hole-in-the-Wall Gang', and also by which of the following names?

Answer: The Wild Bunch

'The Wild Bunch' is a more specific name for the gang that included those mentioned in the previous question, while 'The Hole-in-the-Wall Gang' is a more generic term for various outlaws who used a naturally fortified redrock location in Johnson County, Wyoming called the Hole-in-the-Wall.

The Wild Bunch also used 'Brown's Hole' and 'Robber's Roost' as regular hideouts during the periods between their famous heists. It's important to note that, while the members mentioned above were the most well-known, The Wild Bunch included various other individuals during its five year history that spanned from 1896 to 1901.
6. Sundance was not only famously associated with Butch Cassidy, but also with a girlfriend whom he met in Texas. What was the name of this gal who Sundance probably met in 1899?

Answer: Etta Place

Etta Place was probably given the name Ethel (though her birth name is not known for certain) at her birth in Texas, circa 1880. Apparently, Sundance and Etta were married in 1900, when she took the name Etta Place (the surname is Harry's mother's maiden name; an alias used by Sundance at various times in his life.)
7. With the law hot on their trail, Sundance and Butch Cassidy decided it was time to leave the United States, and they did just that on February 20th, 1901. On board which ship did they depart for Argentina on that date?

Answer: Herminius

Along with Etta Place, the two outlaws made the long ride to Buenos Aires, Argentina in February of 1901. The three other ships mentioned (Soldier Prince, Honorius, Chubut) carried Etta and Harry the following year when they made a visit to the United States, and subsequently returned to Argentina.
8. Butch Cassidy and The Sundance Kid lived peaceably in Argentina for several years, but eventually the law caught up with them and they were forced to return to the outlaw lifestyle. In which year were the two outlaws most likely gunned down after many years of pursuit?

Answer: 1908

I say 'most likely' because suggestions persist that the two outlaws somehow managed to fake their deaths and returned surreptitiously to the United States. It has also been suggested that Sundance and Butch committed suicide during the gunfight rather than be captured and face incarceration.
9. In which South American country did the final stand of Butch Cassidy and The Sundance Kid, known as the San Vicente Shootout, take place?

Answer: Bolivia

This shootout took place on November 3rd, 1908 between the outlaws and local law enforcement officials. It was reported that the day following the shootout the two 'bandidos yanqui' were buried at the cemetery in the small Bolivian town.
10. In film, the name 'The Sundance Kid' is associated with Robert Redford, who played the role of the famous gunslinger in the 1969 movie 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. In 1969, Robert Redford also purchased a ski resort that he named 'Sundance', in honor of the film role. In which U.S. state may the Sundance Ski Resort be found?

Answer: Utah

Robert Redford bought Sundance from the Stewart family, who had run the ski resort called 'Timphaven' at the same location. Redford's ski resort has become secondary to the Sundance Institute, which runs a world famous film festival featuring the work of independent filmmakers. Thank you for playing this quiz, I hope you enjoyed it and will try more of my stuff.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us