FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Legends of the West Doc Holliday
Quiz about Legends of the West Doc Holliday

Legends of the West: Doc Holliday Quiz


Among the most revered and storied figures of the old American west, Doc Holliday is most well-known for his role in the infamous shootout at the O.K. Corral. Below is the key trivia about his life that you'll 'need to know'...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,492
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
11208
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 24 (9/10), Guest 23 (9/10), Guest 58 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the greatest heroes of the American west is known to us as 'Doc' Holliday. What was Doc's given name? Hint


Question 2 of 10
2. Doc Holliday was indeed a doctor, having studied formally for the profession while still a very young man. What was Doc's medical specialty? Hint


Question 3 of 10
3. For what reason did Doc Holliday leave the comforts of his well-established practice in the eastern United States, heading west in 1875? Hint


Question 4 of 10
4. Doc developed for himself quite a reputation over his short adult life as an excellent gunman and knife wielder. He was not afraid to use these skills to defend himself in the 'wild west'. In which of these cities did Doc Holliday record his first kill? Hint


Question 5 of 10
5. In Fort Griffin, Texas, Doc Holliday was to meet two people who would have an extraordinary influence on his future life. One of these was his longtime (and only known) female companion, a certain woman named Kate. What feature(s) on Kate's face was (or were) apparently prominent, based on her nickname? Hint


Question 6 of 10
6. The other important person in Doc's future career, with whom he had first became acquainted in Fort Griffin, was Wyatt Earp. What was the name of the saloon at Fort Griffin in which the two legends of the old west first met? Hint


Question 7 of 10
7. The most legendary event in Doc's life occurred in Tombstone, Arizona. This event later became known as the 'shootout at the O.K. Corral. The chief adversaries in this shootout were the Earp brothers, with Doc Holliday, on one side, and the Clantons and what other set of brothers on the other side? Hint


Question 8 of 10
8. The shootout at the O.K. Corral in Tombstone occurred on October 26, 1881. Is it true or false that the shootout lasted a total of six hours?


Question 9 of 10
9. Doc Holliday died at the young age of 36-years old on November 8, 1887. Did he die from wounds inflicted in a gunfight?


Question 10 of 10
10. Doc Holliday has been portrayed a couple dozen times in movie and television roles. Which of these actors has never portrayed Doc on the silver screen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 24: 9/10
Apr 20 2024 : Guest 23: 9/10
Apr 17 2024 : Guest 58: 8/10
Apr 17 2024 : Guest 172: 8/10
Apr 16 2024 : Guest 74: 7/10
Apr 15 2024 : Guest 216: 8/10
Apr 15 2024 : Guest 12: 9/10
Apr 13 2024 : Terri2050: 7/10
Apr 11 2024 : Guest 107: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the greatest heroes of the American west is known to us as 'Doc' Holliday. What was Doc's given name?

Answer: John

'Doc' Holliday was born John Henry Holliday to Henry Burroughs and Alice Jane Holliday on August 14, 1851 in Griffin, Georgia. His mother died while he was only 15-years old, a devastating blow to the young John Henry, with whom she was very close.
2. Doc Holliday was indeed a doctor, having studied formally for the profession while still a very young man. What was Doc's medical specialty?

Answer: Dentistry

Doc Holliday was a well-educated and respected dentist, having graduated from dental school after two years of study (from 1870 to 1872). Despite his alternative lifestyle in the American west, he continued to practice dentistry off and on throughout his short life.
3. For what reason did Doc Holliday leave the comforts of his well-established practice in the eastern United States, heading west in 1875?

Answer: He suffered from tuberculosis

Doc Holliday was quite content with his dental practice, but contracted tuberculosis at a rather early age. He was told that if he didn't move to a warmer and drier climate he would die within months. Following his doctor's suggestions, he headed towards the American desert southwest.
4. Doc developed for himself quite a reputation over his short adult life as an excellent gunman and knife wielder. He was not afraid to use these skills to defend himself in the 'wild west'. In which of these cities did Doc Holliday record his first kill?

Answer: Las Vegas

Holliday had moved to Dallas in 1873 to set up his dental practice anew. However, his TB impeded his ability to work with patients, and he found an alternative lifestyle as a gambler to be suitable to his tastes anyhow. In 1879, he recorded his first murder in Las Vegas, New Mexico.

He shot Mike Gordon who tried to convince a saloon girl to go away with him. When she refused Mike went outside and shot up the saloon. Doc came out and took him down with one shot.
5. In Fort Griffin, Texas, Doc Holliday was to meet two people who would have an extraordinary influence on his future life. One of these was his longtime (and only known) female companion, a certain woman named Kate. What feature(s) on Kate's face was (or were) apparently prominent, based on her nickname?

Answer: Nose

She was known as 'Big Nose' Kate, and the reasons are pretty clear when one has a look at her photo. Kate was a prostitute in Fort Griffin, and became a rather loyal companion to Doc. She even sprung him from jail in Fort Griffin after he had been incarcerated following his killing of Ed Bailey.
6. The other important person in Doc's future career, with whom he had first became acquainted in Fort Griffin, was Wyatt Earp. What was the name of the saloon at Fort Griffin in which the two legends of the old west first met?

Answer: John Shanssey's saloon

Not only did Doc meet Wyatt Earp in John Shanssey's saloon, he also first met 'Big Nose' Kate there. Wyatt and Doc became quick friends, a friendship that was later solidified in Dodge City when Doc saved Wyatt's life during a confrontation with two gangsters (Morrison and Driscoll).
7. The most legendary event in Doc's life occurred in Tombstone, Arizona. This event later became known as the 'shootout at the O.K. Corral. The chief adversaries in this shootout were the Earp brothers, with Doc Holliday, on one side, and the Clantons and what other set of brothers on the other side?

Answer: McLaury

The Clanton gang consisted of 'Old man' Clanton and his sons, Ike, Phin, and Billy, while the two McLaury brothers were named Frank and Tom. Curly Bill Brocius and John Ringo were also members of this combined gang. Of them, those that were present at the shootout were: Ike and Billy Clanton and the two McLaury brothers. Alongside the Clantons and McLaurys at the corral were Billy Claiborne and Wes Fuller. Opposite them were Morgan, Virgil and Wyatt Earp, along with Doc Holliday.
8. The shootout at the O.K. Corral in Tombstone occurred on October 26, 1881. Is it true or false that the shootout lasted a total of six hours?

Answer: False

The actual shooting lasted about 30 seconds, after which the two McLaury brothers and Billy Clanton were dead. Doc Holliday was responsible for the death of Tom McLaury. Morgan and Virgil Earp were both injured during the fighting, and Doc Holliday received a grazing wound on his left leg.
9. Doc Holliday died at the young age of 36-years old on November 8, 1887. Did he die from wounds inflicted in a gunfight?

Answer: No

Doc Holliday lived in Colorado during the latter years of his life, where he eventually resided at Glenwood Springs, a local spa. Sadly, the sulfur springs at Glenwood were no help for the dying Doc, whose tuberculosis was finally taking its toll. He spent the last several months of his life largely in bed. His last words, uttered following a drink of whiskey, were 'This is funny.' What was funny remains a mystery. He is buried at the Old Hill Cemetary in Glenwood, Colorado, where his tombstone remains for the interest of visitors from the world over.
10. Doc Holliday has been portrayed a couple dozen times in movie and television roles. Which of these actors has never portrayed Doc on the silver screen?

Answer: Henry Fonda

In the 1946 classic 'My Darling Clementine', Victor Mature played Doc, while Wyatt Earp was portrayed by Henry Fonda. Kirk Douglas portrayed Doc in the 1957 film 'Gunfight at the O.K. Corral', and Val Kilmer had a go at playing Doc in the 1993 movie 'Tombstone'. Doc has also been played by Dennis Hopper, Dennis and Randy Quaid and Jason Robards. Thank you for trying this quiz, I hope you enjoyed it and will try some of my other stuff.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us