FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Wild West
Quiz about American Wild West

American Wild West Trivia Quiz


Like the legends of America's Wild Wild West? Then you should have no trouble answering the questions in this quiz! Enjoy and good luck!

A multiple-choice quiz by msgene. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Author
msgene
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
4,681
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
10095
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 23 (10/10), Guest 174 (9/10), hilhanes (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who did the Earp brothers and Doc Holliday fight at the OK Corral? Hint


Question 2 of 10
2. What disease did Doc Holliday suffer from? Hint


Question 3 of 10
3. Since we are on the subject of Doc Holliday, what kind of doctor was he? Hint


Question 4 of 10
4. Where was Wild Bill Hickok killed? Hint


Question 5 of 10
5. Wild Bill Hickok was playing poker when he was killed by Jack McCall. What cards was he holding, now known as the Dead Mans Hand? Hint


Question 6 of 10
6. What was the real name of the Sundance Kid? Hint


Question 7 of 10
7. The James boys were the first outlaws to commit which of these crimes? Hint


Question 8 of 10
8. And on what day was the Liberty Bank Robbery committed? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the Younger Brothers lived to a ripe old age and wrote about his exploits? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, what was Jesse James doing when Bob Ford shot him in the back? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 23: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 174: 9/10
Apr 19 2024 : hilhanes: 10/10
Apr 17 2024 : Guest 172: 8/10
Apr 16 2024 : Guest 74: 9/10
Apr 16 2024 : cmpetras: 6/10
Apr 15 2024 : Liz5050: 9/10
Apr 13 2024 : mulder100: 9/10
Apr 12 2024 : Guest 73: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who did the Earp brothers and Doc Holliday fight at the OK Corral?

Answer: The Clantons and McLaury brothers

Of the eight participants of the gunfight, three were killed (Tom and Frank McLaury and Billy Clanton) and three were wounded (Doc Holliday and Virgil and Morgan Earp. Wyatt Earp and Ike Clanton walked away from the fight without a scratch.
2. What disease did Doc Holliday suffer from?

Answer: Tuberculosis

Tuberculosis (or as it was called back then, consumption) was one of the leading causes of death in the 1800s.
3. Since we are on the subject of Doc Holliday, what kind of doctor was he?

Answer: A dentist

4. Where was Wild Bill Hickok killed?

Answer: Deadwood

In Deadwood, SD, Wild Bill is quite a legend.
5. Wild Bill Hickok was playing poker when he was killed by Jack McCall. What cards was he holding, now known as the Dead Mans Hand?

Answer: Black Aces and Eights

Black Aces and Eights - the fifth card is often in dispute but is believed to be the nine of diamonds.
6. What was the real name of the Sundance Kid?

Answer: Harry Longabaugh

Butch Cassidy's real name was Robert LeRoy Parker - he changed it in admiration of a friend, Mike Cassidy who had taught him the fine arts of rustling and horse theft.
7. The James boys were the first outlaws to commit which of these crimes?

Answer: Rob a bank during business hours

Frank and Jesse James are credited with committing the first armed bank robbery in broad daylight, with the exception of an incident in a Vermont bank during the civil war which was raided by Confederate troops (but this was more an act of war than an outlaw crime).
8. And on what day was the Liberty Bank Robbery committed?

Answer: February 13, 1866

9. Which of the Younger Brothers lived to a ripe old age and wrote about his exploits?

Answer: Cole

Cole Younger, paroled after serving 25 years in a Minnesota prison for the Northfield robbery, enjoyed a second career as a lecturer and speaker. He, along with Frank James, lived to be an old man.
10. Finally, what was Jesse James doing when Bob Ford shot him in the back?

Answer: straightening and dusting a picture on the wall

April 3, 1882. Although Bob Ford claimed that he acted in self defense and that Jesse knew he was there to betray him, a jury of St. Joseph citizens found him guilty and he was sentenced to death. Two hours after the sentencing he was pardoned by the governor.
Source: Author msgene

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us