FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gunfighters of the Old West
Quiz about Gunfighters of the Old West

Gunfighters of the Old West Trivia Quiz


This quiz takes a look at some of the most infamous gunfighters and shootouts of the Old West.

A multiple-choice quiz by DieHard. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Old West

Author
DieHard
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,941
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
12232
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (9/10), Guest 23 (10/10), Guest 195 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The shootout at the O.K. Corral in Tombstone, Arizona is probably the best known gun fight in American History. Which of the following sets of brothers was NOT involved? Hint


Question 2 of 10
2. On Valentine's Day in Liberty, Missouri, 1866, the Clay County Savings Association was robbed of approximately $60,000 and during the get away a 19-year college student bystander was deliberately shot down. This is believed to be the first robbery committed by what notorious gang? Hint


Question 3 of 10
3. Which famous outlaw was a member of William Clarke Quantrill's and then Bloody Bill Anderson's Confederate guerrillas? Hint


Question 4 of 10
4. The Dalton gang, cousins of the Younger brothers and imitators of the James gang, met their end at a bloody dual bank robbery in this Kansas town. Hint


Question 5 of 10
5. Born Robert Leroy Parker in Circle Valley, Utah, this outlaw, made more famous by a movie, became known as ...? Hint


Question 6 of 10
6. Butch Cassidy's famed partner was Harry Longbaugh, formerly of Mont Clare, Pennsylvania, and later of Sundance, Wyoming. He was known as the ________ .

Answer: (Two Words)
Question 7 of 10
7. Wild Bill Hickok was the marshal of what town? Hint


Question 8 of 10
8. This famous outlaw was literally killed by a shot in the dark fired by Sheriff Pat Garrett at the ranch of his friend Pete Maxwell. Hint


Question 9 of 10
9. This most famous of the hired-guns, was a deputy sheriff in Colorado. He then worked as a freelance gunman for the Pinkerton Detective Agency. He was widely admired and commanded the highest salary of all hired gunmen. Hint


Question 10 of 10
10. This single-action revolver was the most popular gun used in the old West. It had a relatively short barrel of 7.5" or less which reduced its power and accuracy. Still it sold in enormous quantities. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 24: 9/10
Apr 20 2024 : Guest 23: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 195: 10/10
Apr 18 2024 : Guest 206: 10/10
Apr 17 2024 : Guest 58: 8/10
Apr 17 2024 : Guest 98: 6/10
Apr 17 2024 : Guest 172: 8/10
Apr 16 2024 : Taltarzac: 10/10
Apr 16 2024 : Guest 74: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The shootout at the O.K. Corral in Tombstone, Arizona is probably the best known gun fight in American History. Which of the following sets of brothers was NOT involved?

Answer: The Hatfields

The Clantons and McLaurys were cattle farmers, and sometimes rustlers, who had a long feud brewing with the Earp brothers. Tom and Frank McLaury and Billy Clanton were killed in the famous gunfight. Doc Holliday, Morgan Earp, and Virgil Earp were wounded. Ike Clanton and Wyatt Earp escaped unharmed.
2. On Valentine's Day in Liberty, Missouri, 1866, the Clay County Savings Association was robbed of approximately $60,000 and during the get away a 19-year college student bystander was deliberately shot down. This is believed to be the first robbery committed by what notorious gang?

Answer: The James Gang

Other than a Civil War raid on a small Vermont bank by Confederate guerrillas, never before had a bank been robbed during business hours. It took authorities four years to credit this robbery to Jesse and Frank James.
3. Which famous outlaw was a member of William Clarke Quantrill's and then Bloody Bill Anderson's Confederate guerrillas?

Answer: Frank James

The Confederate guerrillas were notoriously brutal. In 1863 Quantrill's band descended on Lawrence, Kansas and shot to death every man and boy on sight and then torched the town. After Frank and Jesse James joined the Anderson band, they robbed a train of $3,000 and executed 25 Union soldiers on board.
4. The Dalton gang, cousins of the Younger brothers and imitators of the James gang, met their end at a bloody dual bank robbery in this Kansas town.

Answer: Coffeyville

The Dalton boys grew up outside of Coffeyville and made the fatal decision to rob two banks at once. The street the banks were on was undergoing repair and they had to hitch their horses half a block away. They tried to disguise themselves with fake beards but were recognized by the townspeople who commenced passing out firearms to the merchants and passersby. Two of the gang members managed to steal $20,000 from the First National Bank but across the street at Condon & Co. a quick-thinking teller convinced the remaining gang members that the vault had a time lock.

As they left the bank empty handed they were gunned down by waiting townsfolk. Four townsmen were killed along with four of the five members of the Dalton gang. Emmett Dalton served 15 years in prison.
5. Born Robert Leroy Parker in Circle Valley, Utah, this outlaw, made more famous by a movie, became known as ...?

Answer: Butch Cassidy

He changed his name to Butch Cassidy in honor of his friend and mentor, Mike Cassidy, who taught him the craft of rustling. His gang became known as the Wild Bunch but Butch Cassidy detested violence and apparently never killed a man.
6. Butch Cassidy's famed partner was Harry Longbaugh, formerly of Mont Clare, Pennsylvania, and later of Sundance, Wyoming. He was known as the ________ .

Answer: Sundance Kid

While their fate is unknown, it is commonly believed that they met violent deaths in Bolivia or Uruguay.
7. Wild Bill Hickok was the marshal of what town?

Answer: Abilene, Kansas

Many of the lawmen of the day were as corrupt as the outlaws they sought. Almost all supplemented their income in some form. Wild Bill received $150 per month and another 50 cents for every unregistered dog he shot within town limits.
8. This famous outlaw was literally killed by a shot in the dark fired by Sheriff Pat Garrett at the ranch of his friend Pete Maxwell.

Answer: Billy the Kid

Sheriff Garrett had gone to the Maxwell's ranch in hope of finding the whereabouts of Billy the Kid. He went into Maxwell's bedroom to wake him. Billy was at the ranch at the time and when he noticed strangers he also went to Maxwell's bedroom. Entering the dark bedroom he did not notice Garrett sitting on the edge of Maxwell's bed.

When Billy asked Maxwell, "Who are they, Petey?" Maxwell said to Garrett, "That's him." Before Billy the Kid could react, Garrett killed him with a single gun shot.
9. This most famous of the hired-guns, was a deputy sheriff in Colorado. He then worked as a freelance gunman for the Pinkerton Detective Agency. He was widely admired and commanded the highest salary of all hired gunmen.

Answer: Tom Horn

Tom Horn was also one of the few hired gunmen that ended his life on the gallows. He was accused and arrested for the alleged shooting death of a 14-yr old boy. The boy was big for his age, was wearing his dad's hat and coat, riding his father's horse, and was shot in the dim light of dawn.

A case of mistaken identity? Possibly Horn could have argued so, but allowed a deputy U.S. Marshall to get him drunk and then confessed to the killing as a hidden stenographer recorded the conversation. Horn later claimed he was duped and that the stenographer exaggerated his claims. None the less he died by the noose for this crime.
10. This single-action revolver was the most popular gun used in the old West. It had a relatively short barrel of 7.5" or less which reduced its power and accuracy. Still it sold in enormous quantities.

Answer: Colt Peacemaker .45

Samuel Colt died a decade before his company produced the classic Peacemaker. A total of over 350,000 were produced and came in different varieties; short-barrel (4 3/4"), sheriff's model, eagle-butt, peacemaker with cutaway trigger guard, among others.
Source: Author DieHard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us