Quiz about American Coin Collecting for Beginners
Quiz about American Coin Collecting for Beginners

American Coin Collecting for Beginners Quiz


This is a beginner's quiz about American coins.

A multiple-choice quiz by hotdogPi. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
hotdogPi
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,230
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
625
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: bernie73 (10/10), Joepetz (8/10), stephedm (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A coin is uncirculated. What does that mean? Hint

This coin has not been used.
This coin is very old.
This coin is rare.
This coin is a penny.

2. What were dimes made of until 1964? Hint

Silver
They haven't changed
Gold
Dimes didn't exist back then

3. What does a penny look like in 1942 compared one made in 2008? Hint

Made of steel
Same on the front, wheat ears on the back
Slightly bigger
All of them

4. What does it mean if there's a D below the 1957 on a penny? Hint

The date may not be accurate.
It was made in Denver.
The coin has an error.
Pennies didn't ever have D below the date.

5. Which President is on the front of the 2008 half dollar? Hint

Abraham Lincoln
John F. Kennedy
George Washington
George Bush

6. What are 2008 nickels made of? Hint

Copper with a small amount of nickel
Pure nickel
Copper with a small amount of silver
Pure silver

7. Where are most modern United States coins made? Hint

Washington D. C. and Chicago
Philadelphia and Denver
New York City and Las Vegas
Boston and Miami

8. Which huge coin had Eisenhower on it? Hint

Quarter, 1976 only
Half dollar, 1964 to 1969
Dollar, 1971 to 1978
100 dollars, 1930 to 1950

9. What is a die (as referring to coins)? Hint

A 6-sided coin
The mold used to strike the coin
A dead coin
A penny made in 1943

10. What happened to quarters, half dollars, and dollar coins in 1976? Hint

They were not made that year.
They had a special image for the bicentennial.
All of them were made of silver.
They accidentally said "twenty dollars" instead of what was intended.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A coin is uncirculated. What does that mean?

Answer: This coin has not been used.

Coins are almost never perfect, even if they haven't been used. The grade of "proof" means that a special finish is used to make a coin more shiny for collectors.
2. What were dimes made of until 1964?

Answer: Silver

Dimes, quarters, and half dollars were silver back then, however, not nickels. (Dollar coins weren't made in 1964.)
3. What does a penny look like in 1942 compared one made in 2008?

Answer: Same on the front, wheat ears on the back

There were four designs for a penny in 2009. The front is the same, but the back is different. Then, starting 2010, there's a new design on the back. Steel pennies were made in 1943, not 1942.
4. What does it mean if there's a D below the 1957 on a penny?

Answer: It was made in Denver.

That D is called a mintmark. The letters P (for Philadelphia) and S (for San Francisco) can also appear on coins, though P can't appear on a penny.
5. Which President is on the front of the 2008 half dollar?

Answer: John F. Kennedy

By law, living people can't be portrayed on circulating American coins.
6. What are 2008 nickels made of?

Answer: Copper with a small amount of nickel

They're called nickels, but they actually don't have much nickel in them. It's been this way since 1866.
7. Where are most modern United States coins made?

Answer: Philadelphia and Denver

Some older coins were made in San Francisco, and some proof coins are still made there.
8. Which huge coin had Eisenhower on it?

Answer: Dollar, 1971 to 1978

Dollar coins were made until 1935, from 1971 to 1981, and from 1999 onward, in different designs.
9. What is a die (as referring to coins)?

Answer: The mold used to strike the coin

Before the coin is struck, the piece of metal manufactured to the correct size and weight is called a blank.
10. What happened to quarters, half dollars, and dollar coins in 1976?

Answer: They had a special image for the bicentennial.

Pennies, nickels and dimes were made with their regular designs in 1976.
Source: Author hotdogPi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : bernie73: 10/10
Jan 27 2023 : Joepetz: 8/10
Jan 13 2023 : stephedm: 8/10
Dec 22 2022 : debray2001: 9/10
Dec 07 2022 : Guest 76: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us