Quiz about The U S One Cent Coin
Quiz about The U S One Cent Coin

The U. S. One Cent Coin Trivia Quiz


This quiz tests players' knowledge of the one cent coin of the United States. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,982
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1697
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: bernie73 (9/10), calmdecember (5/10), Guest 66 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What feminine name is a commonly used nickname for the U. S. one cent coin?

Answer: (5 letters)
2. What are the names of the first two one cent coin designs minted in the United States in 1793? Hint

Chain cent and Wreath cent
Copper cent and Zinc cent
Brass cent and Bronze cent
Link cent and Feather cent

3. In addition to the first two cent coins minted in the United States, five other designs were minted from 1793 to 1857. What is the collective name for these one cent coins? Hint

One coins
Small cents
Large cents
Tenth-dimes

4. During the years 1857 and 1858 a one cent coin was minted that pictured a flying animal. What animal appeared on the obverse of this coin? Hint

Falcon
Hawk
Bat
Eagle

5. What was the name of the one cent coin, minted between 1859 and 1909, that pictured the goddess Liberty wearing a feather head dress? Hint

Indian Head cent
American Indian cent
Native American cent
Sacagawea cent

6. The next design of the one cent coin featured one of the United States' most important crops. What crop appeared on the reverse of the one cent coin from 1909 to 1958? Hint

Maize
Rice
Wheat
Barley

7. In 1959 the Lincoln Memorial cent was first minted. What is significant about the year 1959 in relation to Abraham Lincoln? Hint

It commemorates the bicentennial of his birth.
It commemorates the centennial of his death.
It commemorates the sesquicentennial of his birth.
It commemorates the centennial of his inauguration as president.

8. It is commonly believed that the modern one cent coin is primarily copper. However, it is actually only 2.5% copper. What element comprises 97.5% of the composition of the one cent coin? Hint

Lead
Tin
Zinc
Nickel

9. In 2006 Congressman Jim Kolbe of Arizona introduced a bill recommending that the United States stop production of one cent coins. Which of the following was not cited as one of the reasons for stopping production of one cent coins? Hint

People can melt one cent coins and sell the metal for a profit.
One cent coins have a foul smell that bothers most people.
Most people do not spend one cent coins but rather trade them in at banks.
The majority of vending machines do not accept one cent coins.

10. 2008 was the last year in which the Lincoln Memorial cent was minted. What legislation called for a redesign of the one cent coin starting in 2009? Hint

Lincoln Cent Act of 2006
2008 One Cent Coin Act
Presidential $1 Coin Act of 2005
Penny Act of 2007


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What feminine name is a commonly used nickname for the U. S. one cent coin?

Answer: Penny

The U. S. mint does not officially recognize the name penny for one cent coins but in everyday conversation the word penny is used much more often.
2. What are the names of the first two one cent coin designs minted in the United States in 1793?

Answer: Chain cent and Wreath cent

The Chain cent was the first type of coin officially produced by the United States Mint in Philadelphia. The Wreath cent featured a Liberty head with flowing hair on the obverse and the words "one cent" enclosed by a wreath on the reverse.
3. In addition to the first two cent coins minted in the United States, five other designs were minted from 1793 to 1857. What is the collective name for these one cent coins?

Answer: Large cents

The other large cent designs included the Liberty Cap (1793-1796), Draped Bust (1796-1807), Classic Head (1808-1814), Matron Head (1816-1839) and Braided Hair (1839-1857). The diameter of a large cent was 28 mm, 9 mm larger than the modern one cent coin.
4. During the years 1857 and 1858 a one cent coin was minted that pictured a flying animal. What animal appeared on the obverse of this coin?

Answer: Eagle

The Flying Eagle cent was the first small cent minted in the United States. The Flying Eagle cent was designed by an engraver named James Longacre.
5. What was the name of the one cent coin, minted between 1859 and 1909, that pictured the goddess Liberty wearing a feather head dress?

Answer: Indian Head cent

The 1859 version of the Indian Head cent is different than those minted from 1860 to 1909. The 1859 cent depicts a wreath of laurel while the later versions feature a wreath of oak and olive.
6. The next design of the one cent coin featured one of the United States' most important crops. What crop appeared on the reverse of the one cent coin from 1909 to 1958?

Answer: Wheat

Maize, wheat and rice are among the most produced cereal crops in the world. In 1943 the Lincoln Wheat cent was minted with 100% steel because of a shortage of copper during World War Two.
7. In 1959 the Lincoln Memorial cent was first minted. What is significant about the year 1959 in relation to Abraham Lincoln?

Answer: It commemorates the sesquicentennial of his birth.

Abraham Lincoln was born on February 12, 1809, 150 years before the first minting of the Lincoln Memorial cent. The Lincoln Memorial was dedicated by Chief Justice William Howard Taft on May 30, 1922.
8. It is commonly believed that the modern one cent coin is primarily copper. However, it is actually only 2.5% copper. What element comprises 97.5% of the composition of the one cent coin?

Answer: Zinc

The 97.5% zinc, 2.5% copper ratio has been the standard since 1982. Due to the toxic qualities of zinc, ingestion of a one cent coin could cause damage to the stomach lining.
9. In 2006 Congressman Jim Kolbe of Arizona introduced a bill recommending that the United States stop production of one cent coins. Which of the following was not cited as one of the reasons for stopping production of one cent coins?

Answer: One cent coins have a foul smell that bothers most people.

One cent coins minted before 1982 contain 95% copper and thus can be melted down and sold (illegally) for much more than one cent.
10. 2008 was the last year in which the Lincoln Memorial cent was minted. What legislation called for a redesign of the one cent coin starting in 2009?

Answer: Presidential $1 Coin Act of 2005

In addition to honoring each president with his own $1 coin, this act also called for the issuance of a $50 bullion coin featuring the design of the 1913 Buffalo nickel.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : bernie73: 9/10
Jan 17 2023 : calmdecember: 5/10
Jan 14 2023 : Guest 66: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 216: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 174: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 166: 9/10
Dec 14 2022 : misterpants: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Mushrooms, Coffee, Cheerios, Coins and Shapes:

I couldn't find any other list to put these quizzes in so here we go

  1. The U. S. One Cent Coin Average
  2. The U. S. Nickel Average
  3. Cheerio to Cheerios Easier
  4. Mushroom Kingdom Average
  5. Shapes of Geometry Average
  6. Tea or Coffee Very Easy

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us