Quiz about The U S Nickel
Quiz about The U S Nickel

The U. S. Nickel Trivia Quiz


This quiz tests players' knowledge of the United States nickel. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,661
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1419
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: calmdecember (6/10), Guest 66 (8/10), agentofchaos (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What fraction of a United States dollar is a nickel worth? Hint

1/5
1/10
1/20
1/2

2. What was the five-cent piece called before the American Civil War? Hint

Fifth-quarter
Half-dime
Five-penny
Large cent

3. What is the value of a nickel per gram? Hint

One cent
Two and a half cents
Two cents
Five cents

4. What was the name of the one cent coin that was actually the first United States coin to be called a nickel? Hint

Indian Head cent
Flying Eagle cent
Phoenix cent
Liberty cent

5. What coin, minted from 1866 to 1883, was the United States' first five-cent piece to contain nickel? Hint

Shield nickel
Sword nickel
New York nickel
Boston nickel

6. Which of the following is not true regarding the Liberty Head nickel? Hint

It is often called the "V" nickel.
They were primarily struck at the Philadelphia mint until 1912.
There are only five genuine 1913 Liberty Head nickels.
Its composition is 50 percent copper and 50 percent nickel.

7. What famous sculptor designed the Buffalo nickel that was minted between 1913 and 1938? Hint

James Earle Fraser
Max Mehl
Ed Lee
Edward Howland Robinson Green

8. What domicile appeared on the reverse of the nickel from 1938 to 2004? Hint

St. James
Mount Vernon
Monticello
Hermitage

9. What was the name of the series of nickels minted in 2004 and 2005? Hint

American Heritage
Westward Journey
Into the West
Exploration Nation

10. In 2006 the nickel returned to its 1938 to 2004 design with several minor changes. Which of the following is one of those changes? Hint

The word "Liberty" was removed.
John Adams appears on the obverse.
Thomas Jefferson is facing forward.
The phrase "In God We Trust" was removed.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What fraction of a United States dollar is a nickel worth?

Answer: 1/20

The value of most coins is given in relation to the standard unit of currency in a nation. In the United States, a nickel is equal to five hundredths or one-twentieth of a dollar.
2. What was the five-cent piece called before the American Civil War?

Answer: Half-dime

Half-dimes were silver coins that were minted from 1793 to 1865.
3. What is the value of a nickel per gram?

Answer: One cent

By comparison, the value of a dime is 4.409 cents per gram.
4. What was the name of the one cent coin that was actually the first United States coin to be called a nickel?

Answer: Flying Eagle cent

The Flying Eagle cent, minted from 1856 to 1858, had a composition of 88% copper and 12% nickel. The Indian Head cent, minted from 1859 to 1864, also had a composition of 88% copper and 12% nickel.
5. What coin, minted from 1866 to 1883, was the United States' first five-cent piece to contain nickel?

Answer: Shield nickel

The reverse of the Shield nickel contains the number 5 encircled by thirteen stars.
6. Which of the following is not true regarding the Liberty Head nickel?

Answer: Its composition is 50 percent copper and 50 percent nickel.

Other than the Wartime Nickels that were minted from 1942 to 1945, all five-cent nickels contain 75% copper and 25% nickel.
7. What famous sculptor designed the Buffalo nickel that was minted between 1913 and 1938?

Answer: James Earle Fraser

The Buffalo nickel is also commonly called the Indian Head nickel. There is some debate as to which individual is pictured on the obverse of the coin. Iron Tail, John Big Tree and Two Moons are three Indian chiefs commonly mentioned as being pictured.
8. What domicile appeared on the reverse of the nickel from 1938 to 2004?

Answer: Monticello

Monticello is an Italian word meaning little mountain. The estate was formerly owned by Thomas Jefferson and it is located near Charlottesville, Virginia.
9. What was the name of the series of nickels minted in 2004 and 2005?

Answer: Westward Journey

The 2004 and 2005 nickels contained designs that commemorated the westward journey of Meriwether Lewis and William Clark.
10. In 2006 the nickel returned to its 1938 to 2004 design with several minor changes. Which of the following is one of those changes?

Answer: Thomas Jefferson is facing forward.

The 2006 nickel is the first United States coin to feature a president facing forward. Jefferson's portrait is based on a painting completed in 1800 by Rembrandt Peale.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : calmdecember: 6/10
Jan 14 2023 : Guest 66: 8/10
Jan 11 2023 : agentofchaos: 9/10
Dec 20 2022 : Guest 166: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Mushrooms, Coffee, Cheerios, Coins and Shapes:

I couldn't find any other list to put these quizzes in so here we go

  1. The U. S. One Cent Coin Average
  2. The U. S. Nickel Average
  3. Cheerio to Cheerios Easier
  4. Mushroom Kingdom Average
  5. Shapes of Geometry Average
  6. Tea or Coffee Very Easy

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us