FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Banknotes Millennium Issues
Quiz about Banknotes Millennium Issues

Banknotes: Millennium Issues Trivia Quiz


This should be quite difficult if you don't collect. It should be quite difficult if you do, actually, but here goes.

A multiple-choice quiz by Flynn_17. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
Flynn_17
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,971
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
490
- -
Question 1 of 10
1. The commemorative 2000 Yen of Japan was released in 2000. It is slate, green, and brown in colour, and features what scene on the reverse? Hint


Question 2 of 10
2. What is interesting about the 2000 issue from Papua New Guinea? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these countries did NOT produce a Millennium commemorative note in 2000? Hint


Question 4 of 10
4. Fiji produced two commemorative Millennium issues. What were the denominations? Hint


Question 5 of 10
5. How many sets of Millennium commemorative notes were issued by Malta in 2000? Hint


Question 6 of 10
6. The 2000 issue of Singapore features... who? Hint


Question 7 of 10
7. Both Slovenia and Slovakia produced commemorative Millennium notes. The Slovakian notes were different from the conventional notes as they had special foil emblems over the watermarks. Why were the Slovenian Millennium commemorative issues different from the conventional notes? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following notes was issued by Lithuania in 2000? Hint


Question 9 of 10
9. In 2000, a Millennium commemorative 5 note was issued in Gibraltar. The conventional emblem on the Gibraltar 5 is a building, but the 2000 5 featured a new emblem with the word 'Millennium' underneath. What was this new emblem? Hint


Question 10 of 10
10. Estonia issued a new 500 Krooni note in 2000. It was different from the old 500 Krooni note as it was a different colour, but it still featured the same person and rear picture. What was the picture on the front, the rear, and the colour of the new 500 Krooni note? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The commemorative 2000 Yen of Japan was released in 2000. It is slate, green, and brown in colour, and features what scene on the reverse?

Answer: Genji Monogatari

'Shureimon Gate' is featured on the front of the note and is also the watermark, but it is 'Genji Monogatari' that features on the back. It is the Japanese 'Tale of Genji'.
2. What is interesting about the 2000 issue from Papua New Guinea?

Answer: They are Polymer Plastic

The first polymer issue in Papua New Guinea was in 1991.
3. Which of these countries did NOT produce a Millennium commemorative note in 2000?

Answer: New Zealand

New Zealand's Millennium commemorative issue was first issued in 1999, not 2000 like the three other countries.
4. Fiji produced two commemorative Millennium issues. What were the denominations?

Answer: $2, $2000

The $2000 issue featured Sir Kamisese Mara on the front, with a sunrise and a map of Fiji on the rear.
5. How many sets of Millennium commemorative notes were issued by Malta in 2000?

Answer: 25,000

Each were issued in an individual folder and had a hologram over the watermark. Although Malta issued three notes, (L2, L5, and L10), this question refers solely to the L2, L5, L10 sets, and not the individually issued L2 and L10.
6. The 2000 issue of Singapore features... who?

Answer: Encik Yusof bin Ishak

J. Plenick features on Slovakian notes, Queen Elizabeth on notes of the Commonwealth, and Ismoili Somoni on the 100 Somoni note of Tajikistan.
7. Both Slovenia and Slovakia produced commemorative Millennium notes. The Slovakian notes were different from the conventional notes as they had special foil emblems over the watermarks. Why were the Slovenian Millennium commemorative issues different from the conventional notes?

Answer: They included special text

The special text was an over-print to commemorate the Millennium.
8. Which of the following notes was issued by Lithuania in 2000?

Answer: 500 Litu

Lithuania does not issue a 1,000 Litu note, and the other two notes, the 100L and 200L were both issued in 1997, although they are part of the same set and the 500L.
9. In 2000, a Millennium commemorative 5 note was issued in Gibraltar. The conventional emblem on the Gibraltar 5 is a building, but the 2000 5 featured a new emblem with the word 'Millennium' underneath. What was this new emblem?

Answer: A Dolphin

The 2000 edition 5 note also featured heightened security features and a new scene on the back. The scene was of the rock of Gibraltar and a gondola.
10. Estonia issued a new 500 Krooni note in 2000. It was different from the old 500 Krooni note as it was a different colour, but it still featured the same person and rear picture. What was the picture on the front, the rear, and the colour of the new 500 Krooni note?

Answer: C.R Jakobson, Barn Swallow, Dark Blue on Blue

The Estonian 500 Krooni note has been re-issued more times than any other Estonian note, as it has been re-made and re-issued 3 times, whereas the other notes have been re-issued once (5K, 10K), or twice (100K). Some Estonian notes have only been issued once (1K, 2K, 25K, 50K).
Source: Author Flynn_17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us