Quiz about Piece of Cake
Quiz about Piece of Cake

Piece of Cake Trivia Quiz


Do you know a Croquembouche from a Baumkuchen? Test your knowledge of these cakes from around the world.

A multiple-choice quiz by Plodd. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Desserts

Author
Plodd
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,482
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5816
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: buckeye52 (10/10), Guest 104 (5/10), Guest 174 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which sponge cake is named after a city in Italy? Hint

Milanaise
Génoise
Neapolitan
Bolognaise

2. Which Sicilian cake comes from the latin word for buccella or "mouthful"? Hint

Bicchierino
Buccellato
Bollicine
Bocconcino

3. Which of these tortes was named after a Hungarian Prince? Hint

Hohenzollerny
Bavariay
Esterhazy
Württembergy

4. Which French cake's name literally means "thousand sheets" in English? Hint

Madeleine
Profiteroles
Charlotte Russe
Mille-feuille

5. The Swedish cake Kladdkaka is delicious. In what condition should the centre be when removed from the oven?


Hint

Hard
Gooey
Slightly singed
Liquid

6. The traditional Viennese cake, Sachertorte, was created by whom?

Hint

Franz Schubert
Franz Liszt
Franz Sacher
Franz Ferdinand

7. Which English cake is pink, yellow and covered with marzipan?
Hint

Bishops Cake
Simnel Cake
Battenberg
Parkin

8. American inventor H. David Dalquist patented the design for which cake tin?
Hint

Twinkies
Muffin
Lamington
Bundt

9. Which of the following is an Italian loaf cake, especially popular at Christmas?
Hint

Mozzicato
Millefoglie
Panettone
Crostata

10. Which dessert cake originated from Dax in the south west of France? Hint

Savarin
Madeleine
Dacquoise
Clafouti


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which sponge cake is named after a city in Italy?

Answer: Génoise

Génoise is an Italian sponge cake named after the northern city of Genoa. The basic recipe is very simple: butter, sugar, eggs, flour, baking flour and vanilla to taste. Once baked, the cake must be turned into a work of art by adding layers similar in style to a gateau by filling with fruit, cream and chocolate mousse to name a few.
2. Which Sicilian cake comes from the latin word for buccella or "mouthful"?

Answer: Buccellato

This is a ring shaped cake from the Mediterranean island of Sicily. It is usually presented to the god child by its godparent on the day of his or her christening. The word "buccellato" comes from the Latin word for buccella, which means "mouthful". The cake is made from a pastry dough and plenty of other ingredients are added to give it texture and flavour.

These include chocolate, rum and spices as well as dried fruit and nuts.
3. Which of these tortes was named after a Hungarian Prince?

Answer: Esterhazy

The Esterhazy torte is named after Paul Anton Esterházy, a Hungarian prince who lived from 1786 to 1866. There are many different varieties and methods of making the cake. Some recipes call for a sponge cake mixture to be made, but a traditional recipe uses almond meringue, layered with chocolate butter cream and fondant icing on top to decorate.
4. Which French cake's name literally means "thousand sheets" in English?

Answer: Mille-feuille

This very simple cake from France has become popular throughout the world. The word mille-feuille means 'stacked', made up with a whipped cream filling. The top is then iced with white fondant and raspberry jam, or chocolate, piped thinly in a herringbone design.
5. The Swedish cake Kladdkaka is delicious. In what condition should the centre be when removed from the oven?

Answer: Gooey

The Kladdkaka cake from Sweden has been described as a moist chocolate sticky cake with a gooey centre. It is normally served with fresh cream or ice cream. The ingredients include eggs, sugar, flour, salt, butter, cocoa and vanilla. The cake should be removed from the oven when the edges are crisp but the centre isstill gooey.
6. The traditional Viennese cake, Sachertorte, was created by whom?

Answer: Franz Sacher

You may think to pronounce this word would sound like "s-a-sh-er-t-or-t" but it sounds more like "z-a-k-er-t-or-t-or". The cake was first introduced to us in 1832 from the city of Vienna, Austria by confectioner, Franz Sacher. Two chocolate sponge cakes are layered together with apricot jam and a dark chocolate icing is covered over the sides and top. Serve with cream.
7. Which English cake is pink, yellow and covered with marzipan?

Answer: Battenberg

The cake is believed to have been created in 1884 to celebrate the marriage of Queen Victoria's grand daughter, Princess Victoria of Hesse-Darmstadt, to Prince Louis of Battenberg. The cake is made into four square-sectioned sponges in a pink and yellow checker pattern. This is then layered together with apricot jam and covered with marzipan.
8. American inventor H. David Dalquist patented the design for which cake tin?

Answer: Bundt

It is thought that the Bundt cake originally came from Germany where a similar ring shaped cake was called the "Gugelhupf". American inventor H. David Dalquist patented the design for the aluminium pan that makes its shape so distinctive. The basic recipe includes sugar, butter, eggs, milk, vanilla extract and flour. Different flavoured glazes and drizzles can be added afterwards.
9. Which of the following is an Italian loaf cake, especially popular at Christmas?

Answer: Panettone

Panettone is a traditional Christmas loaf or fruitcake from the Milan region of Italy. It takes a long time to make as the dough base has to be proofed at least three times over a number of hours so that it retains a light texture after cooking. Candied fruit and raisins are added to the dough mixture to give it flavour. It is then baked in a distinctive tubular mould to give it height.
10. Which dessert cake originated from Dax in the south west of France?

Answer: Dacquoise

The French certainly have a wonderful array of cakes and desserts and the delicate Dacquoise is no different. The word comes from the French word meaning "Dax" which is a town in the south west of France. The traditional Dacquoise has two layers of hazelnut and almond meringue, filled with butter cream, fresh cream or chocolate ganache.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : buckeye52: 10/10
Dec 01 2022 : Guest 104: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 174: 7/10
Nov 25 2022 : Emma-Jane: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 173: 3/10
Nov 25 2022 : Guest 216: 6/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 7/10
Nov 19 2022 : fado72: 10/10
Nov 18 2022 : Guest 32: 8/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us