FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Very Short Quiz
Quiz about A Very Short Quiz

A Very Short Quiz


Short can mean the opposite of tall, as well as, for a brief amount of time. When used in a slightly different form or combined with another word it has a whole new meaning. Here's bit of a mix proclaiming its diversity.

A matching quiz by sally0malley. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Vocabulary
  8. »
  9. Words Within Words

Author
sally0malley
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
397,773
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1244
Last 3 plays: MissDove (10/10), Chloe4770 (10/10), Guest 98 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. An accelerated way of doing or achieving something  
  short sell
2. Cheated or fleeced   
  shorthand
3. Abbreviated symbolic writing  
  shorts
4. Butter or other fat used for making pastry or bread  
  shorted
5. Soon or before long  
  short film
6. Motion picture not long enough to be considered a feature movie.  
  shortcut
7. Pants that reach only to the thighs or knees  
  shortstop
8. Investment or trading strategy that speculates on the decline in a stock or other securities price.  
  shortly
9. Myopic or narrow-minded  
  shortening
10. A fielder positioned in the infield between second and third base  
  short-sighted





Select each answer

1. An accelerated way of doing or achieving something
2. Cheated or fleeced
3. Abbreviated symbolic writing
4. Butter or other fat used for making pastry or bread
5. Soon or before long
6. Motion picture not long enough to be considered a feature movie.
7. Pants that reach only to the thighs or knees
8. Investment or trading strategy that speculates on the decline in a stock or other securities price.
9. Myopic or narrow-minded
10. A fielder positioned in the infield between second and third base

Most Recent Scores
Jul 04 2024 : MissDove: 10/10
Jul 03 2024 : Chloe4770: 10/10
Jun 22 2024 : Guest 98: 10/10
Jun 21 2024 : Guest 35: 10/10
Jun 17 2024 : Peachie13: 10/10
Jun 16 2024 : judylee: 8/10
Jun 10 2024 : nnouner: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 136: 10/10
Jun 08 2024 : Guest 104: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An accelerated way of doing or achieving something

Answer: shortcut

A shortcut means a way of saving time. It can also be a key (or combination of keys) on a computer which perform(s) a specific function when used.
2. Cheated or fleeced

Answer: shorted

The term shorted is informally used to describe a transaction which is insufficient or less than expected. For example, "The cashier shorted me a dollar" or "My boss shorted me in overtime pay".
3. Abbreviated symbolic writing

Answer: shorthand

The process of writing in shorthand is called stenography, from the Greek words stenos (narrow) and graphein (to write). Some of the most popular modern systems are Pitman, Gregg and Speedwriting. Teeline is also a method, which is taught in journalism classes in the UK, but is not usually used elsewhere.
4. Butter or other fat used for making pastry or bread

Answer: shortening

Shortening gets its name from the effect it has on gluten production. "Short" doughs are very rich, crumbly, and tender with butter like a piecrust or pastry. They're more crisp instead of chewy, and slightly sandy, unlike "long dough", which can be stretched as in breadmaking.
5. Soon or before long

Answer: shortly

"Shortly" and "briefly" are sometimes misused. To state: "I'll be home shortly" means you'll arrive home soon. However, using the adverb "briefly", as in "I'll be home briefly", would imply that you'll be home FOR a short amount of time, not IN a short amount of time.
6. Motion picture not long enough to be considered a feature movie.

Answer: short film

As defined by the Academy of Motion Picture Art and Sciences, a short film is forty minutes or less (including credits). The first Academy Award for Best Live Action Short Film was presented to "The Music Box", released in 1932.
7. Pants that reach only to the thighs or knees

Answer: shorts

Shorts are a "shortened" version of trousers, hence the name. Usually worn in warm weather, they are available in various styles such as Bermuda shorts, culottes, cycling shorts and even skorts (a portmanteau of "skirt" and "shorts").
8. Investment or trading strategy that speculates on the decline in a stock or other securities price.

Answer: short sell

Short selling, also known as "shorting", "selling short" or "going short", refers to the sale of a security or any asset that can by traded in the financial market. The seller borrows a security to make the short sale believing that the borrowed security's price will decline, enabling it to be bought back at a lower price before the loan repayment deadline.

The difference between the price at which the security was sold short and the price at which it was purchased represents the short seller's profit (or loss, in some cases).
9. Myopic or narrow-minded

Answer: short-sighted

Short-sightedness, or myopia, is a common eye condition where distant objects appear blurred but close objects are seen clearly. Short-sighted thinking is lacking foresight, i.e., the ability to anticipate (and possibly prepare for) future events.
10. A fielder positioned in the infield between second and third base

Answer: shortstop

The position is believed to have been created in the 1840s. According to "The Dickson Baseball Dictionary (Third Edition)" the term is derived from "A blend of 'short' + 'stop', presumably created to better describe the defensive function of the job performed in the short field. The term almost certainly is an adaptation of the cricket position of long stop."
Source: Author sally0malley

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #57:

The long and short of this 57th Commission, launched in the Author's Lounge in May 2019, is that authors received titles containing either 'long' or 'short'. Enjoy!

  1. Friends In Low Places Easier
  2. We'll Never Be Royals Average
  3. A Very Short Quiz Very Easy
  4. My Left-Handed Scissors Very Easy
  5. Hey, My Guppy is on Television! Average

Also part of quiz list
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us