FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Critique of Pure Reason
Quiz about Critique of Pure Reason

Critique of Pure Reason Trivia Quiz


Immmanuel Kant is perhaps the most important philosopher since Plato. His ideas of the process of thought and cognition truly did begin a "Copernican revolution", which is to be still filtered down us today. Please filter along...

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Philosophy

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,472
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3224
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 5 (7/10), Guest 192 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the philosopher that shook Kant to such a degree, that he was compelled to publish this interesting tome? Hint


Question 2 of 10
2. What does Kant call the 'pure, original and unchanging consciousness'? Hint


Question 3 of 10
3. Is there such a thing as the Original Mind in Kant's system, which creates the order of all space and time?


Question 4 of 10
4. How is "logic" defined as according to Kant?

Hint


Question 5 of 10
5. What does Kant refer to as 'intensive magnitudes' and 'extensive magnitudes'? Hint


Question 6 of 10
6. Experience is the function of perception. Perception is the function of time. What are the three modalities of Time? Hint


Question 7 of 10
7. Kant divides the categories of objects into mundus sensibilis and mundus intelligibis. What are these categories better known as? Hint


Question 8 of 10
8. Kant realizes that reason has a negative utility, namely to govern itself from going beyond its limitations. Reason, then has only one practical use- what is its practical usage? Hint


Question 9 of 10
9. Questions of morality is tantamount to the function of reason.


Question 10 of 10
10. The rational concept of the Being is built on "I think". What other philosopher made this concept so familiar?

Answer: (D-------)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : PurpleComet: 7/10
Feb 26 2024 : Guest 5: 7/10
Feb 06 2024 : Guest 192: 8/10
Jan 07 2024 : Guest 158: 6/10
Jan 04 2024 : Guest 137: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the philosopher that shook Kant to such a degree, that he was compelled to publish this interesting tome?

Answer: David Hume

Hume created a severe sense of disconnection in Kant. Hume's skeptical analysis of the mind's power to understand reality, shook Kant to a disturbing degree, that this book was probably written in order to justify that the mind was somewhat capable of understanding reality.
2. What does Kant call the 'pure, original and unchanging consciousness'?

Answer: transcendental apperception

This form of consciousness (purusha) is what the Eastern mystics and Buddhist believe lies at the heart of each individual. This is the true self and the most essential aspect of consciousness. I am actually surprised Kant mentions this fact, but the correlation is not made from Western philosophy to Eastern philosophy. At the heart of Kantian philosophy, lies the essence of certain transcendental aspects, which cannot be answered by the typical apperceptive-empirical logic that permeates science. Although rational thought and logic are very effective tools, they merely point to the proper direction for the mind to travel and once attainment is achieved, logic is merely a tool no longer needed.
3. Is there such a thing as the Original Mind in Kant's system, which creates the order of all space and time?

Answer: yes

Before the a priori space and concept, Kant imagines there is an architectonic schema of the Original Mind. From this schema of a priori form, the synthesis of reality is then created and shared by other conscious beings. Synthesis and existence of reality is comparable to the notion of the Indian idea of the Brahmin, dreaming reality into existence.

In some sense, reality despite it impenetrability and perdurance, is still dependent on the Nous for its existence. Morality, freedom and God, then all exist on the incoporeal principle of the Nous.

As Platonic as these ideas sound, the Greek notion of reality and the Eastern philosophies of mind, nature and reality are very similar. In the future, I shall make a hybrid quiz on the Greek and Indian philosophies, tracing the similar lineages of these thoughts.
4. How is "logic" defined as according to Kant?

Answer: Logic is the subjective validation of the reproductive imagination and relational combinatorics, to describe and understand the "objective unity of apperception".

5. What does Kant refer to as 'intensive magnitudes' and 'extensive magnitudes'?

Answer: appearances

Intensive magnitudes represent the internal images of the sensations derived from the extensive maginitudes (exterior fields of appearaces). Schema, may be perdurable duration of the experienced field or the imagined field of images created in the viewer's eye. This abstract reality then can be manipulated in an abstract sense, deriving further a priori truths. Schema, dependent on ' time-series' and 'time-determinations' of events and objects, constitute the bulk sum of reality.
6. Experience is the function of perception. Perception is the function of time. What are the three modalities of Time?

Answer: succession & simultaneity & persistence

Time and space are invisible, we infer they exist a priori. But really, I wonder if time really exists?
7. Kant divides the categories of objects into mundus sensibilis and mundus intelligibis. What are these categories better known as?

Answer: noumena & phenomena

8. Kant realizes that reason has a negative utility, namely to govern itself from going beyond its limitations. Reason, then has only one practical use- what is its practical usage?

Answer: understanding

9. Questions of morality is tantamount to the function of reason.

Answer: true

10. The rational concept of the Being is built on "I think". What other philosopher made this concept so familiar?

Answer: Descartes

"I think" is the composite principle that makes transcendental conceptions and judgments available to us.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us