FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Norse God Tor
Quiz about Norse God Tor

Norse God Tor Trivia Quiz


Don't try this quiz if you don't have a good knowledge of Norse mythology. Questions about Tor's- sometimes spelled Thor's- family, things and adventures.

A multiple-choice quiz by kissaki. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Norse Myth

Author
kissaki
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,936
Updated
Dec 10 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1690
Last 3 plays: aliceinw (8/10), DeepHistory (10/10), Efutur (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What kind of god is Thor? Hint


Question 2 of 10
2. Who is Tor married to? Hint


Question 3 of 10
3. Who is Tor's son? Hint


Question 4 of 10
4. What kind of animals pull Tor's wagon? Hint


Question 5 of 10
5. Tor has a hammer which makes thunderbolts when he throws it. What is the hammer called? Hint


Question 6 of 10
6. In what house do Tor and Siv live? Hint


Question 7 of 10
7. What does Tor catch when he goes fishing with Hymer? Hint


Question 8 of 10
8. Why do Tjalve and Roeskva live with Tor and Siv? Hint


Question 9 of 10
9. One time when Tor woke up, his hammer was stolen. Who had stolen it? Hint


Question 10 of 10
10. How did Tor get the hammer back? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : aliceinw: 8/10
Apr 03 2024 : DeepHistory: 10/10
Mar 27 2024 : Efutur: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of god is Thor?

Answer: God of Thunder

Tor, also called Thor, is the thunder god and the strongest of the gods. Njord is God of the Sea. There is no specific war god in Norse mythology, though Hoeder means war and Tyr is the best soldier. And god of Beer? Byggver is the servant of Frej and he is the god of Beer.
2. Who is Tor married to?

Answer: Siv

Siv is Tor's wife and known for her long golden hair. Freja is the Goddess of Love. Frigg is married to Oden, she is the wise mistress of Asgard. Jord is the Goddess of Earth and Tor's mother.
3. Who is Tor's son?

Answer: Mode

Mode is Tor's son with Siv. His brother is Magne who is Tor's son with Jaernsaxa. Tjalve does live with Tor and Siv with his sister Roeskva but they are human and not Tor's children. Forsete is the son of Balder and Nanna. He is the chairman of the gods' court. And Balder is the son of Oden and Frigg. He is good and beautiful.
4. What kind of animals pull Tor's wagon?

Answer: Goats

Tor does have a wagon. It is that who makes the sound of thunder. It's pulled by goats, rock goats to be precise. Their names are Tandgnisle and Tandglese which mean 'the one who grinds his teeth' and the one who has sparse teeth'. Frej's wagon is pulled by pigs and the wolves are Oden's animals, but they don't pull a wagon.
5. Tor has a hammer which makes thunderbolts when he throws it. What is the hammer called?

Answer: Mjoelner

Mjoelner is Tor's hammer. It was crafted by the dwarf Brokk and it always hits its target and returns to Tor. Kind of like a boomerang. It is the symbol of the asa faith. Draupner is Oden's golden armring. Every night eight new ones just as heavy as the original one appear. Brisingamen is Freja's necklace and Gleipner is the thin chain that managed to hold the Fenriswolf.
6. In what house do Tor and Siv live?

Answer: Bilskirner

Bilskirner is the tall and thin castle of Tor and Siv. Breidablick is the home of Balder and Nanna. Folkvang is the name of Freja's house and Njord, the God of the Sea, lives in Noatun.
7. What does Tor catch when he goes fishing with Hymer?

Answer: The Snake of Midgaard

He catches Midgaardsormen which is the child of Loke and Angerboda. It is a giant snake which Oden threw in the water around Midgaard. It tried to find something to eat and got its own tail at which it's now gnawing forever. It's also the sibling of the Fenriswolf.
8. Why do Tjalve and Roeskva live with Tor and Siv?

Answer: Tjalve ate the marrow from one of the goats

Once upon a time Tor and Loke were travelling in Midgaard. They stayed overnight in a small cottage but the farmer was too poor to offer any food. Luckily enough Tor's goats can be slaughtered. If bones and skin are gathered and put together the goat lives again the next day.

But on Loke's advice Tjalve broke one bone and sucked the marrow and the next day one of the goats was limping. Tjalve and Roeskva had to go with Tor to make amends for the crime.
9. One time when Tor woke up, his hammer was stolen. Who had stolen it?

Answer: Trym

The giant Trym had stolen it. Loke flew to Trym's house to find out why. Trym held the hammer for ransom because he wanted to marry Freja.
10. How did Tor get the hammer back?

Answer: He dressed up as a woman

Freja wouldn't marry Trym so Tor dressed up as the bride. When they were married Trym gave the hammer to 'Freja' as a wedding gift. And Tor had his hammer back.
Source: Author kissaki

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Basic Norse Mythology Average
2. Norse Mythology Difficult
3. Viking Mythology Average
4. Norse Mythology Average
5. Viking Mythology Average
6. Germanic Mythology Average
7. Norse Creation Myth Average
8. Thor's Hammer Average
9. Norse Mythology Average
10. Ragnarok! Tough
11. Marvelous Artifacts in Norse Mythology Tough
12. General Norse Mythology Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us