FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Viking Mythology
Quiz about Viking Mythology

Average Viking Mythology Quiz | 10 Questions | Humanities


While Northern Mythology (Viking) is not as well known as Greek Myth it is every bit as interesting. Spellings and interpretations from this quiz come from 'Bulfinch's.'

A multiple-choice quiz by charlemagne. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Norse Myth

Author
charlemagne
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,123
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4975
Last 3 plays: Guest 67 (4/10), DeepHistory (9/10), Guest 205 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which character of Northern mythology is a brother of Odin? Hint


Question 2 of 10
2. What region were the humans, created out of a tree, given to inhabit? Hint


Question 3 of 10
3. According the Northern myth, what region is the underworld, the regions of darkness and cold? Hint


Question 4 of 10
4. What natural wonder does the Bridge Bifrost represent? Hint


Question 5 of 10
5. What place serves as Viking paradise and the hall of Odin? Hint


Question 6 of 10
6. Who is Odin's eldest son?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. Who are the messengers of Odin in addition to being "choosers of the fallen"? Hint


Question 8 of 10
8. Which deity is the source of trickery and mischief? Hint


Question 9 of 10
9. Which child of Loki is so large that it encircles the earth? Hint


Question 10 of 10
10. In the myth detailing Thor and the Wages of the Mountain Giant, what did the giant use to speed up construction of a fortress for the gods? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 67: 4/10
May 07 2024 : DeepHistory: 9/10
May 06 2024 : Guest 205: 5/10
Apr 10 2024 : hilhanes: 8/10
Apr 05 2024 : Guest 163: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which character of Northern mythology is a brother of Odin?

Answer: Vili

Odin's brothers, according to the Northern creation myth, are Vili and Ve.
2. What region were the humans, created out of a tree, given to inhabit?

Answer: Midgard

The Viking gods gave Midgard, made out of the giant Ymir's eyebrows, to humans.
3. According the Northern myth, what region is the underworld, the regions of darkness and cold?

Answer: Nifleheim

Nifleheim was created out of the giant Ymir as well.
4. What natural wonder does the Bridge Bifrost represent?

Answer: The Rainbow

Bifrost was the rainbow, a bridge that must be guarded against the crossing of the Viking's mortal enemies, the frost and mountain giants.
5. What place serves as Viking paradise and the hall of Odin?

Answer: Valhalla

Vahalla is the hall of Odin. Warriors who die bravely in battle are granted admission where they will engage in combat during the day and feast at night for these are the two greatest Viking joys. According to Northern Myth, Odin's warriors will engage in the final battle at the end of time when the giants cross the Bridge Bifrost.
6. Who is Odin's eldest son?

Answer: Thor

Thor, possessor of the hammer, is Odin's oldest son.
7. Who are the messengers of Odin in addition to being "choosers of the fallen"?

Answer: The Valkyrior

The Valkyrior (often anglicized as the Valkyries) search battlefields choosing warriors who will be admitted to Valhalla. In their spare time, they also carry messages.
8. Which deity is the source of trickery and mischief?

Answer: Loki

Loki, who is really a giant, gains his pleasure by bringing mischief to the gods.
9. Which child of Loki is so large that it encircles the earth?

Answer: Midgard Serpent

The Midgard Serpent, one of Loki's four children, encircles the earth.
10. In the myth detailing Thor and the Wages of the Mountain Giant, what did the giant use to speed up construction of a fortress for the gods?

Answer: The horse Svadilfari

Unknown to the gods, a giant disguised as a builder offered to build a fortress in the span of one winter.
Source: Author charlemagne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us