FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chieftains cup or Bragarfull
Quiz about Chieftains cup or Bragarfull

"Chieftain's cup" or Bragarfull Quiz


Old English and Old Norse poets often used kennings, compound expressions, instead of nouns. For example, "storm of swords" refers to a battle. I give this Ariadne's string to help you to get Bragarfull or Chieftain's cup.

A multiple-choice quiz by Bunny1981. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Norse Myth

Author
Bunny1981
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,483
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
303
Last 3 plays: Guest 83 (0/10), Guest 74 (9/10), Guest 83 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Imagine you were a Viking and were afraid of giants and thunder. Suppose that you would like to see a woman with hair made of gold; that you'd like to have a hammer which, thrown at a target, returned magically to you; or that you'd like to ride a chariot drawn by goats. You would call to the "slayer of giants". What god would answer your pleas? Hint


Question 2 of 10
2. Everybody likes this thing because it is beautiful and precious. The reasons why women and men worship it tend to be different. It can help you to become important, attractive or rich. Vikings called it "Freya's tears", "Sif's hair" or "a serpent's lair". What is it that I wouldn't mind getting? Hint


Question 3 of 10
3. Ancient Northern men were passionate and didn't have to find a pretext to kiss a girl. Meanwhile, modern victims of civilization have to look forward to celebrating Christmas and use "Baldur's bane" to snog. What will help you to kiss? Hint


Question 4 of 10
4. Imagine that you were a "Giver of Rings" - an ancient Norse version of Bill Clinton - and you wanted to talk about your "hidden heart", "night's companion", or "breeder of secrets". Who is the topic of your conversation? If you were a Viking, you'd guess at once. Hint


Question 5 of 10
5. I am Romeo and my best poems are for you, Juliet, my "life toucher", "soul song", "heart holder" ... Or I am Siegfried and am sending news to you, Brynhildr, my "soul's kiss", "treasured companion", "heart of hearts", etc. Who is my addressee? Hint


Question 6 of 10
6. If Adam asked Eve who had tempted her to taste an apple of the forbidden tree and she was afraid to tell on this "valley-trout", it would be up to Adam to guess. She might have called him the main enemy of the god who had the hammer Mjullnir. Who was this maleficent creature that cheated Eve? Hint


Question 7 of 10
7. I hope I'll never meet this "wolf's father" and "father of the sea thread" in my life; otherwise I'll have to get out of one trouble after another. Who is this evil guy? Hint


Question 8 of 10
8. They say strong women are phenomena typical to modern society. Oops, they're wrong! Strong, modern women are just heirs of these "spear-wifes", "ladies of the slain", "girls of swords" and "maidens of Yggr". Name a representative of this group. Hint


Question 9 of 10
9. This thing is absolutely essential if you want to live. You can make somebody's "sweat of sword" boil. If you are a nobleman, you can say that your "wound-weeping" is blue and cold. It is also possible to have a "sweat of ravens" brother. Tell me, please, what I am driving at? Hint


Question 10 of 10
10. Odin is described as having "drinkers of blood", serving as his eyes and ears. They say that Maleficent's Diablo from "Sleeping Beauty" was a "blood-falcon". If "the swans of the Tyr" fly from the Tower of London, then the UK will fall. What am I talking about? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 83: 0/10
May 14 2024 : Guest 74: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 83: 1/10
Apr 03 2024 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Imagine you were a Viking and were afraid of giants and thunder. Suppose that you would like to see a woman with hair made of gold; that you'd like to have a hammer which, thrown at a target, returned magically to you; or that you'd like to ride a chariot drawn by goats. You would call to the "slayer of giants". What god would answer your pleas?

Answer: Thor

Thor was the god of thunder, the main enemy of the Giants, and the husband of Sif, a goddess with golden braids. He was also the owner of the magical hammer Mjullnir and of two goats, Tanngrisnir and Tanngnjóstr.
2. Everybody likes this thing because it is beautiful and precious. The reasons why women and men worship it tend to be different. It can help you to become important, attractive or rich. Vikings called it "Freya's tears", "Sif's hair" or "a serpent's lair". What is it that I wouldn't mind getting?

Answer: gold

According to the ancient legend Freya had a husband, Odr, who disappeared and she couldn't find him. That's why the goddess shed the tears that turned into gold.

Another legend says that Loki cut off Sif's hair and he had to persuade the dwarf Dvalin to make golden hair.

The third legend says that snakes as well as dragons had the habit of making their nests on piles of gold, like Smaug from "The Hobbit" by J.R.R. Tolkien.
3. Ancient Northern men were passionate and didn't have to find a pretext to kiss a girl. Meanwhile, modern victims of civilization have to look forward to celebrating Christmas and use "Baldur's bane" to snog. What will help you to kiss?

Answer: mistletoe

According to the legend, Frigg asked all plants and creatures to promise not to harm Baldr, except the mistletoe, which she forgot about. Loki used it to make a magical arrow. This arrow Loki gave to the blind god Hedr, who shot Baldr and killed him.
4. Imagine that you were a "Giver of Rings" - an ancient Norse version of Bill Clinton - and you wanted to talk about your "hidden heart", "night's companion", or "breeder of secrets". Who is the topic of your conversation? If you were a Viking, you'd guess at once.

Answer: mistress

"Giver of Rings" is the kenning for a word "king" used in "Beowulf". According to the ancient tradition the king was to reward his warriors by giving them golden rings. Thus, people could judge that this or that warrior was brave.
5. I am Romeo and my best poems are for you, Juliet, my "life toucher", "soul song", "heart holder" ... Or I am Siegfried and am sending news to you, Brynhildr, my "soul's kiss", "treasured companion", "heart of hearts", etc. Who is my addressee?

Answer: lover

The Valkyrie Brynhildr was to decide a fight between two kings, Hjalmgunnar and Agnar. She preferred the latter one, though Odin wanted Hjalmgunnar to be a winner. Odin punished her by putting the valkyrie to sleep in a ring of fire until a true hero rescued her. Siegfried woke Brynhildr by removing her helmet and cutting off her armour.

They fell in love with each and wanted to marry. Unfortunately this story is without a happy end.
6. If Adam asked Eve who had tempted her to taste an apple of the forbidden tree and she was afraid to tell on this "valley-trout", it would be up to Adam to guess. She might have called him the main enemy of the god who had the hammer Mjullnir. Who was this maleficent creature that cheated Eve?

Answer: serpent

Jurmungandr was a huge sea serpent and the offspring of the giantess Angrboda and the god Loki. He lived in the great ocean. Thor was the main enemy of Jurmungandr, who was to die of god's hands during Ragnarok.
7. I hope I'll never meet this "wolf's father" and "father of the sea thread" in my life; otherwise I'll have to get out of one trouble after another. Who is this evil guy?

Answer: Loki

Loki is the father of the wolf Fenrir and the world serpent Jurmungandr. Loki often caused problems for the gods. The last and the worst offence, which decided Loki's fate, was Baldr's death, which was organized by him.
8. They say strong women are phenomena typical to modern society. Oops, they're wrong! Strong, modern women are just heirs of these "spear-wifes", "ladies of the slain", "girls of swords" and "maidens of Yggr". Name a representative of this group.

Answer: Valkyrie

Valkyries decided who would die in a battle. After that they brought the chosen ones to Valhalla, mastered by Odin. There the warriors were treated with respect and trained to become einherjars, lone warriors. The origin of Valkyries is disputed: some consider them to be daughters of kings, others believe that they were goddesses.
9. This thing is absolutely essential if you want to live. You can make somebody's "sweat of sword" boil. If you are a nobleman, you can say that your "wound-weeping" is blue and cold. It is also possible to have a "sweat of ravens" brother. Tell me, please, what I am driving at?

Answer: blood

Germanic tribes as well as American Indians thought that blood was sacred and used it during their sacrifices. They believed that the blood possessed the strength of its former owner and would pass to the participants of the ceremony.
10. Odin is described as having "drinkers of blood", serving as his eyes and ears. They say that Maleficent's Diablo from "Sleeping Beauty" was a "blood-falcon". If "the swans of the Tyr" fly from the Tower of London, then the UK will fall. What am I talking about?

Answer: raven

Ravens are notable figures in world mythology, especially in North American, Siberian, and Norse mythology. They were tricksters, creators, messengers and cultural heroes. Their gloomy appearance also made them the symbol of ill omen and even death.
Source: Author Bunny1981

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us